Νέα συνάντηση με Μέρκελ ζητάει ο Τσίπρας με Ολάντ και Γιούνκερ να κρατάνε το ...φανάρι

Ρελάνς για να διασκεδάσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε η γνωστοποίηση της είδησης για το ραντεβού Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα, κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έντονος

προβληματισμός που αναπτύχθηκε από μερίδα στελεχών της κυβέρνησης ότι η σύνοδος Κορυφής θα πάει «άκλαφτη», καθώς δεν πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας με τους τροικανούς θεσμούς και ο φόβος ότι η διαπραγμάτευση μετατρέπεται σε μια Ελληνογερμανική υπόθεση με την αποδοχή της πρόσκλησης Μέρκελ από τον Αλέξη Τσίπρα, οδήγησε το μέγαρο Μαξίμου να διαρρεύσει νωρίς το μεσημέρι ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk και υπέβαλλε αίτημα για πενταμερή συνάντηση με τους Ά. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ και D. Tusk στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής.

Πάντως η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται και ως μια νέα υπαναχώρηση από τις αρχικές του διακηρύξεις για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των θεσμών της ΕΕ. Μάλιστα στο πλαίσιο της ισοτιμίας των εταίρων στην ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά αρνιόταν ακόμα και τον ιδιαίτερο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, θέση από την οποία μετατοπίστηκε στη συνέχεια. Την ίδια ώρα πάντως δε λείπουν και τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης στους Ευρωπαίους εταίρους καθώς παραμονές της συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου κεντρικό θέμα είναι το ουκρανικό και οι ευρωρωσικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση στις 8 Απριλίου με τον Βλ. Πούτιν στη Ρωσία, ενώ στη Μόσχα θα βρίσκεται εκ νέου στις 9 Μαΐου μαζί με τον Πάνο Καμμένο.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης παράλληλα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αμερικανών. Η υφυπουργός εξωτερικών Β. Νούλαντ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης, στον απόηχο της διαρροής που έκανε ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο η οικονομική σύμβουλος του Μπ. Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Η προτροπή των Αμερικανών προς την ελληνική πλευρά ήταν να τα βρουν με τη Γερμανία για να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα