Να «ξεπλυθεί» από το Δεξιό Τομέα προσπαθεί η νέα ουκρανική ηγεσία

09:40 3/4/2014 - Πηγή: Antinews

Ν’ απαλλαχθούν ή τουλάχιστον να πάρουν αποστάσεις από τους ακραίους φασίστες του Δεξιού Τομέα, που λυμαίνονται ένοπλοι ακόμη πολλές περιοχές της χώρας αλλά και της πρωτεύουσας, φαίνεται να προσπαθούν οι νέοι προσωρινοί κυβερνώντες στο Κίεβο μετά την αξιοποίηση των πολύτιμων υπηρεσιών τους στις διαδηλώσεις κατά του Γιανουκόβιτς. Μετά τη δολοφονία του Αλεξάντερ Μουζίτσκο, ενός από τα πλέον υψηλόβαθμα και σκληρά στελέχη του Τομέα, το κλίμα ανάμεσα στο ένοπλο σκέλος των διαδηλωτών

της πλατείας Μαϊντάν (γιατί αυτόν τον ρόλο είχε) και τους πρώην συνεργάτες τους που σήμερα βρίσκονται στα κυβερνητικά έδρανα, γίνεται ολοένα και χειρότερο.

Την Τρίτη, με διαδικασίες εξπρές, όσα από τα μέλη του κοινοβουλίου συμμετέχουν ακόμη στις διαδικασίες (γιατί πολλοί βουλευτές από τις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές ή του κόμματος του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς δεν εμφανίζονται στο κοινοβούλιο) ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του «άμεσου αφοπλισμού όλων των παράνομα οπλισμένων ομάδων στην Ουκρανία», κάνοντας ειδική αναφορά και στους ενόπλους ρωσόφωνους στα ανατολικά. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρχίνοφ καταδίκαζε τη δράση του Δεξιού Τομέα και τον κατηγορούσε ότι προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» την Ουκρανία.

Είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια με πυροβολισμούς και τραυματίες ανάμεσα σε ενόπλους του «Δεξιού Τομέα» και σε ενόπλους έταιρης πολιτοφυλακής της πλατείας Μαϊντάν. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σημειώθηκε «μάχη» στο κέντρο του Κιέβου, με τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης. Δεν έγινε σαφές γιατί έγινε η ανταλλαγή πυρών. Τα μέλη του «Δεξιού Τομέα» στη συνέχεια αναζήτησαν καταφύγιο στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσής τους, που στεγάζονται στο Ξενοδοχείο Dnipro, εκεί που κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Μαϊντάν ισχυρίζονταν ότι μεταφέρονται μόνο πολίτες. Το κτίριο περικυκλώθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας που τους ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν, κα΄τι που έγινε μετά από αρκετές ώρες.

Στις γραμμές του Δεξιού Τομέα επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση για τη δολοφονία του Μουζίτσκο και τα μέλη του είχαν πραγματοποιήσει, τις τελευταίες ημέρες, αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος, ως ένας από τους λίγους τεχνοκράτες στην κυβέρνηση, είχε ζητήσει εξαρχής να αφοπλιστούν όλες αυτές οι ομάδες τις οποίες χαρακτήριζε «επικίνδυνες». Νέα διαδήλωση έγινε και μετά τα επεισόδια της Δευτέρας με τους πυροβολισμούς, και μάλιστα εξελίχθηκε βίαια με τα μέλη του Δεξιού Τομέα να σπάνε τζάμια και να προκαλούν ζημιές στο υπουργείο ενώ επανέλαβαν και τις απειλές κατά όσων διαφωνούν μαζί τους.

Την Τετάρτη, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων η έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας του Μουζίτσκο, η οποία δικαιώνει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων για το χειρισμό της υπόθεσης λέγοντας ότι ο καταζητούμενος άνοιξε πυρ για να μην συλληφθεί, προσπάθησε να διαφύγει από σπασμένο παράθυρο, και δέχτηκε πυρά από θέση αυτοάμυνας από τις ειδικές δυνάμεις. Το συμπέρασμα αυτό, που συνοδεύεται και από την εκτίμηση ότι μπορεί ακόμη και να αυτοπυροβολήθηκε στην προσπάθειά του να πλήξει τους διώκτες του, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα οργής στον Δεξιό Τομέα.

Το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν είναι διόλου βέβαιο γιατί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Μαϊντάν ο Δεξιός Τομέας με τους ενόπλους του είχε κερδίσει τη δυνατότητα άσκησης επιρροής σε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτήν των μελών του. Επίσης, είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με το νεοναζιστικό Σβόμποντα του Όλεγκ Τιαχνιμπόκ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ούτε το Σβόμποντα ούτε ο Τιαχνιμπόκ έχει εκφραστεί δημόσια για τις εξελίξεις με τον Δεξιό Τομέα.

Το ζήτημα είναι ότι ουδείς γνωρίζει πόσους ενόπλους διαθέτει ο Δεξιός Τομέας, ούτε είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορούσε να ελεγχθούν όλοι αυτοί, αφού αποτελούν ένα ετερογενές συνονθύλευμα από φασιστικές, εθνικιστικές, ναζιστικές οργανώσεις αλλά και απλούς χούλιγκανς ή πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου. Ένα άλλο ερώτημα επίσης είναι τι επιρροή έχει σε επίπεδο κοινής γνώμης ο Δεξιός Τομέας; Μια πρώτη απάντηση στο δεύτερο αυτό ερώτημα πιθανώς να δοθεί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαρτίου, στις οποίες ο επικεφαλής του Ντμίτρου Γιάρος, έχει θέσει υποψηφιότητα.

Το σίγουρο είναι ότι η «αλλαγή στάσης» των νέων ιθυνόντων στο Κίεβο απέναντι σε έναν καθοριστικό παράγοντα που δια της στυγνής του βίας τους έφερε στην εξουσία, δεν πρέπει να είναι άσχετη με τις συμφωνίες της Ουκρανίας για περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η τόσο απροκάλυπτη δράση των φασιστών του Δεξιού Τομέα, οι προκλήσεις τους και η αδυναμία τους να θέσουν όρια στη βίαιη μαφιόζικη σχεδόν συμπεριφορά τους αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας της ρωσικής ηγεσίας κατά του Κιέβου και ένα από τα ζητήματα που ουδείς μπορούσε να μην δώσει δίκιο στον Πούτιν. Αντίθετα, έκανε πολύ κακό η σύνδεση της Δύσης, των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ με δυνάμεις σαν τον Δεξιό Τομέα, αλλά και το Σβόμποντα, σε επίπεδο διεθνούς κοινής γνώμης. Έστω και εκ των υστέρων, φαίνεται ότι εκείνοι που στήριξαν την «Μαϊντάν» εξαρχής, θα θέσουν, αφού παραμένουν οι ισχυροί υποστηρικτές της, και τους όρους συμπεριφοράς της. Συχνά, όμως, όταν θρέφεις ένα τέρας, είναι δύσκολο μετά να το ελέγξεις, και αυτό είναι ένα λάθος που ιδιαίτερα η αμερικανική εξωτερική πολιτική διαπράττει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγές: bbc, ria novosti, Interfax

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα