Ν. Κοτζιάς: Η επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων είναι θέμα απόφασης

Ως εξαιρετικά δημιουργική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιόχανες Χαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συζήτηση όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς ήταν εκτεταμένη και αφορούσε τις προοπτικές διεύρυνσης της Ε.Ε. για τις οποίες ο ίδιος υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, ότι κάθε διεύρυνση πρέπει να εξασφαλίζει την υλοποίηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ενώ τόνισε επίσης

και την ανάγκη να υλοποιηθούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και εκδήλωσε για άλλη μια φορά την υποστήριξη και τη συμβολή της Ελλάδας στην υλοποίηση της ένταξής τους, στο βαθμό, όμως, που οι ίδιες οι χώρες, όπως σημείωσε, θέλουν την ένταξή τους.

Κληθείς από το ΑΠΕ/ΜΠΕ να σχολιάσει το σημερινό ιδιαίτερα θετικό tweet του κ. Χαν ως προς τον ρόλο εταίρου-κλειδί της Ελλάδας στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στη γειτονιά της, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Χαν "αναγνωρίζει και πιστοποιεί μια πραγματικότητα: ότι ο ρόλος της εξωτερικής μας πολιτικής είναι αναβαθμισμένος, είναι ενεργητικός και δεν είμαστε θεατές ούτε των αποφάσεων των μεγάλων ούτε της Επιτροπής. Η Αθήνα έχει ρόλο και δεν είναι ο μόνος τομέας που έχουμε ρόλο", είπε.

Με αφορμή την συνάντησή του με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιόχανες Χαν, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς προέβη και σε μία γενικότερη ενημέρωση των δημοσιογράφων, αρχής γενομένης από την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όπου εστιάζεται ιδιαίτερα αυτή την εποχή η προσοχή, χαρακτηρίζοντας και τη συζήτηση που είχε επ' αυτού με τον κ. Χαν ως εξαιρετικά δημιουργική.

Η επόμενη συνάντηση Κοτζιά- Μπουσάτι τον Γενάρη στην Κορυτσά

Ειδικότερα για την Αλβανία ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε πρωτίστως στην πρόσφατη τριήμερη συνάντηση συζητήσεων που είχε στην Κρήτη με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι ανακοινώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εκ νέου, γύρω στις 20 Ιανουρίου, στην Κορυτσά, και εκφράζοντας την ελπίδα και μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εκεί θα ολοκληρωθούν τα θέματα που ανοίχτηκαν, καθώς όπως είπε όλοι ενδιαφερόμαστε ώστε τα θέματα αυτά να μην διαιωνιστούν και να μην αποτελέσουν εμπόδιο για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Θέλουμε και οι δύο πλευρές να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό ή να συγκεκριμενοποιηθούν συμφωνίες του παρελθόντος στις σημερινές απαιτήσεις. Γενικά σκεφτόμαστε όλη αυτή η διαδικασία να καταλήξει σε ένα Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας ή στην ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας του 1996 καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει καλή προετοιμασία και διάθεση και από τις δύο πλευρές. "Ελπίζω ότι αυτό το σλόγκαν που λέει ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή μας αλλά να είναι το σχολείο μας να αποδειχθεί στην πράξη. Η δικιά μας απόφαση είναι ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα και εφόσον τα λύσουμε θαείμαστε ισχυροί αρωγοί της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ. Δεν μας χωρίζουν τέτοιου βαθμού προβλήματα ώστε να μη μπορούμε να τα λύσουμε".

Ν. Κοτζιάς: Η επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι θέμα απόφασης

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και τα συνακόλουθα που πραγματοποιείται υπό την ευθύνη του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην τελευταία αναβολή της συνάντησης των διαπραγματευτικών ομάδων την περασμένη Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας σχολιάζοντας καυστικά κάποια δημοσιεύματα περί των αποτελεσμάτων της συζήτησης που δεν έγινε ποτέ τα οποία διάβασε και ο ίδιος, όπως είπε, έκπληκτος στον ελληνικό τύπο.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η χώρα μας θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ , εφόσον το θέλει ο λαός της, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λυθούν δύο θέματα, αφενός να υπάρξουν νέα ΜΟΕ και όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και ενδείξεις ότι ο αλυτρωτισμός δεν είναι απαραίτητο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στη γείτονα χώρα και αφετέρου η επίλυση της ονομασίας. Θέμα το οποίο, όπως είπε, "εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ ως προς το όνομα, ενώ τους φίλους μας στα Σκόπια τα ζητηματα της ταυτότητας".

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε όλα τα θέματα μπορούν να βρεθούν λύσεις εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρεπει να αφεθούν να διαιωνίζονται, αλλά να λυθούν όσο το συντομότερο γίνεται "παραγωγικά και δημιουργικά για να αφήσουμε πίσω μας ζητήματα που καταδυνάστευσαν τις σχέσεις μας στο παρελθόν".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2018 καθώς το 2019 είναι μία εκλογική χρονιά και θα μετατοπιζόταν το όλο θέμα για το 2020. Όσο δε, για ενδεχόμενη συνάντηση πρωθυπουργών Ελλάδας- Σκοπίων αποσαφήνισε ότι αυτή θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για να έχει νόημα και περιεχόμενο.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι θέμα απόφασης, καθώς είναι γνωστά όλα τα ζητήματα, και τόνισε τη σημασία ενός καλού και όχι "σάπιου", όπως είπε, συμβιβασμού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα