Νέο σοκ: Οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα 2,9 δισ. ευρώ!

Νέα μέτρα που μπορεί να φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ζητούν οι δανειστές, ασκώντας νέες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Θεσμοί βλέπουν μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά και χθες φέρεται να ζήτησαν την κάλυψή της με νέα μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016. Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν τα μέτρα που θα κλείσουν το κενό των 2 δισ. ευρώ που έχει ενσωματωθεί στο Μνημόνιο για τη διετία 2017-2018.

Κατά τη χθεσινή

πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Προϋπολογισμός του 2015 όχι μόνο δεν είχε πρωτογενές έλλειμμα, αλλά είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 730 εκατ. ευρώ που καλύπτει εκ των προτέρων το μεγαλύτερο μέρος από την τρύπα που βλέπουν οι δανειστές για το τρέχον έτος.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. φάνηκαν να επιμένουν περισσότερο για νέα μέτρα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά στο 2016 τόνισαν ότι τα αποτελέσματα είναι μεν θετικά, αλλά θα πρέπει να βγουν τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Οπως είπαν, τότε «κλείνει» και επίσημα το δημοσιονομικό έτος (με βάση τον Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Κώδικα) πριν επικυρώσουν το πλεόνασμα του περασμένου χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκαν ήταν η πρόβλεψη για “τρύπα” 900 εκατομμυρίων για το 2016, παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα του 2015 ανέρχεται σε 730 εκατομμύρια και καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της την πρόβλεψη για την τρέχουσα χρονιά. Μάλιστα οι δανειστές αν και ήταν ξεκάθαρο ότι για ακόμη μια φορά είχαν πέσει έξω στην πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα (τελικά υπήρξε πλεόνασμα 0,4%) όταν έγινε η σχετική επισήμανση απάντησαν ότι πρέπει πρώτα να βγουν και τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, να έχει κλείσει δηλαδή το οικονομικό έτος.

Ζήτησαν επίσης να μάθουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τα φορολογικά μέτρα που εκκρεμούν (φορολογία αγροτών, ενοικίων) αλλά και ένα περίγραμμα του σχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που σκοπεύει να φέρει μέσα στο πρώτο τρίμηνο το υπουργείο Οικονομικών.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα