Ο Κοτζιάς "φωτογράφισε" μακρά διαπραγμάτευση για Σκοπιανό

Δεν είναι "τέλος" χρόνου για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, το καλοκαίρι και η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα δήλωσε χθεςο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, αναφερόμενος

σε χρονοδιάγραμμα για λύση, είπε πως τέτοιο, δεν υπάρχει.

Εάν το σύμφωνο, το οποίο προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στη διαβούλευση με τα Σκόπια δεν βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και οι γείτονες "κλωτσήσουν", τότε θα χρειαστεί χρόνος και ίσως όλα να χρειαστεί να αρχίσουν ξανά από μηδενική βάση.

Τα Σκόπια ήδη διαμήνυσαν τη δυσφορία τους για τη διαρροή Κοτζιά περί συμφώνου.

Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει, πως η Ελλάδα συμμερίστηκε μεν την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, την οποία άνοιξε η "σκοπιανή" πλευρά αλλά για δικούς της εσωτερικούς λόγους ( π.χ να μη συμπέσουν οι διαβουλεύσεις με τις εκλογές του 2009) και όχι γιατί υπάρχει πίεση από "τρίτους" διεθνείς παράγοντες.

Τι δηλοί στην πραγματικότητα τούτο;

Καταρχήν ότι τα ανοιχτά θέματα με την ΠΓΔΜ είναι και κάμποσα και ζωτικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα που καλούνται να κάνουν οι γείτονες αναφορικά -τουλάχιστον- με την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Πιθανώς όμως, να είναι εξαιρετικά πιο εύκολη από την έτερη "απαίτηση' για αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας.

Στο τραπέζι έχει πέσει και όνομα σύνθετης ονομασίας σε ενιαία λέξη με σλαβικήδιάλεκτο, όπως ανέφερε πρώτος, ο Σταύρος Θεοδωράκης το Σάββατο,εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα συμφραζόμενα του Νίκου Κοτζιά, οι "μακράς" πνοής διαπραγματεύσεις που δεν θα έχουν σαν ορίζοντα χρόνου την Σύνοδο του ΝΑΤΟ,προοιωνίζονται διαβουλεύσεις σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από το σημερινό.

Η έξοδος της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, "απελευθερώνει" πολιτικές δυνάμεις , καθώς ολοκληρώνεται ένας "κύκλος" για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

"Βόμβα" Σγουρίδη

Στο μεταξύ, τις γνωστές σιβυλλικές τοποθετήσεις τους τις οποίες συνηθίζουν εσχάτως οι ΑΝΕΛ, συνέχισε χθες και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ο κ. Σγουρίδης, δια των ερτζιανών ( alpha) είπε πως "Ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας και να πάει να υπογράψει στο ΝΑΤΟ συμφωνία με τον όρο "Μακεδονία" , οι ΑΝΕΛ δεν θα παραμείνουν σε αυτή την περίπτωση στην Κυβέρνηση αλλά ακόμη και εάν δεν συμμετέχουν σε αυτή, θα τη στηρίξουν

"Εμείς περιμένουμε την πρόταση και εφόσον περιέχει τον όρο "Μακεδονία", δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε, είπε αλλά διευκρίνισε πως "οι ΑΝΕΛ επειδή κρατούν τον λόγο τους, θα στηρίξουν την κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι μέσα στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, σε πρόταση μομφής, θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Από κει και πέρα μπορεί να μην είμαστε στην κυβέρνηση".

Ο κ. Σγουρίδης, εμμέσως, αποκάλυψε τις ασκήσεις επί χάρτου που "φωλιάζουν" στα πρωθυπουργικά συρτάρια και ανέφερε χθες το Capital.gr.

Κοινώς, εκτός κυβέρνησης οι ΑΝΕΛ (ίσως) αλλά παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σε περίπτωση που θα δεχθεί πρόταση μομφής, σίγουρα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα