Ο χάρτης της τρομοκρατίας - Το 2015 ήταν η πιο επικίνδυνη χρονιά για την Ευρώπη εδώ και μία δεκαετία

Το 2015 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, με τους πυροβολισμούς να ξεπερνούν τις βομβιστικές επιθέσεις ως η μεγαλύτερη απειλή στη Δύση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί την πιο επιθετική απειλή για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στη Δύση και στη Μέση Ανατολή.

Οι τρομοκράτες έχουν πλέον όλο και περισσότερο στόχο ιδιώτες και δημόσιες συγκεντρώσεις στη Δύση, σύμφωνα με τον χάρτη Τρομοκρατίας και Πολιτικής

Βίας της Aon, εταιρείας διαχείρισης παγκόσμιου κινδύνου. Ήταν τέτοια η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων και η αστάθεια, που η τελευταία έρευνα έδειξε μια καθαρή αύξηση για πρώτη φορά στην παγκόσμια αξιολόγηση κινδύνου της τρομοκρατίας από το 2013. Συγκεκριμένα, σε 18 χώρες σημειώθηκε αύξηση στην αξιολόγηση κινδύνου, ανάμεσά τους το Βέλγιο και η Σουηδία.

Τον περασμένο μήνα, τρομοκράτες του Isil σκότωσαν 32 ανθρώπους στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο, όταν βόμβες εξερράγησαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζάβεντεμ και σε ένα σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες. Το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δύο χώρες από τις οποίες πολλοί μετανάστες φεύγουν προς την Ευρώπη, παρέμειναν δύο από τις πιο επικίνδυνες για την τρομοκρατία και την πολιτική βία. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και η Αίγυπτος μπήκαν στις πέντε πρώτες θέσεις με τις χώρες με τους περισσότερους θανάτους.

Η Τουρκία υπέστη τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της Άγκυρας. Εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν, ενώ στην Αίγυπτο, μια βομβιστική επίθεση του Isil σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που ταξίδευε από το Σαρμ ελ-Σεΐχ στην Αγία Πετρούπολη σκότωσε και τους 224 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τον Henry Wilkinson, επικεφαλής αναλυτή της The Risk Advisory Group, "οι περισσότεροι κίνδυνοι πολιτικής βίας που απειλούν και τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να προκύπτουν από τον πόλεμο και τις απότομες αλλαγές στον έλεγχο μίας κυβέρνησης, όπως συμβαίνει μέσω πραξικοπημάτων". "Αυτοί είναι λιγότερο διαχειρίσιμοι κίνδυνοι και τα ευρήματα μας επισημαίνουν αρκετές χώρες όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και για τα δύο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες και ισχυρές ώστε να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους σε έναν ρευστό κόσμο" σχολιάζει.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα