Ο μύθος του “ισλαμικού χειμώνα”
Η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν πέφτουν στο χάος. Απλά μαθαίνουν πως να είναι δημοκρατίες, γράφει ο Olivier Roy στο New Statesman.
Στην Τυνησία, όπως και στην Αίγυπτο, οι ισλαμιστές που ήρθαν στην εξουσία μέσω εκλογών βλέπουν την δημοτικότητά τους να διαβρώνεται και μπαίνουν στον πειρασμό
Οι ισλαμιστές υποχρεώνονται να αναζητήσουν συμμάχους, καθώς δεν ελέγχουν ούτε τον στρατό, ούτε τη θρησκευτική σφαίρα. Και αν είναι σε θέση να βρουν συμμάχους μεταξύ των σαλαφιστών – οι θρησκευτικοί συντηρητικοί – και των στρατιωτικών, αυτές οι δύο ομάδες, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένες να τους επιτρέψουν να κυριαρχήσουν. Οι ισλαμιστές πρέπει να διαπραγματευτούν. Υπάρχει μια κλασική λογική της λειτουργικής εξουσίας εδώ: η κυρίαρχη πολιτική ομάδα δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι η εξουσία θα μπορούσε να αλλάξει χέρια και έτσι προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση της με οποιοδήποτε μέσο. Επιπλέον, δεν υπάρχει επαναστατική δυναμική ανάμεσα στο λαό που θα της επιτρέψει να επικρατήσει καταφεύγοντας στο συναίσθημα του δρόμου.
Είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί η ακριβής φύση αυτής της αυταρχικής σειράς, επειδή μοιάζει λίγο με την «ισλαμική επανάσταση» που συχνά συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και το al-Nahda, το Κόμμα Αναγέννησης στην Τυνησία. Είναι, αντίθετα, μια συντηρητική και παραδόξως φιλοδυτική “αντεπανάσταση”. Σκεφτείτε την Αίγυπτο. Εάν ο πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι καταγγέλλεται στην πλατεία Ταχρίρ ως ο νέος Μουμπάρακ (και όχι ο νέος Χομεϊνί), είναι επειδή οι αντίπαλοί του έχουν κατανοήσει ότι στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αυταρχικού καθεστώτος με τη χρήση κλασικών μέσων (έκκληση προς τον στρατό και έλεγχο της κρατικής μηχανής).
Η εκλογική και κοινωνική βάση του αιγυπτιακού καθεστώτος δεν είναι επαναστατική. Αντί να προσπαθεί να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους κύριους παράγοντες της Αραβικής άνοιξης, ο Μόρσι προσπαθεί να πάρει όλους τους υποστηρικτές της νέας τάξης πραγμάτων με το μέρος του. Ο συνασπισμός αυτός που χτίζει βασίζεται στις επιχειρήσεις, τον στρατό, τους σαλαφιστές και τα στοιχεία του «λαού» που δήθεν κουράστηκαν από την αναρχία.
Το οικονομικό μοντέλο του Μόρσι είναι νεοφιλελεύθερο: είναι περιτριγυρισμένος από “αγόρια του Σικάγο” που ορκίζονται στην ελεύθερη αγορά. Είναι υπέρ της απορρύθμισης, το τέλος των επιδοτήσεων και ενός ανοίγματος στην παγκόσμια αγορά. Η κυβέρνησή του έχει υπογράψει μόνο μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που περιλαμβάνει ένα έντοκο δάνειο και το οποίο έχει δικαιολογηθεί για λόγους ανάγκης. Ο Μόρσι έχει αποδεχθεί την προοπτική του ΔΝΤ, όχι γιατί έχει αναγκαστεί να το κάνει, αλλά επειδή είναι μια προσέγγιση που τον βρίσκει σύμφωνο. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και ανταγωνισμό. Και επειδή το τίμημα που θα καταβάλλει ο λαός θα είναι σοβαρό, η κυβέρνηση θα χρειαστεί έναν λειτουργικό μηχανισμό καταστολής και να πείσει τα συνδικάτα. Επίσης, θα πρέπει να κερδίσει την συναίνεση του στρατού, σε αντάλλαγμα για την ασυλία και το δικαίωμα να ρυθμίζει τις εσωτερικές του υποθέσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Εν τω μεταξύ, για να κερδίσει τους σαλαφιστές με το μέρος της, θα πρέπει να υπάρχει ένας καλαίσθητος εξισλαμισμός της κοινωνίας – για το σαουδικό μοντέλο και όχι το ιρανικό: το υποχρεωτικό πέπλο, οι συνεχιζόμενες διακρίσεις εις βάρος των Κοπτών Χριστιανών, η απαίτηση για τήρηση θρησκευτικών κανόνων στο δημόσιο και οι περιορισμοί σχετικά με τη μη-ορθόδοξες θρησκευτικές πρακτικές (συγκεκριμένα, τις τελετές Σούφι, που πραγματοποιούνται από τους οπαδούς του ισλαμικού μυστικισμού).
Ευρύτερη στάδιο
Για να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα στην εγχώρια αγορά, οι ισλαμιστές πρέπει να γίνουν απαραίτητοι στη Δύση – γεγονός που εξηγεί το διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στην πρόσφατη κρίση στη Γάζα. Ο Μόρσι έχει δράσει άψογα στη διεθνή σκηνή, κερδίζοντας την έγκριση των Αμερικανών στη διαδικασία. Έχει πολεμήσει τους ριζοσπάστες αστών ισλαμιστές στην περιοχή του Σινά και έχει αποστασιοποιηθεί από το Ιράν και το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία. Έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει το κύρος και την επιρροή της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να εκπίπτει σε έναν επιθετικό, στυλ Νάσερ παναραβισμό ή παν-ισλαμισμό.
Η επιτυχία του Μόρσι στη διεθνή σκηνή τον ενθάρρυνε και στο εσωτερικό. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία το περασμένο έτος και οι οποίες οδήγησαν σε μια νομική πρόκληση από το δικαστικό σώμα, κανείς δεν αμφιβάλλει σοβαρά ότι τις κέρδισε επιδέξια από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους σαλαφιστές. Αλλά ο Μόρσι έχει προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εξουσία της Προεδρίας σε βάρος του δικαστικού μηχανισμού, που ήταν σε θέση να διατηρήσει ένα βαθμό αυτονομίας υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ. Και η αποτυχία του να προβλέψει και να κατανοήσει τη δύναμη της κοινής γνώμης έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι διαδηλώσεις από διάφορα μέρη της κοινωνίας που ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Και οι φωνές έχουν υψωθεί στο εσωτερικό της Αδελφότητας ενάντια σε αυτή την ξαφνική έκρηξη αυταρχισμού.
Ο χρόνος είναι εναντίον του Μόρσι, διότι τα οικονομικά μέτρα που θέλει να περάσει θα κάνουν την κυβέρνηση λιγότερο δημοφιλή. Και, από την άλλη πλευρά, οι συνεχείς λαϊκές διαμαρτυρίες θα τον υποχρεώσουν να καλέσει το στρατό, ο οποίος θα τον υποστηρίξει, αλλά με ένα τίμημα – η πολιτική και οικονομική αυτονομία που ο στρατός ζητά έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Αδελφότητας για την απελευθέρωση της οικονομίας. Εν ολίγοις, το νέο καθεστώς είναι πολιτικά απομονωμένο.
Εκτός από το δρόμο και την πολιτική σκηνή, το άλλο πεδίο μάχης για την Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ο έλεγχος της θρησκευτικής σφαίρας. Όπως το al-Nahda στην Τυνησία, έχει ανακαλύψει ότι αυτό είναι πολύ πιο διαφορετικό από ό,τι νόμιζαν. Επιπλέον, τα στοιχεία που ήταν στο παρελθόν σχετικά υπάκουα, όπως ο Ahmed El-Tayeb, ο Μεγάλος Ιμάμης του Al-Azhar, έχουν επανακτήσει την αυτονομία που τους χορηγήθηκε από την αραβική άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να αποσπάσει η κυβέρνηση και πάλι τον έλεγχο της θρησκευτικής σφαίρας είναι να τεθεί υπό την εξουσία του κράτους (συγκεκριμένα, να υποβάλουν τα τζαμιά στις επιταγές του υπουργείου Θρησκευμάτων).
