"Νάρκη" μέτρων και για το 2018

14:50 1/3/2017 - Πηγή: Antinews

Ανοιχτό είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών το εύρος του δημοσιονομικού κενού για το 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το αν θα ζητηθούν από τους θεσμούς πρόσθετα μέτρα από το επόμενο έτος θα καθοριστεί όταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συμφωνηθεί το εύρος του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι με επιχείρημα τη συνεχιζόμενη –αν και σε τροχιά αποκλιμάκωσης- υπεραπόδοση των εσόδων δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων από το 2018.

Αντιθέτως, επιμέρους ποιοτικά στοιχεία της εκτέλεσης του

προϋπολογισμού και της εφαρμογής της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελούν λόγους ανησυχίας για τους θεσμούς που μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα στοιχεία αυτά είναι η διαφαινόμενη μειωμένη απόδοση των εισπράξεων από τις εισφορές Κατρούγκαλου και αφετέρου η επιβράδυνση της οικονομίας κατά τους τελευταίους μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (μείωση λιανικών πωλήσεων κλπ.)

Πέρα από το ενδεχόμενη λήψης μέτρων από το 2018, δεδομένη είναι, όπως φάνηκε από τις χτεσινές πρώτες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, η απαίτηση των τελευταίων για μέτρα 2% του ΑΕΠ από το 2019, δηλαδή συνολικά πάνω από 3,6 δισ. ευρώ. "Το 2% μέτρων που ζητούν είναι η αφετηρία" σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να μειωθεί στο πλαίσιο της ανταλλαγής επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι θεσμοί θέλουν το 1% του ΑΕΠ πρόσθετων μέτρων να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου και το υπόλοιπο 1% από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Απαισιοδοξία για γρήγορη συμφωνία

Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξη την προσδοκία που μεταδίδει η Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι σημαντική για να καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει τελική προσέγγιση.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όποιο σενάριο και αν συμφωνηθεί τελικά για το εύρος των πρόσθετων μέτρων για το 2019, αυτό δεν θα αφορά μόνο τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τα θετικά.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα