Ο Μανιαδάκης "ακυρώνει" την ανωνυμία των άλλων δυο προστατευομένων μαρτύρων;

11:57 7/1/2019 - Πηγή: Antinews

Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση Nοvartis είναι αυτή που ξεκινά, καθώς πλέον ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλες οι πλευρές. Από τη μια πλευρά ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, από την τηλεοπτική αφήγηση των καταγγελιών τους, θα περάσει στην επίσημη κατάθεσή τους ενώπιον των αρχών, γεγονός που σημαίνει πρακτικά πως οι αρμόδιοι οφείλουν να τις ερευνήσουν ανοίγοντας μια παράλληλη έρευνα στην υπόθεση.

Από την άλλη, πλησιάζει η στιγμή να φανεί αν έχει βάση το πρόσφατο

δημοσίευμα για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, το οποίο τον συνέδεσε εμμέσως με πρώην στέλεχος της Novartis.

Κι αυτό γιατί (πέραν της απάντησης του ιδίου πως ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και όχι Αικατερίνη Κελέση ή Μάξιμος Σαράφης), δίδεται η αίσθηση μιας αποδρομής της έρευνας αλλά και έλλειψης στεγανοποίησης της ανωνυμίας τους. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά πρόβλημα των αρχών και είναι προφανές πως καταλήγει σε κεντρικό πρόβλημα και της έρευνας αφού αυτοί οι μάρτυρες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με το σκέλος εκείνο που λέγεται χρηματισμός πολιτικών.Αν αποδομηθεί αυτό, ουσιαστικά εκφυλίζεται η όλη υπόθεση.

Μηνύσεις με …ονοματεπώνυμο

Όλα αυτά θα εκτραχυνθούν τις επόμενες μέρες όταν (σύμφωνα με το περιβάλλον του) ο κ. Μανιαδιάκης υποβάλλει μηνύσεις στους δυο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, πιθανόν με τα πραγματικά ονοματεπώνυμά τους, αφού σύμφωνα με όσα δημόσια είπε, τους γνώρισε στον προθάλαμο της εισαγγελίας όταν συναντήθηκαν τυχαία από κακό συντονισμό. Άλλωστε, η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας εκτιμάται ότι στηρίζεται στην παλαιότερη κατάθεση της "Αικατερίνης Κελέση" τον Νοέμβριο του 2017 και την πρόσφατη (στις 12 Δεκεμβρίου) του "Μάξιμου Σαράφη". Σύμφωνα με αυτές, πήρε χρήματα από την Novartis. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, της ονομαστικής κατάθεσης μηνύσεων, είναι προφανές πως τελειώνει η ανωνυμία των άλλων δυο μαρτύρων γεγονός ιδιαίτερα δυσχερές για την έρευνα .

Ακυρότητες

Ο Μανιαδάκης πάντως σήμερα μέσω του συνηγόρου του Θοδ. Μαντά, αναμένεται να καταθέτει αίτηση ακύρωσης της ποινικής δίωξης σε βάρος του για "παθητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος", η οποία επισύρει ποινή έως και ισόβια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει πως ουδέποτε υπήρξε κρατικός αξιωματούχος ή δημόσιος λειτουργός με την έννοια του νόμου για να μπορεί να διωχθεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου δρακόντειου νόμου. Όπως λέει, δεν είχε οργανική θέση απλώς ήταν εξωτερικός σύμβουλος υπουργών. Η διαφοροποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αλλάζει εντελώς την κλίμακα βαρύτητας του όποιου αδικήματος.

Θα καταθέσει επίσης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή κατά της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν δικονομικές παραβάσεις αφενός από το γεγονός της πολύωρης κράτησής του στο αεροδρόμιο χωρίς να υπάρχει σε βάρος του κατηγορία ή απαγόρευση εξόδου και αφετέρου στο ότι δεν αναγράφεται στην διάταξη απαγόρευσης εξόδου που του επιδόθηκε με έξι ώρες καθυστέρηση στο αεροδρόμιο πως ανακαλείται η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Παράλληλα θα περιγράψει με τη δική του οπτική και θα προσπαθήσει να αναδείξει αυτό που ο ίδιος κατέγραψε ως "εκβιαστική και πιεστική συμπεριφορά προκειμένου να καταθέσει πως οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας, χρηματίστηκαν για την υπόθεση Novartis".

Η επίσημη όμως αυτή καταγραφή "εκβιαστικών συμπεριφορών εκ μέρους αξιωματούχων" , εφόσον περιγράφονται αδικήματα που έχουν διαπραχθεί, γεννά υποχρέωση στον αρμόδιο εισαγγελέα να διαβιβάσει στην εισαγγελία την προσφυγή προκειμένου να αποτελέσει τη βάση δικαστικής διερεύνησης των καταγγελλομένων.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μανιαδάκης,maniadakis