Νέα Δημοκρατία: Ο απόλυτος ερασιτεχνισμός στα εθνικά θέματα

Εάν οι αρμόδιοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι ανενημέρωτοι σε μείζονα εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, πως θα χειριστούν τις κρατικές υποθέσεις εάν αύριο γίνουν κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, ότι η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητεί με επίσημο κείμενό της την ελληνικότητα των Ιμίων, και να λέει ότι μόλις σήμερα το κάνει για πρώτη φορά; Που ζει; Αυτά είναι τα αντανακλαστικά της ΝΔ

σε τόσο σοβαρά θέματα;

Άραγε, οι διπλωμάτες και το γραφείο του, δεν είχαν ενημερώσει τον κ.Κουμουτσάκο ότι προ μηνός, και πάλι, επίσημα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura για τα Ίμια, είχε δηλώσει ότι οι νησίδες είναι τουρκικές; Ο ίδιος ο τομεάρχης, ως πρώην διπλωμάτης μάλιστα παρέλειψε μια τόσο σημαντική και προκλητική δήλωση εκ μέρους της Άγκυρας; Δεν συγχωρείται αυτή η ολιγωρία του, αν όχι νέα «γκάφα» εκ μέρους του.

Στις 31 – 3 – 2018, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε την Τουρκία «να μετράει τα λόγια της για τα Ίμια». Ειδικότερα, ανέφερε: «Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της. Το νομικό καθεστώς των Ιμίων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση «είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Προηγουμένως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του κατηγορούσε την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της ΕΕ συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες». Το τουρκικό υπουργείο, μάλιστα, ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων» και δήλωνε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

Σήμερα, λοιπόν, που ξαναείπαν τα ίδια οι Τούρκοι, σχεδόν ένα μήνα μετά δηλαδή, ο κ.Κουμουτσάκος ανακάλυψε, όπως αναφέρει στην on camera (!) μάλιστα δήλωσή του, ότι: «Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία. Η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, σήμερα κιόλας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για τη θωράκιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Πολυγλωσσία και ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται». Δυστυχώς, στην προκειμένη, είναι ο κ.Κουμουτσάκος που αποδεικνύεται ερασιτέχνης.

Σήμερα, αμέσως μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το ελληνικό απάντησε ως εξής: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Η παλαιότερη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα