Νέος τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Σαρλ Μισέλ: «Ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης»

16:12 3/5/2022 - Πηγή: Antinews

«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
«Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν καθόμαστε απλώς να μιλήσουμε για τη στρατηγική μας αυτονομία και

κυριαρχία. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας πως «λόγω της εισβολής της Ρωσίας, το έργο αυτό αποτελεί τη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη».

Ανάρτηση Μισέλ στα ελληνικά από την Αλεξανδρούπολη: «Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα»
Εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως «θα πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία, να δράσουμε στρατηγικά και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Και πλέον είναι σαφές σε όλους και πραγματικά θα πρέπει να δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού».
«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και, σήμερα, σε αυτή την πόλη, με αυτόν τον νέο σταθμό LNG, πορευόμαστε προς αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Είναι πολύ θετικό το βήμα αυτό για τα κοινά μας πολιτικά έργα, γιατί θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές του φυσικού αερίου, θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές υποδομές μας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθιστώντας μας πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους».
Υπογράμμισε δε, ότι «με αυτό το έργο θα συμβάλλουμε στην ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας και φυσικά στους μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για λήξη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και χρήση του LNG, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, για τον λόγο αυτό, ο νέος αυτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι σημαντικός. 
«Πρόκειται για μια γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία, η οποία αντικατοπτρίζει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα γιατί θα παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβάλλει στους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού καθώς είμαστε εταίροι και πολύ φίλοι με τα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις παραπάνω χώρες τής περιοχής να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και σε όλα τα βασικά πρότζεκτ που έχουν την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ, όπως τόνισε. 
«Θα ενισχύσουμε την περιοχή με αυτόν τον τρόπο, μέσω της διαφοροποίησης πηγών ενέργειας και της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», ανέφερε, επισημαίνοντας πως αυτός ο σταθμός θα μας βοηθήσει όχι μόνο να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, αλλά θα συμβάλλει επίσης στους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει για την κλιματική αλλαγή.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, που έχει δημιουργήσει πολύ δυσοίωνες καταστάσεις όσον αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε την Ουκρανία όσο μπορούμε. Ο λαός τής Ουκρανίας μάχεται για την πατρίδα του και για το μέλλον των παιδιών του, υπερασπίζεται όμως και τη δική μας ελευθερία και τις δικές μας δημοκρατικές αρχές. Επίσης η Ρωσία αυτή τη στιγμή δέχεται πιέσεις. Ο στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτή τη μηχανή πολέμου της Ρωσίας και να επιβάλλουμε κυρώσεις όσον αφορά το πετρέλαιο από τη Ρωσία».
 
Κίριλ Πέτκοφ: Ιστορική η σημερινή ημέρα για Ελλάδα και Βουλγαρία
 
«Η σημερινή μέρα θα μείνει μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της συνεργασίας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.
«Το πρότζεκτ αυτό είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα στην έναρξη υλοποίησης του έργου και σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, λόγω της ρωσικής εισβολής, τέτοιου είδους κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία».
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συνεργάζονται και αυτό μπορεί και να βοηθήσει στη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Πέτκοφ και προσέθεσε: «Τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την πίεση που ασκεί η Ρωσία στη Βουλγαρία με τη διακοπή της παροχής του αερίου στη Βουλγαρία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί γιατί είμαστε ανεξάρτητες χώρες και ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».
Υπογράμμισε δε, πως «η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και ενάντια στην ΕΕ δεν θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη γι’ αυτό».
«Σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτκοφ, «υποστηριζόμενοι από τα ευρωπαϊκά όργανα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία βάζουν τα θεμέλια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας και Βουλγαρίας, που είναι όχι μόνο ενεργειακό έργο αλλά θα αλλάξει και τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήρε, επίσης, τον ρόλο της συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πως «όταν μοιραζόμαστε τις υποδομές στην περιοχή -του αερίου, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων- όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μπορούμε να αποτελέσουμε μια μηχανή για όλη την Ευρώπη». 
 
Αλεξάντερ Βούτσιτς: Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή ο FSRU Αλεξανδρούπολης
 
Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τον FSRU της Αλεξανδρούπολης ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση στην εκδήλωση.
Ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν κι αυτός μεταξύ των σκεπτικιστών ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, αλλά, όπως είπε, «τώρα πια που ξέρω ότι είμαστε στην τελική ευθεία θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν έργα όπως ο IGB και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να υποδεχόμαστε μεγάλες ποσότητες».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό -και στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του- είναι ότι η διασυνδεσιμότητα των υποδομών μας είναι πολύ σημαντική. «Δηλαδή η φιλία μας είναι πολύ σημαντική και είμαι ευγνώμων στην ΕΕ γιατί θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να σκεφτούμε ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Και φυσικά ακόμα και το έργο που αφορά τη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ», προσέθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.
Κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων όχι μόνο στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε τομείς, όπως ο επισιτιστικός. «Ελπίζω όλοι μαζί από κοινού με κοινή μάχη να αναζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για τους λαούς μας. Γιατί οι τελετές είναι όμορφες όμως αυτό που τελικά μετράει είναι η ζωή των ανθρώπων και το βιοτικό επίπεδο των λαών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι με την υποστήριξη της ΕΕ θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε όλες τις δυσκολίες», υπογράμμισε.
 
Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι: Ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη
 
«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα για την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μια κρίσιμη περίοδο».
«Μαζί με τον κεντρικό σταθμό εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια για μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επίσης και ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως και η χώρα του θέλει να συμμετάσχει και να υπάρχει διασύνδεση της σε αυτό το πεδίο, «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την κατάργηση του λιγνίτη και την αντικατάσταση με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές ενέργειας κι αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας, φυσικού αερίου.
«Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας η διασύνδεση με τις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ των χωρών μας. Η πραγματοποίηση αυτού του έργου μάς οδηγεί και σε άλλα ενεργειακά έργα και την βελτίωση του ανταγωνισμού στην περιοχή», σημείωσε.
Όπως και ο Πρόεδρος της Σερβίας, έτσι και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε τη σημασία της βαλκανικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «στους δύσκολους καιρούς, οι φίλοι και οι γείτονες πρέπει να είναι μαζί, να αλληλοβοηθιούνται» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επαφές με τους κ.κ. Μητσοτάκης και Βούτσιτς ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων ενεργειακών πόρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Νέος τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Σαρλ Μισέλ: «Ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα