Νέα ένταση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις - Η Μέρκελ απειλεί με αποχώρηση των στρατευμάτων

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται να αποσύρει τα γερμανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Τουρκία μετά από τη διπλωματική διένεξη με την Άγκυρα, που ενδεχομένως να διαταράξει την αποστολή του ΝΑΤΟ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μέρκελ απάντησε στην απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ,

όπου περίπου 250 γερμανικά στρατεύματα εκτελούν δρομολόγια αναγνώρισης και ανεφοδιασμού που συνδέονται με την εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του IS.

Η καγκελάριος είπε τη Δευτέρα ότι ήταν απαραίτητο οι βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες, καθώς το κοινοβούλιο ελέγχει τις γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. "Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να διερευνήσουμε και άλλους τρόπους εκπλήρωσης της αποστολής μας", ανέφερε η Μέρκελ. "Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις για τον Ιντσιρλίκ και μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η Ιορδανία". Η κίνηση της Άγκυρας ακολούθησε τις αποφάσεις των γερμανικών αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε 414 Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματικούς και διπλωμάτες και τις οικογένειές τους. Είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γερμανία, μετά την καταστολή που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. Το Βερολίνο διαμαρτύρεται επίσης για την κράτηση δυο Γερμανών πολιτών που κατηγορούνται για τρομοκρατία των δημοσιογράφων Ντενίζ Γιουτσέλ που κρατείται από τον Φεβρουάριο και Μεσάλ Τολού, η οποία συνελήφθη τον περασμένο μήνα.

Η Γερμανία εξέφρασε επανειλημμένα την ανησυχία της για την κλίμακα εκκαθάρισης του Ερντογάν και για την αντι-γερμανική ρητορική στο πρόσφατο δημοψήφισμα, κατά το οποίο ο Ερντογάν προσπάθησε επιτυχώς να υποστηρίξει την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του. Νωρίτερα φέτος, οι γερμανικές αρχές εμπόδισαν πολλούς Τούρκους πολιτικούς να αγωνιστούν υπέρ του Ερντογάν στη χώρα. Η Μέρκελ προειδοποίησε περαιτέρω ότι θεωρεί "κόκκινη γραμμή" κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την επανεισαγωγή της θανατικής ποινής, όπως έχει πει ο Ερντογάν. Μια τέτοια κίνηση σίγουρα θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - συνομιλίες που έχουν παγώσει από την καταστολή του περασμένου καλοκαιριού.

Η υποστηριζόμενη από τη Γερμανία συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσει η μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ, παρέμεινε σε ισχύ παρά τις απειλές του Ερντογάν να αποσυρθεί. Η Άγκυρα είναι θυμωμένη επειδή δεν έχει εφαρμοστεί μια κρίσιμη πτυχή της συμφωνίας, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους. Αλλά οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ακόμη και πριν από το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων των αντιτρομοκρατικών νόμων της. Κατά την άποψη των Βρυξελλών, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από το περασμένο καλοκαίρι με δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι επισκέψεις των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ έχουν παρεμποδιστεί ακόμη μια φορά στο παρελθόν: το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Μπούντεσταγκ ενέκρινε μια πρόταση που καταδίκαζε τη σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, χαρακτηρίζοντάς την γενοκτονία.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα