Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει αυτοψία στο φάντασμα της θλίψης που λέγεται Ν.Δ

Και ενώ ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός με την υπεροψία των Φαραώ παίζει τα παιχνίδια της σκιάς στην πολιτική καθημερινότητα και ελαφρολογεί με απίστευτη αυταρέσκεια, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, αδειάζει τις προθέσεις και τις πολιτικές εξαρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει ό,τι βλέπουν όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ

και όχι μόνο εκείνοι. Διακρίνει την ασύντακτη οδοιπορία του κόμματος της ΝΔ που κινείται ολοταχώς προς την έρημο της πολιτικής απολίθωσης.

Τι μας λέει; Ό,τι ακριβώς λένε όλοι οι νεοδημοκράτες εκτός από την παρέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή ότι η ΝΔ όχι μόνο έχει πάρει μια απόσταση από την πολιτική, αλλά έχει αποσυνδεθεί πλήρως από το πολιτικό επιχείρημα παράγοντας ταλαιπωρία για τους πολλούς και κέρδη για τους φίλους.

Κάθε κόμμα (πολύ περισσότερο η ΝΔ που έχει μια χρονική πορεία μεγαλύτερη των άλλων κομμάτων) δίνει ένα στοίχημα με τη δικαιοσύνη του χρόνου, που σημαίνει ότι κρατά την ιστορία του «άφθιτη».

Και σήμερα τι βλέπουμε; Μια άνευ όρων συνθηκολόγηση με την πολιτική δοσοληψία του περιττού. Δηλαδή εκεί όπου όλα γίνονται μια μπίζνα, εκεί όπου όλα προσγειώνονται σε μια δια-πολιτική σκηνή της αδιάφορης μορφής που τα συμβάντα σκηνοθετούνται και παράγονται από την παρέα της πρωθυπουργικής αυλής.

Με άλλα λόγια πολιτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συμφεροντολογική ανθρωποφαγία που οικονομείται στο σπιράλ με μεσιτίες, με συναλλαγές, με μερίδια, με προμήθειες.

Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί όταν γεννιέσαι μέσα στην πολιτική συνθηκολόγηση και την πολιτική υποκρισία, όταν από παιδική ηλικία τις σπουδάζεις με ζήλο και τις προσκυνάς καθημερινά, (όταν δηλαδή είσαι αριστοκρατόπαιδο της πολιτικής) είναι φυσικό να τις υποστηρίζεις με φανατισμό, και όταν έρχεται ο καιρός να τις δίνεις ως προίκα στους απογόνους σου, ό,τι έγινε και με τον νυν πρωθυπουργό. Αυτό αποτελεί συνθήκη απαράβατη των γενεών του λίμπρο ντόρο της πολιτικής εξουσίας.

Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό να πούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έθαψε στα χώματα της ήττας τα εθνικά θέματα, τα υπερασπίστηκε πέρα από όσα οι χρυσοσάλιγκες δημοσιογράφοι γράφουν για εκείνον ότι λειτουργεί με υποκρισία. Επίσης δε ρίσκαρε ποτέ πολιτικούς βηματισμούς στην άβυσσο της μοντερνίζουσας ρελατιβιστικής πολιτικής.

Επιπλέον έχει μια σύνδεση με το κόμμα της ΝΔ που δεν εξαντλείται στην ωκεανολογία της αλλαγής του, όπως συμβαίνει τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σημείο που εκείνο να δείχνει ως απόγραφο γκροτέσκο αποφώλιας εναλλακτικότητας.

Το ερώτημα που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς αν το κόμμα της ΝΔ έχει μεταμορφωθεί σε κόμμα σωσίβιο σαν το ΠΟΤΑΜΙ, ένα κόμμα γιουσουρούμ δηλαδή, είναι ερώτημα που στεγνώνει τη στοματική κοιλότητα όσων ψάχνουν ανόητες δικαιολογίες από το περιβάλλον της μητσοτάκειας αυλής.

Ναι το κόμμα της ΝΔ οδεύει ολοταχώς σε κόμμα κομπάρσων μιας φαιδρής πολιτικής σαχλαμάρας, ξεκομμένο από εθνικούς προσδιορισμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για αλτερνατίβ οικοτροφείο με συναινετικούς δεσμούς με μια νέο-φιλελεύθερη μπουρλέσκ όψη που ερωτοτροπεί με απολυταρχισμούς οι οποίοι πειραματίζονται επάνω στο λαό.

Βέβαια ένα άλλο ερώτημα είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς θα παραδοθεί σε έναν ανταρτοπόλεμο μέσα στη ΝΔ ή θα αντιδράσει ανοιχτά και κεραυνοβόλα.

Επιπλέον αν θα αναζητήσει συμμαχίες όχι από απότακτους κιβδηλοποιούς του πολιτικού βίου και κονφερανσιέ των πολιτικών θεωρείων, αλλά αν θα διεκδικήσει έναν πολιτικό αυτοπροσδιορισμό με πρόσωπα και με σχηματισμούς που έχουν ένα δημοκρατικό και εθνικό πλεόνασμα.

Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει.

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής φιλοσοφίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα