Ο απεργιακός μαραθώνιος έχει παραλύσει τα πανεπιστήμια

Σε συνθήκες μείζονος κρίσης, η οποία δεν διαφαίνεται ότι θα εκτονωθεί άμεσα, τουλάχιστον σε μερικές από τις μαζικότερες σχολές της χώρας, όπως είναι η Φιλοσοφική, η Νομική, η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και όλες οι Σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κλείνει το πρώτο δίμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αναμενόταν να αποφασίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τη συνέχιση για έβδομη συνεχή εβδομάδα

του απεργιακού μαραθώνιου που έχει ξεκινήσει από τις 10 Σεπτεμβρίου εναντίον του μέτρου της διαθεσιμότητας που εισηγήθηκε ο υπουργός Παιδείας και αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης να επιβάλει σε βάρος 1.349 υπαλλήλων επτά πανεπιστημίων και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Περιορισμένη εμβέλεια έχει η κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνοντας ότι από αύριο, Δευτέρα, θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας στο Ίδρυμα για να ξεκινήσουν οι εγγραφές των πρωτοετών. Στο παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας εδώ και δύο μήνες δεν γίνονται μαθήματα, έχει παραλύσει η λειτουργία των διοικητικών του υπηρεσιών, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου για να μην κινδυνεύσει το εξάμηνο έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ το τελευταίο τριήμερο εξελίσσεται στο Ίδρυμα σοβαρή διοικητική κρίση μετά τη μετωπική επίθεση του πρύτανη εναντίον του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Την παραίτηση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο καταλογίζει ότι ενεργεί «ως υπερασπιστής-εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Παιδείας», ζήτησε με δήλωσή του ο κ. Πελεγρίνης.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι τα Ιδρύματα που καταβάλλουν το μεγαλύτερο «φόρο» στη διαθεσιμότητα, χάνοντας το 40% του διοικητικού τους προσωπικού. Συνεπώς, αποτελούν τα προπύργια των απεργών, οι οποίοι στα δύο αυτά ΑΕΙ έχουν επιβάλει γενικό λουκέτο. Ομαλότερη είναι η κατάσταση τόσο στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου γίνονται μαθήματα όσο και στα τέσσερα περιφερειακά Ιδρύματα (Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πάτρας, Κρήτης) που έχει αποφασιστεί ότι θα συνεισφέρουν μέρος του προσωπικού τους στη διαθεσιμότητα.

Η πλευρά του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, που έχει επωμιστεί την ευθύνη να συμπληρώσει το «μενού» το οποίο έχει παραγγείλει η τρόικα από την κυβέρνηση και αναμένει να της σερβιριστεί τέλος του μήνα, καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του ότι το θέμα θα λήξει την ερχόμενη εβδομάδα, προεξοφλώντας ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι θα σπεύσουν να απογραφούν μέχρι μεθαύριο, που λήγει η προθεσμία. Το συμβούλιο αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας και προσπέρασε γρήγορα το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, προχωρώντας στην υπόλοιπη ατζέντα του.

Στο παρασκήνιο όμως κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της εκκρεμότητας του κ. Αρβανιτόπουλου, εξέφραζαν «φόβους» ότι και το σχέδιο Β του

υπουργείου Παιδείας για πειθαρχικό εξαναγκασμό των διοικητικών υπαλλήλων 8 ΑΕΙ σε ατομική απογραφή, οδηγεί σε βράχο. Η προθεσμία που έχει δοθεί στους υπαλλήλους για να απογραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας τρέχει μέχρι μεθαύριο, Τρίτη, χωρίς νομιμοποίηση. Η τροπολογία που μετέτρεψε την άρνηση απογραφής σε ειδικό πειθαρχικό αδίκημα, το οποίο επισύρει την ποινή της αργίας, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή. Αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο που λήγει η προθεσμία, η οποία ως εκ τούτου πιθανολογείται ότι θα παραταθεί. Όσοι αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού επικαλούνται ότι τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ είναι δύσκολο να λειτουργήσει η απειλή της αργίας, η οποία δεν επιβάλλεται αυτοδικαίως, αλλά θα αποφασίσουν εν ευθέτω χρόνω τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια. Στα δύο αυτά Ιδρύματα ο φόβος της ανεργίας είναι ισχυρότερος, διότι ο κίνδυνος είναι άμεσος, ενώ απειλεί σχεδόν το μισό προσωπικό.

Θέμα ασφάλειας της ιστοσελίδας που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας για την ηλεκτρονική απογραφή των υπαλλήλων έθεσε ο σύλλογος υπαλλήλων του ΕΜΠ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η χρήση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας δεν είναι ασφαλής, καθώς τα δεδομένα δεν κρυπτογραφούνται». Αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με το σύλλογο του ΕΜΠ, ότι «υπάρχει η δυνατότητα τρίτος να υποκλέψει την επικοινωνία του υπαλλήλου με τη σελίδα απογραφής καθώς και να παρουσιάσει εικονικό αντίγραφο της σελίδας, χωρίς τη γνώση του υπαλλήλου». Επιπλέον, «τα στοιχεία αρχικής εισόδου δεν μπορούν να θεωρηθούν αυστηρά προσωπικά (δεν γίνεται χρήση μυστικού κλειδιού) αλλά είναι διαθέσιμα σε ένα μεγάλο πλήθος υπαλλήλων που πραγματοποιούν επεξεργασία των δεδομένων για διάφορους λόγους (διοικητικούς, μισθοδοσίας κ.λπ.). Κατά συνέπεια, δεν μπορεί η ηλεκτρονική απογραφή σε αυτή την πλατφόρμα να επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο».

Πίστωση χρόνου από την Πολιτεία «την ύστατη στιγμή» ζήτησε το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων «προκειμένου να υπάρξουν καταλλαγή και επαναφορά των πανεπιστημίων σε πλήρη λειτουργία, βασικές προϋποθέσεις για την ανεύρεση θετικών λύσεων στα υφιστάμενα σοβαρά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης».

Γιούλη Μανώλη, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα