Νέα συμμαχία Τσίπρα – Καραμανλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Πολύ έντονες είναι οι φήμες που κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολλά ακούγονται για την εκλογή του απευθείας από το λαό και τη δυνατότητα του Προέδρου να μπορεί να κάνει διαγγέλματα, να συγκαλεί συμβούλια πολιτικών αρχηγών κ.λπ. Ένα είδος διαρχίας ουσιαστικά με το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευομένη Δημοκρατία να κλίνει προς το Προεδρική, κάτι που μοιάζει με το Γαλλικό μοντέλο αλλά χωρίς τις τόσο πολύ αυξημένες αρμοδιότητες του Ολάντ.

Οι πληροφορίες

λένε ότι ο Τσίπρας το σκέφτεται πολύ σοβαρά και με 200 ψήφους να επιχειρήσει αλλαγή του Συντάγματος προς αυτήν την κατεύθυνση. Βεβαίως θα πάρει καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο και ο Παυλόπουλος έχει μπροστά του μερικά χρόνια, όμως, ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορούσε να εκλεγεί απευθείας.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από άλλα βασικά προβλήματα που έχει, όπως π.χ. το νόμο περί ευθύνης υπουργών ή το πολιτικό χρήμα, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση και άλλους κύκλους επιλέγεται αυτό το ιδιαίτερα «πιασάρικο» θέμα το οποίο έχει και μια άλλη παράμετρο. Ότι δηλαδή μπορεί να... διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία, να την διασπάσει και ο Τσίπρας να χορεύει πάνω από το «πτώμα» της.

Ήδη με το που «έσκασε» μύτη η είδηση άρχισαν τα όργανα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της εκλογής από το λαό λέγοντας: «Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ’ ελάχιστον από αυτές του Συντάγματος του 1975», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, επαναφέροντας την πρόταση που είχε καταθέσει από το 2011.

«Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στη θεσμική τάξη της χώρας. Ο Πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας», τονίζει ακόμη ο Επίτροπος.

Ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη με μία ανάρτηση της στο twitter γράφοντας πώς “χρειαζόμαστε τη Συνταγματική αναθεώρηση. Έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό”. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι στη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα που σκέφτονται αυτήν την αλλαγή στο Σύνταγμα, όμως, να θυμίσουμε ότι η επίσημη ΝΔ, η ηγετική της ομάδα εξέφρασε την αντίθεσή της στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κι εδώ, λένε οι κακές γλώσσες θέση παίρνει ο Κώστας Καραμανλής. Λέγεται δηλαδή ότι θα έβλεπε με καλό μάτι την επιστροφή του στην πολιτική με την εκλογή του ιδίου από το λαό. Με πρόταση του φίλου του Τσίπρα, που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί η ΝΔ θα ήταν ένας... λαοπρόβλητος Πρόεδρος ο οποίος θα είχε τέτοιες αρμοδιότητες που δεν θα του έλεγε κανείς ότι είναι διακοσμητικός. Το σχέδιο φέρεται να έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τον Προκόπη Παυλόπουλο που ξέρει καλά τα Συνταγματικά και με τη λήξη της απρόσμενης (ακόμη ανάβει λαμπάδα στον Αλέξη) θητείας του θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του εγγυητή της μετάβασης στη νέα εποχή.

Το θέμα είναι αν είναι αλήθεια πως ο Κ. Καραμανλής φλερτάρει με την ιδέα της εγκατάστασής του στο Προεδρικό Μέγαρο αφήνοντας το ευάερο και ευήλιο σπίτι στη Ραφήνα και τις μόνιμες διακοπές, αλλά παίρνοντας ως αντάλλαγμα τις αυξημένες αρμοδιότητες. Άλλωστε οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες, πολλοί Καραμανλικοί βουλευτές της ΝΔ δεν... καίγονται αυτή τη στιγμή να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα ψήφιζαν... μονοκούκι μια τέτοια πρόταση προκαλώντας μείζον θέμα στη ΝΔ.

Τώρα, λοιπόν, αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κυριάκο. Πώς θα αντιμετωπίσει την φημολογούμενη νέα συμμαχία Αλέξη Τσίπρα – Κώστα Καραμανλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Όταν όμως τον «αδειάζει» και η ίδια η αδερφή του, τότε υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και στο κάτω – κάτω σ' αυτή τη χώρα υπάρχουν σχεδόν 12 εκατ. Έλληνες, οι μισοί και παραπάνω άξιοι άνθρωποι και πετυχημένοι. Γιατί ένας Πρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες θα έπρεπε να έχει το επώνυμο Καραμανλής; Δεν υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί που προσέφεραν στην πατρίδα να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα