Ο «άριστος» στα άλλοθι με τα «Μάουι» και τα «Γούι»

Ο άνθρωπος που θα εκκένωνε το Μάτι σε 30’, ξαφνικά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, βλέπει ανυπέρβλητα εμπόδια σε κάθε καταστροφή

Του Βασίλη Γαλούπη

Η επιστημονική κατάρτιση του Κώστα Συνολάκη δεν αμφισβητείται. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς, το ίδιο και η συμβολή του στο MOST. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί τις επιλεκτικές του εξηγήσεις για τις καταστροφές πριν και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, ο Συνολάκης ετοίμαζε έρευνες πως «αν χρειαζόταν να εκκενωθεί το Μάτι, υπολογίζουμε τον χρόνο σε 30-45 λεπτά, αν υπήρχε το

κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης». Και προσέθετε με υπεραπλούστευση ότι «το Μάτι ήταν σχετικά εύκολη περιοχή να εκκενωθεί, γιατί είναι μικρή περιοχή και έχει θάλασσα».

Τότε, ο Συνολάκης συμμετείχε στη σχετική επιτροπή που είχε συσταθεί για την πολύνεκρη τραγωδία με πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Διαβεβαίωνε ότι «οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φεύγουν όταν η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν δίπλα τους, γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση».

Ό,τι έβλεπε ως εύκολο μέτρο δράσης μέσα από την επιστημονική του ματιά ο Συνολάκης επί Τσίπρα ξαφνικά μετατράπηκε σε δύσκολο κι ανυπέρβλητο εμπόδιο με το που άρχισαν κάθε χρόνο οι μεγάλες καταστροφές επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για την πρόσφατη φωτιά, που αφέθηκε να φτάσει ανενόχλητη από τον Βαρνάβα στο… Χαλάνδρι, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της μια εργαζόμενη γυναίκα μέσα σε εργοτάξιο μόλις 10 χλμ. από την Ομόνοια, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής απεφάνθη: «Ας σταθούμε στο γεγονός ότι η φωτιά έσβησε».

Ο Συνολάκης διαφώτισε την κοινή γνώμη ότι επρόκειτο για φωτιά… «Γούι», εξηγώντας ότι πρόκειται για πυρκαγιές που ξεσπούν σε περιαστικά δάση, δηλαδή στα όρια μεταξύ του δάσους και των οικισμών.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει «γιατί η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό;», ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη άφησε άφωνο το πανελλήνιο: «Ο αστικός ιστός έχει εισφρύσει και πολλές φορές ανεξέλεγκτα στα περιαστικά δάση, οι φωτιές στα όρια μεταξύ του δάσους και των οικισμών είναι οι πιο δύσκολες για να μπορέσουν να ελεγχθούν». Θα πρέπει, όμως, και να εξηγήσει τώρα πού ακριβώς υπάρχει δάσος στο Χαλάνδρι.

Στο τέλος είπε με στόμφο: «Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει ανάλυση, σαν αυτήν που είχα κάνει πριν από έξι χρόνια με το Μάτι, για να δούμε αν υπήρχαν εναλλακτικά μέσα αντιμετώπισης. Αν δεν γίνει ανάλυση, δεν μπορεί να πει κανείς αν υπήρχαν σενάρια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Συνολάκης επιχειρεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν ο Μητσοτάκης βρίσκεται στριμωγμένος από την ανυπαρξία σχεδίου και τεχνογνωσίας της κυβέρνησής του και του κρατικού μηχανισμού, με συνέπεια τις συμφορές.

Στις αρχές του περυσινού Αυγούστου, με τα 500.000 στρέμματα που είχαν καεί μέχρι τότε, βρήκε σανίδα σωτηρίας στην… Καλιφόρνια, όπως τώρα στο… «Γούι». «Είδα πως έλεγαν ότι έχουν καεί 500.000 στρέμματα. Ναι, είναι τραγικό, αλλά για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε μία μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα» είπε ο Κώστας Συνολάκης.

Η Καλιφόρνια «φορέθηκε» πολύ στη συνέχεια κι από κυβερνητικά στελέχη, μέχρι που οι φωτιές του περυσινού καλοκαιριού έφτασαν στην Ελλάδα στα 1,8 εκατ. στρέμματα. Δέκα μέρες αργότερα μπήκε στο παιχνίδι των αδικαιολόγητων συγκρίσεων το… Μάουι:

«Στο Μάουι (σ.σ.: το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης) έγινε εκκένωση και απομακρύνθηκαν περίπου 11.000 τουρίστες, κυρίως από δύο οικισμούς. Στη Ρόδο, από 12 οικισμούς απομακρύνθηκαν πάνω από 20.000 άνθρωποι, ενώ μερικοί αναφέρουν έως και 30.000» αρθρογραφούσε ο Συνολάκης.

Για τον «Ντάνιελ», που διέλυσε τη Θεσσαλία, γνωμάτευσε πως «ήταν από τα μεγαλύτερα φαινόμενα παγκοσμίως», κάτι που δεν έχει ενστερνιστεί μέχρι και σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Και μας υπενθύμισε ότι «ο θεσσαλικός κάμπος είναι κάμπος, και είναι τόσο εύφορος ακριβώς γιατί γίνονται πλημμύρες, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να έχουμε αντιπλημμυρικά μέτρα τα οποία να αντιμετωπίζουν το χειρότερο σενάριο».

Είναι περίπου αναπόφευκτο, δηλαδή, ο θεσσαλικός κάμπος να πνίγεται στο νερό. Όσο για το γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που χρυσοπλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος μετά τον «Ιανό» αποδείχθηκαν σάπια, ο Συνολάκης έκανε μια «απαλή» αναφορά.

Όσο, όμως, κι αν ακούγεται περίεργο, ο ακαδημαϊκός εντόπισε και μια σύνδεση του «Ντάνιελ» με το… Ελ Νίνιο: «Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τον καιρό σε ολόκληρη τη Γη, φέρνοντας πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και περισσότερους κυκλώνες».

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Συνολάκη, για το Μάτι έφταιγε η κυβέρνηση Τσίπρα, που ασφαλώς και είχε τεράστια ευθύνη, όπως και για το θέατρο… άγνοιας στη συνέντευξη Τύπου ενώ υπήρχαν δεκάδες νεκροί.

Στις καταστροφές, όμως, επί Μητσοτάκη οι ευθύνες της διακυβέρνησης δεν έχουν ακουστεί. Κατά τον επιστήμονα, ευθύνονται το Ελ Νίνιο, το «Γούι», ο οικιστικός ιστός που βρέθηκε στα δάση, η κλιματική κρίση, το Μάουι στη Χαβάη και η Καλιφόρνια, όπου καίγονται 1 εκατ. στρέμματα, τα διπλάσια απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

«Ας σταθούμε στο γεγονός ότι η φωτιά έσβησε» είπε με βαθιά επιστημονική προσέγγιση για το… δρομολόγιο της πυρκαγιάς Βαρνάβας – Βριλήσσια ο Συνολάκης. Ξεχνώντας ότι σήμερα υπάρχει φωτιά κοντά στις Σέρρες που κοντεύει μήνα. Και ότι ο Έβρος καταστρεφόταν πέρυσι για εβδομάδες και εβδομάδες. Όμως, πάντα οι φωτιές σβήνουν. Έστω και έπειτα από μήνες. Στο μεσοδιάστημα, μπορεί η κοινή γνώμη να αποκοιμιέται με φιλοκυβερνητικά φληναφήματα για «Γούι», Μάουι και αγρίους…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1997 και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2004. Έχει διεξαγάγει έρευνες στη σεισμολογία και την ωκεανογραφία, ενώ ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016. Από το 2023 είναι πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής.

The post Ο «άριστος» στα άλλοθι με τα «Μάουι» και τα «Γούι» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα