Ο κορονοϊός «φυτίλι» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Σαν να μην είχε ο κόσμος αρκετά προβλήματα με την πανδημία κορoνοϊού, προστίθεται τώρα και η επικίνδυνη κλιμάκωση ανάμεσα στους "αιώνιους" ανταγωνιστές, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χρησιμοποιώντας οξείς χαρακτηρισμούς, όπως ψέμματα και θεωρίες συνωμοσίες, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για έναν νέο ψυχρό πόλεμο και κατά συνέπεια έναν κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.

"Έχει φτάσει η στιγμή που η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της να αλλάξει

την Κίνα ή να εμποδίσει τα 4 δις Κινέζους στην πορεία τους προς τον εκσυγχρονισμό" υπογράμμισε. Με αυτήν την φράση ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δίνει όνομα στο κίνητρο που υποθέτει ότι βρίσκεται πίσω από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ: να εμποδίσει τη χώρα να αναδειχθεί σε νέα ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως. Στην ετήσια συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας χρησιμοποίησε όλα τα επιχειρήματα για να αποκρούσει τις αμείλικτες λεκτικές αμερικανικές επιθέσεις.

Σπρώχνει τις ευθύνες του για τον κορoνοϊό στην Κίνα

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι σε χειρότερο σημείο δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι τώρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Kίνας ότι και ο κατήφορος συνεχίζεται. Στις ΗΠΑ η Κίνα, τόσο στους Ρεπουμπλικάνους όσο και Δημοκρατικούς, αντιπροσωπεύει την εικόνα του κακού. Η οικονομική επιτυχία της Κίνας ήταν κάρφος στα μάτια του Ντόναλντ Τραμπ, όμως μετά την εκλογή του ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε αρχικά ήπιους τόνους, κυρίως απέναντι στον "φίλο" του Σι Ζιπίνγκ, τον οποίο και κολάκευε. Αλλά στη συνέχεια ο κατάλογος με τα σημεία διαφωνιών γινόταν συνεχώς μακρύτερος: ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών, η κλιμακούμενη διένεξη με τον Χονγκ Κονγκ, οι κινεζικές πιέσεις στη Ταϊβάν, οι διώξεις προασπιστών των θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι απελάσεις δημοσιογράφων από τη μία χώρα στην άλλη, για να μην ξεχάσουμε και τις διαμφισβητούμενες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον εκσυγχρονισμό των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, που οι ΗΠΑ θεωρούν ως αυξανόμενο κίνδυνο για τα συμφέροντα ασφάλειάς τους.

"Ενώ αρχικά εμπειρογνώμονες υπέθεταν ότι η κρίση με τον κορωνοϊό θα βοηθούσε τις δύο υπερδυνάμεις να προσεγγίσουν η μια την άλλη, συνέβη ακριβώς το αντίθετο" υποστηρίζει η Ελίζαμπεθ Εκόνομι, ειδική σε θέμα Ασίας στη δεξαμενή σκέψης Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. "Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του χρησιμοποιούν την άλλη χώρα για να αποπροσανατολίσουν την προσοχή από τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν εσωτερικά". Η πανδημία αποτελεί για τον Τραμπ τη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας τα πράγματα γι αυτόν δεν πάνε καθόλου καλά. Την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του κορωνοϊού δεν αναζητά στις δικές του αποφάσεις, αλλά την σπρώχνει στην Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που θεωρεί ότι ελέγχεται από την Κίνα. Δεν περνά ημέρα χωρίς επικρίσεις: Για το ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αποκομίσει οφέλη και να ισχυροποιήσει το γόητρό της. Ότι δεν σταμάτησε τη διάδοση του ιού στη ρίζα του, παρά το ότι ήταν δυνατό. Ότι μόλυνε όλον τον κόσμο προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Πρόσφατα ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει καμιά όρεξη για διάλογο με τον Σι Ζιπίνγκ και πρόσθεσε ότι "μπορούμε να διακόψουμε τις σχέσεις και εντελώς".

"Καταστροφικές συνέπειες"

Εν μέσω κρίσης ο ανταγωνισμός συνεχώς μεγαλώνει. Με την πολιτική του "America First" και την απόσυρσή του από το παγκόσμιο διπλωματικό παλκοσένικο ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνει κενό, το οποίο ο Σι Ζιπίνγκ έξυπνα ξέρει να καλύψει, όπως έγινε σαφές και στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε ο ίδιος μέρος, παρά μόνο έστειλε στο οργανισμό απειλητική επιστολή με τελεσίγραφο. Αντίθετα ο Κινέζος πρόεδρος εξήγγειλε χορηγίες ύψους πολλών δις. Η διένεξη μεταξύ των δύο θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί σε αυτήν την προεκλογική για τις ΗΠΑ χρονιά. "Πολλά από όσα κάνει η κυβέρνηση στην εξωτερική ή εσωτερική πολιτική, αφορούν με τον ένα ή άλλο τρόπο την Κίνα" παρατηρεί η Ελίζμπαθ Εκόνομι, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα στις δύο χώρες.

Τόσο ο Τραμπ όσοι και αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν από το Δημοκρατικό Κόμμα εκμεταλλεύονται ο ένας εικόνες του άλλου στο πλευρό του Σι Ζιπίνγκ για βίντεο στην προεκλογική τους εκστρατεία προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα. Το αφήγημα των οπαδών του Τραμπ είναι ότι ο τέως Αμερικανός αντιπρόεδρος αντιμετώπισε την Κίνα με μεγάλη επιπολαιότητα, το στρατόπεδο Μπάιντεν μέτρησε ότι ο Τραμπ επαίνεσε 15 φορές την Κίνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Όλα αυτά προμηνύουν τα χειρότερα. "Τους επόμενους 6 μήνες θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κομμάτων γύρω από το ποιο από τα δύο θα κατατροπώσει καλύτερα την Κίνα και ποιο μπορεί να ενεργεί πιο αποτελεσματικά για να υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα" λέει η Μπόνι Γκλάζερ από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στο Politico. Οι κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα τόσο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις όσο και ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς "θα μπορούσαν να έχυν καταστροφικές συνέπειες" προειδοποιεί ο Τόμας Κρίστενζεν από τη δεξαμενή σκέψης Brookings. Και καλεί σε "κατάπαυση πυρός".

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Κίνα,ipa, kina