Νέα δυσφορία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας λόγω Δαλάι Λάμα

Συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» τριβών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο, που προφανώς πυροδοτείται από την αναμόχλευση των παγκόσμιων ισορροπιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις αναζητούν ρόλο και χώρο στην παγκόσμια σκακιέρα και μοιάζουν, μέσα από αυτό το ιδιόμορφο διπλωματικό μπρα ντε φερ με κάθε δυνατή ευκαιρία, να δοκιμάζουν τα όριά τους αλλά και του απέναντι για να διαμορφωθεί το πλαίσιο μιας διμερούς σχέσης.

Τελευταίο επεισόδιο η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ

Δαλάι Λάμα, τον οποίο δέχτηκε στο Λευκό Οίκο. Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Κέρι στην Κίνα όπου επίσης υπήρξαν υψηλοί τόνοι σχετικά με το στάτους κβο της ανατολικής και νότιας Κινεζικής Θάλασσας, οι σχέσεις των δύο δυνάμεων βρίσκονται και πάλι υπό πίεση. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε είναι ότι η παρουσία του Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο επιλέχτηκε ως τρόπος να υπενθυμιστεί στην κινεζική ηγεσία ότι «αν θέλουν οι ΗΠΑ, μπορούν να παρέμβουν στην κινεζική..αυλή» και ότι «υπάρχουν αρκετά ευαίσθητα σημεία σε αυτήν» για να αξιοποιηθούν από τις ΗΠΑ. Πιθανώς, επιλέχτηκε ο τρόπος αυτός ως σχόλιο στο σκληρό μήνυμα του Πεκίνου, την περασμένη εβδομάδα, στον Κέρι όταν του ζήτησε «οι ΗΠΑ να σέβονται και να μην ανακατεύονται σε ζητήματα που αφορούν άλλες χώρες» με αφορμή την αμερικανική θέση υπέρ των συμμάχων, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, στο ζήτημα της νότιας και ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας.

Το Πεκίνο δεν έχασε χρόνο και κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό επιτετραμμένο για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την συνάντηση αλλά και για να του επαναλάβει τα όσα ειπώθηκαν στον Κέρι την περασμένη εβδομάδα: το Θιβέτ είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας και οι ΗΠΑ δεν πρέπει ν’ ανακατεύονται. Η κινεζική οργή δεν κατευνάστηκε από τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Κέιτλιν Χάιντεν, ότι ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός ως θρησκευτικός και πολιτιστικός ηγέτης» και ότι «δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ την ανεξαρτησία του Θιβέτ». Ο Δαλάι Λάμα, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν διεκδικεί ανεξαρτησία αλλά αυτονομία (παρεπιπτόντως αυτόνομο θεωρείται και σήμερα το Θιβέτ) και σεβασμό στα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα