Νέα μέτρα, ανάπτυξη, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια ανοίγουν την 4η αξιολόγηση

Ξεκινά σήμερα και επισήμως η 4η αξιολόγηση των 88 προαπαιτούμενων, με δια ζώσης διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και του ελληνικού επιτελείου. Οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη και να δοθεί "ραπόρτο" στην συνεδρίαση του EWG στο οποίο επίσημο θέμα είναι το χρέος, αλλά θα μεταφερθεί το κλίμα από τις επαφές στην Αθήνα

και η πρόοδος για τη δόση των 5,7 δις ευρώ.

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών περιλαμβάνει 3 διαδοχικές συναντήσεις: ξεκινά, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ακολουθεί μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης/επισκόπηση προγράμματος (σ.σ. με επίκεντρο τις δημοσιονομικές επιδόσεις, την ανάπτυξη και τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα) και εν συνεχεία θα εισαχθεί στην συζήτηση των ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Αποκαλυπτήρια προθέσεων ΔΝΤ

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι θεωρείται πάρα πολύ κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ αναφορικά με την (σ.σ. δυσμενή μέχρι στιγμής) πρόβλεψή του για το ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Ο λόγος για προβλέψεις που αφήνουν ανοικτή την "ανάγκη" για μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (έναν χρόνο νωρίτερα).

Μένει να φανεί και το πως θα επαναπροσδιορισθεί και το σχέδιο των διαβουλεύσεων με το Ταμείο αφού εκκρεμεί σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ιανουάριο η αποστολή της επικαιροποιημένης ελληνικής επιστολής Προθέσεων. Από ελληνικής πλευράς έμφαση αναμένεται να δοθεί στις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις και του 2017 για να αποτραπεί αυτή η δημοσιονομική πίεση.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι θεσμοί της ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για εμπροσθοβαρή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Και τούτο για να υπάρξει ένα περιθώριο ασφαλείας για να καλυφθούν "παραφωνίες" σε προαπαιτούμενα και να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα.

Τα 88 προαπαιτούμενα

Η 4η αξιολόγηση έχει ως πιο μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο και τις "αδυναμίες" του κρατικού μηχανισμού. Τα 88 προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν από τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό (με τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (που μπορεί να φέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ) έως δεκάδες παρεμβάσεις στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία στην παιδεία και σε πολλούς άλλους τομείς, πρέπει να λήξουν μέχρι και τον Μάιο, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Και τούτο, για να μη δημιουργήσει η Αθήνα "προσκόμματα" στον μεγάλο στόχο της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την επόμενη ημέρα.

Πίεση χρόνου

Η συνολική συμφωνία πρέπει να γίνει εφικτή το αργότερο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου (σ.σ. όπως διαμήνυσε ξεκάθαρα ο επίτροπος Μοσκοβισί στην τελευταία σύνοδο), για να προλάβει μετά να εγκριθεί ομαλά από τα Κοινοβούλια και τα όργανα της Ε.Ε. και να έρθουν οι δόσεις και το "μαξιλάρι" διαθεσίμων τον Ιούλιο.

Το τέλος χρόνου είναι αργότερα, στις 20 Αυγούστου (όταν λήγει το 3ο πρόγραμμα), αλλά, όπως αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές, "ένα νέο θρίλερ χρονοκαθυστέρησης και συμφωνίας στο παρά… ένα, δεν είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσει προς τις αγορές".

Η σύνοδος του EWG για το χρέος

Οι "θεσμοί" προς το παρόν αναμένεται να ολοκληρώσουν τον κύκλο διαβουλεύσεων την Πέμπτη με επόμενο σταθμό το EWG που λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα (για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 12ης Μαρτίου). Σε αυτό, πέρα από τα "αγκάθια" της 3ης αξιολόγησης, θα συζητηθούν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, και οι αποφάσεις αναφορικά με τις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει "το νέο ολιστικό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης", όπως το ονομάζει, που εκπονείται και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο, σε συμφωνία με τους "θεσμούς", αποτελώντας το "χαλί" για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα μέτρα,  ανάπτυξη,ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια ανοίγουν την 4η αξιολόγηση