Νέο ευρω-ευχολόγιο για επιβολή «κυρώσεων» στην Τουρκία για τον «τρίτο Αττίλα» στην Κύπρο

Αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος χθες το πρωΐ στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δήλωνε αισιόδοξος για το «κείμενο επιλογών» (options paper) της Κομισιόν «σχετικά με τις επιλογές μας για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία», μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΕΣΥ), παρ' ότι συνήθως είναι λαλίστατος, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Αντίθετα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε

πως το options paper δεν αποτελεί κατ' ανάγκην λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, παρατήρησε ότι δεν αποτελούσε κείμενο για απόφαση, αλλά για ανάλυση των διαφόρων προσεγγίσεων των κρατών - μελών για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Κύπρο, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται το κείμενο(!), και, εν τέλει, αρνήθηκε να δεσμευθεί σχετικά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και πολύ περισσότερο για την επιβολή των όποιων «μέτρων» σε βάρος της Τουρκίας.

Γερμανικός δάκτυλος

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί η στάση της Γερμανίας. Κι' αυτό διότι η νέα «Πράσινη» υπουργός Εξωτερικών της, στην «παρθενική» της εμφάνιση στην ΕΕ δήλωσε πως, με δεδομένο ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και το έγγραφο εδόθη μόλις την περασμένη εβδομάδα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετηθεί, καθώς και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι με τη γερμανική «γραμμή» συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε συνολικότερα τις επιφυλάξεις της ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Ευρω-ευχολόγιο

Κοντολογίς, ως όλα δείχνουν, η ΕΕ «κλωθογυρίζει» πάνω από ένα κείμενο, το οποίο «αναλύει» την προώθηση του«τρίτου Αττίλα» στη μεγαλόνησο, με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ παραπέμπει στις καλένδες το ενδεχόμενο επιβολής «κυρώσεων» κατά της Άγκυρας.

Ανεξαρτήτως, όμως, του τι μεθοδεύεται εκ μέρους της Κομισιόν, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Συμφωνεί η Αθήνα και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με το «κείμενο επιλογών» που παρουσίασε χθες ο Ζ.Μπορέλ; Πόσο μάλλον, αφού μόλις προ τετραημέρου, όπως αποκάλυψε το Antinews, Κύπρος και Ελλάδα «εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους για το options paper (κείμενο επιλογών)» του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Άραγε, υπήρξε κάποια αλλαγή του κειμένου προς το θετικότερο;

Κομισιόν: Προς... μεγαλοπρεπές άδειασμα Αθήνας και Λευκωσίας - «Κυρώσεις»-χάδι για την Τουρκία

Ροκάνισμα χρόνου

Να σημειωθεί, όπως είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο μήνα το Antinews, ότι και πριν την προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ), τον Νοέμβριο, υπήρχε ήδη έτοιμο ένα κείμενο, το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε ευχολόγιο-χάδι για την Τουρκία. Αλλά, ακόμα και αυτό το «δειλό» κείμενο, ο Ζ.Μπορέλ απέφυγε να το καταθέσει.

Αποκλειστικό: Ωμό άδειασμα Ελλάδας-Κύπρου από την Κομισιόν - Τι θα κάνετε γι' αυτό κ. Δένδια;

Κάτι που, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα, να εκτεθεί και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Διότι, θεωρώντας ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τον Νοέμβριο, θα κατατεθεί το options paper, δήλωνε πεπεισμένος γι' αυτό, αλλά μετά τη συνεδρίαση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια των «διπλωματικών πηγών» του, ανέφερε ότι η συζήτηση του κειμένου παραπέμπεται για τον Δεκέμβριο.Προφανώς, λογάριαζε... χωρίς τον Μπορέλ.

Κύπρος - «τρίτος Αττίλας»: Κολοκοτρωναίος ο Δένδιας το πρωί, «συμβιβαστικός» και «διπλωμάτης» το βράδυ

Τώρα, το ΣΕΥ του Δεκεμβρίου έγινε και στις 16 του μηνός θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, αποφάσεις για «μέτρα» κατά της Τουρκίας δύσκολα φαίνονται στον ορίζοντα.

Δένδιας - Μπορέλ

Προσερχόμενος, χθες το πρωΐ, στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ), ο Ν.Δένδιας, ανέφερε:

«Έχουμε να συζητήσουμε το Options Paper το οποίο θα παρουσιάσει ο κ.Borrell σχετικά με τις επιλογές μας για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εξαιτίας της παραβατικότητάς της στα Βαρώσια. Δηλαδή εξαιτίας του γεγονότος ότι αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το πλαίσιο που θέτουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Το απόγευμα, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΣΕΥ, σε ερώτηση προς τον Ζ.Μπορέλ σχετικά με το τι είδους ad hoc κυρώσεις συζητήθηκαν, και ιδίως για πρόσωπα, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, ο Επίτροπος περιορίστηκε να πει πως απλά συζητήθηκε ένα έγγραφο επιλογών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελούσε πρόταση για συγκεκριμένη απόφαση, αλλά ανάλυση διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφορετικών δυνατοτήτων για καθοδήγηση της δράσης.

Χρονοδιάγραμμα... μετ' εμποδίων

Η συζήτηση αυτή, συνέχισε, οδηγεί σε μία απόφαση να ξεκινήσει η εργασία επί ενός νέου νομικού πλαισίου ειδικά διαμορφωμένου για την κατάσταση στα Βαρώσια.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, αλλά πρώτα το COREPER πρέπει να μελετήσει και να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιμέρους προτάσεις και να ξεκινήσει να εργάζεται σε αυτό.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα, αλλά χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό βήμα το ότι υπάρχει απόφαση να σταλεί στο COREPER και να ξεκινήσει η εργασία για ένα ειδικό καθεστώς κυρώσεων.

«Κυρώσεις» στα χαρτιά;

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το έγγραφο επιλογών περιλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η Λευκωσία προέκρινε τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας.

Ειδικότερα, φέρεται να ζήτησε την υϊοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Ωστόσο, στην περίπτωση που η Τουρκία «επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαία επωφελούς πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. Νίκου Αναστασιάδη) για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τότε δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν».

Κατά πληροφορίες, την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων επί του options paper υποστήριξαν οι Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Εσθονία, Μάλτα, Λουξεμβούργο.

Απότη μεριά του, ο Ζ.Μπορέλ είπε ότι η δημιουργία των συνθηκών για ένα περιβάλλον που να συμβάλλει σε μία θετική λύση παραμένει κρίσιμο σημείο και ότι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναφορικά με τα Βαρώσια είναι θεμελιώδους σημασίας και θα συμβάλλουν σε μία συνολική λύση του Κυπριακού.

Το options paper

Όσον αφορά το options paper, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έγγραφο επιλογών. Ο ίδιος είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να αξιολογήσουμε τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, που θα περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων, το οποίο να εστιάζει σε άτομα και οντότητες με ευθεία εμπλοκή στο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, μετά τον περασμένο Ιούλιο. Πρόσθεσε, δε, ότι το COREPER θα συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»,το έγγραφο περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα κατά των προσώπων που εμπλέκονται άμεσα σε φυσικές και διοικητικές δραστηριότητες επί του εδάφους στο επαναλειτουργούν τμήμα των Βαρωσίων.

Μια επιλογή στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να είναι η θέσπιση ενός ad hoc καθεστώτος «αυτόνομου» καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ που θα της επιτρέπει να στοχεύει τέτοια άτομα ή οντότητες, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα με βάση βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο.

Επίσης, οι επιλογές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμούς στη δέσμευση της ΕΕ με την Τουρκία, όπως περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία, π.χ. σε σχέση με την επιστροφή των τελών εισόδου της Τουρκίας για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της ΕΕ.

Ακόμα, επιπλέον περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των Βαρωσίων, ο Ζ.Μπορέλ έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, τον Ιούλιο, που αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την υποστήριξή τους στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και στον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ κάλεσε την Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου και με σοβαρότητα στη διαδικασία του ΟΗΕ και να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα δυσχέραινε περαιτέρω την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα