Νορβηγία, "η καλύτερη χώρα για να ζεις" σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Νορβηγία ανακηρύχθηκε η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζει κάποιος για 12η συνεχή χρονιά. Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ) είναι ένα μέτρο των βασικών ανθρωπίνων εξελίξεων σε 188 χώρες, που κυκλοφόρησε από τον ΟΗΕ στην ετήσια Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Χρησιμοποιεί τρεις κατηγορίες της ανθρώπινης ανάπτυξης - τον μακρόχρονο και υγιή τρόπο ζωής, την πρόσβαση στη γνώση και το αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο - για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης

προόδου των εθνών.

Η Νορβηγία κατατάσσεται στην κορυφή, ακολουθούμενη από την Αυστραλία και την Ελβετία, με τιμές 9,44, 0,935 και 0,930 αντίστοιχα, που τις καθιστούν τις καλύτερες χώρες για να ζήσει κάποιος όσον αφορά την υγεία, το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και τα υψηλά εισοδήματα.

Η Νορβηγία έχει επίσης ονομαστεί η πιο ευημερούσα χώρα στον κόσμο - για έβδομη συνεχή χρονιά. Ο τρόπος ζωής στην ύπαιθρο, που αποτελείται κυρίως από βουνά και φιόρδ, αναμφίβολα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της χώρας και βασικά αξιοθέατα, όπως το Βόρειο Σέλας, προσφέρουν μια δημοφιλή τουριστική βιομηχανία. Οι συνιστώσες του δείκτη αφορούν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου από τη στιγμή που γεννιέται, το ποσό των ετών που αναμένεται να περάσει στο σχολείο και το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη 14η θέση - μία θέση πάνω από το προηγούμενο έτος.

Αλλά το προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία είναι 80,7 χρόνια, πίσω από της Νορβηγίας (81,6).

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μέσο όρο 13,1 χρόνια σχολικής φοίτησης. Η Αυστραλία έχει τον υψηλότερο αριθμό στα χρόνια φοίτησης στο σχολείο, με 20,2 έτη. Το Λουξεμβούργο και το Κατάρ έχουν μόνο 13,9 και 13,8 χρόνια αντίστοιχα στον τομέα της εκπαίδευσης, και βρίσκονται στον μέσο όρο στην κατηγορία της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η Ιαπωνία έχει πέσει μια θέση σε σχέση με το περασμένο έτος και βρίσκεται στην 20η θέση. Αλλά οι χώρες που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Λιβύη κατά 27 θέσεις και η Συρία, η οποία έπεσε 15 θέσεις. Ωστόσο, η Ινδία έχει ανέβει πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος, και τώρα κατατάσσεται 130ή στη λίστα. Οι πρώτες 49 χώρες έχουν κατηγοριοποιηθεί ως αυτές που έχουν πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Άλλες χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτό το τμήμα είναι το Ισραήλ στην 18η θέση, η Ελλάδα στην 29η θέση, το Μπρουνέι στην 31η και το Μαυροβούνιο στην 49η.

Οι χώρες με υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη κατατάσσονται από την 50ή ως 105η θέση και περιλαμβάνουν τη Σαμόα, την Ιορδανία, τη Σερβία και τη Μαλαισία. Η επόμενη κατηγορία είναι οι χώρες με μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη, οι οποίες ξεκινούν από την 106η θέση με τη Μποτσουάνα και φτάνουν στην 143η θέση με το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ένα αφρικανικό νησί στα ανοικτά της δυτικής ακτής. Στην 145η θέση, όπου αρχίζουν οι χώρες με χαμηλή κατηγορία ανθρώπινης ανάπτυξης, βρίσκεται η Κένυα.

Οι πέντε χώρες στο κατώτερο σημείο της λίστας, στη χαμηλή κατηγορία της ανθρώπινης ανάπτυξης, από την 183η θέσης ως την 188η είναι οι Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Τσαντ, Ερυθραία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νίγηρας. Ο Νίγηρας έχει 5,4 χρόνια εκτιμώμενης εκπαίδευσης, ενώ το προσδόκιμο ζωής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι 50,7 χρόνια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Σελίμ Τζαχάν, δήλωσε: "Η ανθρώπινη διαδικασία θα επιταχυνθεί όταν όποιος θέλει να εργαστεί θα έχει την ευκαιρία να το πράξει υπό αξιοπρεπείς συνθήκες. Ωστόσο, σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι συχνά αποκλείονται από τη μισθωτή εργασία, ή αμείβονται λιγότερο από τους άλλους για να κάνουν εργασία ίδιας αξίας". Η φετινή έκθεση δείχνει ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τα χαμηλά επίπεδα ανθρώπινης ανάπτυξης κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Αλλά 830 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «φτωχοί εργαζόμενοι», κερδίζοντας κάτω από 2 δολάρια την ημέρα.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα