Να συμφωνήσεις, ή να μη συμφωνήσεις; Ιδού η απορία
(Ανανεωμένο) Χαμός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν τουλάχιστον στο συμπέρασμα αν οι διαπραγματεύσεις οδηγούν ή όχι σε έντιμο συμβιβασμό όπως ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στα κάγκελα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τους προεδρικούς ότι πάνε αμέριμνοι σε συμφωνία όταν όπως υποστήριξε η χώρα στραγγαλίζεται
Υπέρ της συμβιβαστικής γραμμής τάχθηκε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και κυρίως το λαό μας όρθιο και ζωντανό και το ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Να αποφύγουμε την καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, και τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση και γρήγορη πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτά τα ποσοστά και ο Τσίπρας έχει αυτή την απήχηση επειδή επιδιώκουν λύση εντός του ευρώ, όχι ρήξη χρεοκοπία και δραχμή. Οι επιλογές είναι δυο, δύσκολος συμβιβασμός ή ρήξη και χρεοκοπία. Η χρεοκοπία είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή που θα πλήξει βάναυσα τη χώρα και ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Είναι αντίθετη με το πρόγραμμά μας και τη λαϊκή εντολή. Θα οδηγήσει την αριστερά 50 χρόνια πίσω. Η πρόταση είναι λύση με τους έξω, ρήξη με τη συστημική παθογένεια μέσα. Να έχουμε ειλικρίνεια μεταξύ μας και με τον κόσμο. Οι προεκλογικές μας υποσχέσεις ήταν περισσότερες από όσα μπορούμε να κάνουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο οικονομολόγος και βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας που υποστήριξε ότι η λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη ήταν η απόρριψη των μνημονίων και πρόσθεσε ότι με τη στάση τους οι δανειστές κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της ΔΕΘ. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ρήξης με τους δανειστές και την έξοδο από το ευρώ υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια τέτοια επιλογή.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης άσκησε κριτική στο Μαξίμου για τα σχιζοφρενικά μηνύματα της κυβέρνησης και ζήτησε ενιαίο λόγο που θα αναφέρει με ειλικρίνεια τις δυσκολίες επίτευξης μιας έντιμης συμφωνίας με τους δανειστές. «Καλά τα σχήματα συμβιβασμού αλλά αυτό πρέπει να συνδυάζετε με συγκεκριμένα πράγματα που εμείς θεωρούμε απαράβατα… μάλλον είναι σχιζοφρενικό το μήνυμα που δίνουμε καμιά φορά στον κόσμο». Τάχθηκε επίσης υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία όπως στην περίπτωση των εργασιακών νομοσχεδίων, ωστόσο υποστήριξε τη γραμμή για εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας. Τέλος εξαπέλυσε επίθεση στα ΜΜΕ κάνοντας ονομαστική αναφορά για το MEGA και το ΣΚΑΙ.
Εντελώς σε άλλο κλίμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που υποστήριξε ότι μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει μια καλή συμφωνία και άσκησε κριτική σε όσους υποστηρίζουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαπραγματεύεται σωστά η κυβέρνηση. «Διαπραγματευόμαστε όχι μόνο τις κόκκινες γραμμές άλλα και τι θα πάρουμε. Όταν θα δείτε συνολική λύση θα μπορείτε να πείτε αν είναι πολιτικά διαχειρίσημη και οικονομικά βιώσιμη και αν δίνει χώρο στους υπουργός για πρωτοβουλίες. Ο λόγος που μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία είναι γιατί αυτοί δεν είναι σίγουροι για το τι θα κάνουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις αναφερόμενος ουσιαστικά στην απειλή της αθέτησης πληρωμών όπως στις 12 Μαΐου.
Ο Αντώνης Νταβανέλος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του συμβιβασμού με τους δανειστές υποστηρίζοντας το δρόμο της ρήξης με ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ. «Να αποκλείσουμε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τον Πρόντι στην Ιταλία. Η συμφωνία έχει περιγράφει. Η καλύτερη συμφωνία θα είναι να υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αφήσουμε το ασφαλιστικό για το άμεσο μέλλον. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη δουλειά. Η απάντηση μου είναι όχι. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμένη ρήξη με αυτό που μας προτείνουν, γιατί διαφορετικά θα θρυμματιστούμε και θα καταρρεύσουμε. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θα βγούμε από την παγίδα που μας στήνουν και να θέσουμε το ερώτημα στον κόσμο».
Το βασικό σενάριο που ανέφερε στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας για το χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα στηλίτευσε ως μέρος του μνημονιακού και νεοφιλελεύθερου πλαισίου ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Γιατί τόση επιμονή στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου; Πιστεύω η συνέχεια θα είναι ανάλογη αφού απομακρυνόμαστε από το πρόγραμμά μας και οδηγούμαστε σε μνημονιακή εμβάθυνση. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μας φέρει σε ρήξη με τα λαϊκά στρώματα. Η ΠΝΠ , η πώληση του ΟΛΠ και των λιμανιών θα τα βρούμε μπροστά μας» είπε, ενώ άσκησε σκληρή κριτική για τις επιλογές των Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου στα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις ελληνοισραηλινές σχέσεις αλλά και τις αναφορές Καμμένου για ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο. «Λειτουργούν αυτόνομα τα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών το τελευταίο διάστημα;» αναρωτήθηκε με νόημα.
"Όπως πάμε, δεν θα πληρώσουμε τη δόση του Δ.Ν.Τ. Αυτό όμως δεν αρκεί γιατί μπορεί να είναι και στον δικό τους σχεδιασμό. Πρέπει να το εντάξουμε σε ένα δικό μας σχέδιο" είπε από το βήμα της ΚΕ ο Δημήτρης Στρατούλης. Ο ίδιος ζήτησε να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια του Πάνου Σκουρλέτη και του ίδιου για εργασιακά και επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα, ώστε "σε κάθε ενδεχόμενο να έχουμε τον κόσμο της εργασίας μαζί μας", όπως είπε. Ενημερώνοντας το σώμα για το αντικείμενο του υπουργείου του, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν ζητούν όσα έλεγε το μέιλ Χαρδούβελη, αλλά ότι ζητούσαν τότε από τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Συνέχεια στην κόντρα με τον πρωθυπουργό με αφορμή το διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ουσιαστικά επέμεινε ότι δεν πρέπει να εγκρίνει η επιτροπή της βουλής το νέο διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη.
«Ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας η διαπραγμάτευση. Χρέος μας να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη λαϊκή εντολή. Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση. Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να ζητήσει αναστολή της πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της. Η επιλογή Ταγματάρχη δεν μπορεί να υποστηριχθεί και το έχω πει και στον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη. Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα».
Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα - Aπερρίφθη με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για ρήξη
Κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε το σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από την ηγεσία του Κόμματος για την επιδίωξη συμφωνίας στο πλαίσιο του έντιμου συμβιβασμού. (Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε σαφές και δεν έγινε καταμέτρηση).
Η Κεντρική Επιτροπή απέρριψε με ψήφους 95-75 πρόταση-τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης ακόμα και της εξόδου από το ευρώ.
Οι 75 που ψήφισαν την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας και ΚΟΕ ουσιαστικά μοιράστηκαν στο κατά και στο λευκό στην ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης της πλειοψηφίας.
Παράλληλα με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη της ΚΕ απέρριψαν πρόταση-προσθήκη στην απόφαση που έγινε από τον Αντρέα Καρίτζη για διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και συνέχιση των διαπραγματεύσεων μόνο σε πολιτικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια τύχη είχε και πρόταση-προσθήκη προκειμένου να αποφασίσει η ΚΕ την προσφυγή σε δημοψήφισμα.
Τέλος η ΚΕ ενσωμάτωσε στην απόφαση τροπολογία της πρωτοβουλίας των 53 με την οποία ασκούνταν κριτική για αστοχίες στις επιλογές προσώπων σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης και ζητούσε καλύτερη συνεργασία κόμματος – κυβέρνησης.
Το σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην τελική του μορφή θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών:
«Από τις 25 Γενάρη η κυβέρνηση δίνει μια πρωτοφανή πολιτική μάχη. Μια μάχη για την οριστική έξοδο της χώρας από το μνημονιακό τέλμα· για την ανακούφιση αυτών που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία πενταετία· για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια τροχιά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης· για τον τερματισμό του φαύλου κύκλου του χρέους και της λιτότητας. Μια μάχη της ελπίδας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Γιατί η αντιπαράθεση με τις συντηρητικές δυνάμεις που επιμένουν στις χρεοκοπημένες πολιτικές της λιτότητας, αποτελεί έναν πανευρωπαϊκής εμβέλειας αγώνα. Από την έκβαση του δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της Ελλάδας. Αν νικήσουμε, ένα νέο παράδειγμα θα έχει γεννηθεί και θα δείξει το δρόμο σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Γι’ αυτό κι επιχειρείται να στραγγαλιστεί εν τη γενέσει της η ελπίδα που εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί εναντίον μας η διεθνής κι εγχώρια Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας. Γι’ αυτό και η μάχη που δίνουμε είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε όλη του την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε ότι ο αγώνας ενάντια στον Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας δεν θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα.
Σε όλη του την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε επίσης ότι δεν είναι ένα κόμμα σαν τα άλλα. Λέγαμε ότι είμαστε το κόμμα των σύγχρονων λαϊκών συμφερόντων και των διαχρονικών αξιών της Αριστεράς. Τέσσερις μήνες τώρα, αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα την αδιάρρηκτη σχέση μας με τον λαϊκό πόθο για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Τέσσερις μήνες τώρα, αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση στραγγαλισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Αψηφούμε τη διεθνή εκστρατεία λάσπης. Κλείνουμε τα αυτά στις σειρήνες της ενσωμάτωσης και της υποταγής.
Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.
Το ότι απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν επιδιώκουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο. Η διαλλακτικότητα που επιδείξαμε, δεν ήταν έκφραση αδυναμίας ή αφομοίωσης σε κυρίαρχες αντιλήψεις. Ήταν πράξη ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία καθώς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα οδηγήσει έξω από το φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-περισσότερο χρέος. Επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα ενισχύσει τη συνοχή των ευρωπαϊκών λαών. Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά.
Ο δύσκολος συμβιβασμός της 20ης Φλεβάρη κατέγραψε σημαντικό μέρος των θέσεων μας κι επέτρεψε στην κυβέρνηση να αποφύγει την παγίδα θανάτου που είχαν στήσει διεθνείς κι εγχώριοι κύκλοι. Γίνονται λοιπόν κατανοητοί οι λόγοι της οργανωμένης επιχείρησης υπονόμευσης της. Από την επαύριον κιόλας της 20ης Φλεβάρη ξεκίνησε συστηματική η προσπάθεια αναίρεσης βασικών σημείων της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου Μνημονίου σε σημείο αναφοράς της διαπραγμάτευσης. Η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.
Παρά την υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη από κύκλους των δανειστών, η κυβέρνηση την τήρησε. Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα την πολιτική δέσμευσή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, η ελληνική οικονομία υφίσταται έναν πρωτοφανή πιστωτικό στραγγαλισμό με προφανή πολιτικά αίτια. Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.
Ο αντίπαλος όμως δεν είναι μόνο στο εξωτερικό, αλλά κι εντός των τειχών. Πρόκειται για την ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονικής πενταετίας. Από την έκβαση του αγώνα εναντίον της θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας αυτός εντέλει αποσκοπεί στην προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Για αυτό και βρίσκει λυσσαλέα αντίδραση. Το σύμπλεγμα εξουσίας των ολιγαρχών έχει αφήσει εδώ και καιρό τις μάσκες της αμεροληψίας να πέσουν και έχει αναλάβει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς διαμεσολαβητές και χωρίς προσχήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και αποδεικνύει και σήμερα εμπράκτως, ότι δεν λογαριάζει τη φαιά προπαγάνδα και τον εκφοβισμό. Γιατί έχει εμπιστοσύνη στη κρίση του ελληνικού λαού. Οι ολιγάρχες, λοιπόν, ας το καταλάβουν : Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα, να πληρώσουν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και όπως πληρώνει από το υστέρημά του και ο τελευταίος έλληνας πολίτης. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν ότι δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια. Παρά τη φαιά προπαγάνδα που εξαπολύουν εναντίον μας, το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης για να το κάνουμε.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, οφείλουμε να επισημάνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού από εμάς συμβιβασμού:
Α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,
Β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
Γ) αναδιάρθρωση του χρέους,
Δ) ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν
Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης.
Το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αποτελεί το καλύτερο τεκμήριο των επιδιώξεων της για τη διαπραγμάτευση. Υπό καθεστώς λοιπόν πιστωτικού στραγγαλισμού, η κυβέρνηση προχωράει με σταθερό βήμα στην υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουμε:
Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το πρόγραμμα για την παροχή σίτισης-στέγασης-ρεύματος, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και την κατάργηση του 5ευρω στα νοσοκομεία.
Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την εξαιρετικά πετυχημένη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την επαναπρόσληψη 4.500 δημοσίων υπαλλήλων (καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, καθηγητών κ.α.) που είχαν απολυθεί παράνομα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε κόψιμο των επικουρικών συντάξεων.
Τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που θα δώσουν ανάσα στο ΕΣΥ.
Την έναρξη αποκατάστασης των δημοκρατικών ελευθεριών με την επανασύσταση της ΕΡΤ, την ανθρωπιστική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, τη χορήγηση ιθαγένειας στα ελληνόπουλα μεταναστευτικής καταγωγής, την επαναφορά της ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή και της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Τη αντιμετώπιση της Διαπλοκής και της ασυδοσίας των ολιγαρχών με τη φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών, τον επανέλεγχο όλων των λιστών φοροδιαφυγής, το σπάσιμο του αποστήματος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τη φορολόγηση για πρώτη φορά των καναλιών, τη ρύθμιση του χαοτικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Τη χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν γίνει πολλά και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα αν κερδίσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Προφανώς έχουν γίνει και λάθη τα οποία δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά να συζητιούνται ανοιχτά για να διορθώνονται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιλογές προσώπων για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει ούτε τη συγκρότηση ενός κομματικού κράτους ούτε την αναβάπτιση ενός φθαρμένου πολιτικού προσωπικού.
Στην ιστορική μάχη που δίνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, δύο είναι οι βασικοί σύμμαχοι της:
Ο πρώτος είναι το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η συλλογική πολιτική έκφραση των εργαζομένων, των νεολαίων, των κινημάτων. Στην ιδιαίτερη συγκυρία που διανύουμε, αποτελεί ταυτόχρονα το θεματοφύλακα του προγράμματος και του αξιακού φορτίου της Αριστεράς, την ασπίδα της κυβέρνησης απέναντι στον βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της, καθώς και τον άγρυπνο σκοπό που επισημαίνει έγκαιρα παρεκτροπές και ολισθήματα με σκοπό την άμεση διόρθωσή τους. Ο ρόλος του κόμματος είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι απαραίτητο λοιπόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης του που έχουν ήδη ξεκινήσει. Τι επόμενες μέρες οι Οργανώσεις Μελών πρέπει να συζητήσουν την απόφαση της ΚΕ και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα, τα μέλη του κόμματος πρέπει να εργαστούν εντατικά για να οργανωθεί η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους εκβιασμούς σε βάρος της κυβέρνησης.
Ο δεύτερος, και καθοριστικός, σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο λαός. Απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα, την Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας, την εξουσία του πλούτου, τη Διαπλοκή και τους ολιγάρχες, η κυβέρνηση υπολογίζει στην ενεργητική στήριξη των πολλών. Των πολλών που βλέπουν σε αυτήν την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια κυβέρνηση από το λαό, με το λαό, για το λαό. Των πολλών που θέλουν να δοθεί επιτέλους τέλος στη λιτότητα και να χαράξει η χώρα μια νέα πορεία. Των πολλών που απορρίπτουν τα ιταμά τελεσίγραφα και ζητάνε από τη κυβέρνηση να μην κάνει πίσω και να επιμείνει στις κόκκινες γραμμές της. Των πολλών που είναι να βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη. Για να νικήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΣΟΚ: Ο 26χρονος που αυτοκτόνησε στο μετρό της Ακρόπολης ήταν ο γιος του…
- Ανασυντάσσεται ο ΣΚΑΙ
- Καταγγελία-βόμβα από τη γιαγιά της Άννυ: «Η μητέρα της μου ζήτησε να…»
- Μονο τρεις χωρες ψηφισαν ελλαδα...
- Αυτός θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!
- ΝΔ,ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ ΑΓΓΙΞΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ...
- Παπαρίζου: Έτρεμα, ήθελα να κλάψω
- Η ΕΡΤ, οι Καλφαγιάννηδες και η προβοκάτσια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Και τρίτος νεκρός εργαζόμενος των ΕΛ.ΠΕ.
- Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ - Δεν υπάρχουν χρήματα
- Να συμφωνήσεις, ή να μη συμφωνήσεις; Ιδού η απορία
- Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ
- Ισπανία: Περιφερειακές εκλογές-βαρόμετρο
- Ο Τσίπρας να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του Βαρουφάκη
- Σαμαράς: Κυβερνητική ανεπάρκεια παντού
![Ιδού,idou](https://images32.inewsgr.com/2136/21361458/na-symfoniseis-i-na-mi-symfoniseis-idou-i-aporia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Antinews
- Να συμφωνήσεις, ή να μη συμφωνήσεις; Ιδού η απορία
- Ισπανία: Περιφερειακές εκλογές-βαρόμετρο
- Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ
- Ο Τσίπρας να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του Βαρουφάκη
- Σαμαράς: Κυβερνητική ανεπάρκεια παντού
- Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ - Δεν υπάρχουν χρήματα
- Και τρίτος νεκρός εργαζόμενος των ΕΛ.ΠΕ.
- Βόμβα Τσίπρα: Είπε στον Τζακ Λιου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ
- Διαπραγμάτευση… καφενείου, αυριανισμός και κεντροαριστερά στο ΣΥΡΙΖΑ
- Νέο μήνυμα Σόιμπλε: Η Αθήνα πρέπει να λύσει μόνη της το πρόβλημα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός και ποιήτρια Αγγελική Ελευθερίου
- Η κατάθεση ψυχής του Αντώνη Κανάκη στον πατέρα του
- Το “καρφί” του Καπουτζίδη για την Γερμανία - ΒΙΝΤΕΟ
- Πως θα ξεφορτωθείτε την πρησμένη κοιλιά πριν από μια έξοδο!
- Τι λεει ο γιανης βαρουφακης για τη ριγα και τις ηχογραφησεις στο eurogroup
- Μπλοφες βουτση: δεν υπαρχουν τα λεφτα για τη δοση του δντ
- Λαφαζανης: γιατι ειναι καταστροφη η εξοδος απο το ευρω;
- Γκρίνσπαν: Θέμα χρόνου η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