Ο έλεγχος της θρησκείας από το κράτος στην πραγματικότητα θα επεκταθεί πέρα από τους θεσμούς και στην θρησκευτική ορθοδοξία, οδηγώντας σε περιορισμούς που επιβάλλουν οι πρακτικές των Σούφι πρακτικές και θεολογικές συζητήσεις. Ακόμη και αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πετύχουν το πρώτο μέρος της επιχείρησης – εθνικοποίηση των θρησκευτικών ιδρυμάτων- το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν γι ‘αυτό θα είναι υψηλό, επειδή οι ιμάμηδες δεν θα εκτιμήσουν το να μετατραπούν σε δημοσίους υπαλλήλους. Ρισκάρουν επίσης να εκτελέσετε την καταστροφή της θρησκευτικής δυναμικής του κινήματός τους: αν το κράτος ελέγχει τη θρησκεία, τι χρησιμεύει μια θρησκευτική “αδελφότητα”; Και αν η θρησκεία ταυτίζεται με το κράτος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η μη δημοτικότητα της κυβέρνησης να επηρεάσει θρησκευτικά ιδρύματα, όπως συνέβη στο Ιράν.
Η Αδελφότητα θα ταυτιστεί με την πολιτική της πτέρυγα και μόνο. Όπως και στο Ιράν, η εθνικοποίηση της θρησκείας ρισκάρει την άνοδο είτε μιας αναγέννησης μη ορθόδοξων πρακτικών είτε της εκκοσμίκευσης της κοινωνίας. Η Αδελφότητα θα χάσει την ψυχή της. Και, κατά τη διαδικασία, θα έχει χάσει τους Κόπτες Χριστιανούς, τους φιλελεύθερους και πολλές γυναίκες, όλοι εκ των οποίων ανησυχούν με την προοπτική του κρατικά επιβεβλημένου εξισλαμισμού.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ρισκάρει πολύ στην προσπάθειά της να επικρατήσει με τη βία. Το πρώτο θύμα του τρόπου που ασκεί την εξουσία είναι η ιδεολογία της. Το Ισλάμ δεν είναι η λύση, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μια συζήτηση που έχει σχεδιαστεί για να συσπειρώσει τους σαλαφιστές, μία συζήτηση που κρύβει μια πολιτική που θυμίζει περισσότερο Πινοσέτ στη Χιλή παρά Χομεϊνί στο Ιράν.
Εάν η λεγόμενη φιλελεύθερη αντιπολίτευση (η οποία περιέχει επίσης ορισμένα μη δημοκρατικά στοιχεία) βλέπει ότι δεν μπορεί να αντέξει μια άμεση αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και αντ’ αυτού παρουσιάζει τον εαυτό της ως μια αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική λύση, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα πληρώσουν ακριβά το φλερτ με τον αυταρχισμό που εξυπηρετεί μια εκκοσμικευμένη πολιτική στην Αίγυπτο. Η θρησκεία γίνεται μόνο ένα όργανο ελέγχου μεταξύ των άλλων – και όχι μια κοινωνική, οικονομική και ιδεολογική εναλλακτική λύση. Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η αποτυχία του πολιτικού Ισλάμ.
Παίζοντας το ίδιο παιχνίδι
Στην Τυνησία, εκτυλίσσεται το ίδιο παιχνίδι. Το Al-Nahda δεν είναι ούτε τόσο ισχυρό ούτε τόσο εδραιωμένο όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το κίνημα είναι πιο ποικιλόμορφο, με ένα παράρτημα, που είναι, αν όχι περισσότερο φιλελεύθερο, τότε τουλάχιστον πιο ρεαλιστικό. Και εξαιτίας της δέσμευσής τους με τη βία, οι τυνήσιοι σαλαφιστές δεν είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι. Επιπλέον, η κοινωνία έχει απορροφήσει την κουλτούρα της διαμαρτυρίας πιο πολύ από ό,τι στην Αίγυπτο. Σε τοπικό επίπεδο, διαδηλώσεις και ταραχές εναντίον της κυβέρνησης είναι κοινές, αν και είναι συχνά δύσκολο να διακρίνει κανείς τα κίνητρα και τη στρατηγική αυτών των τοπικών φορέων. Η Τυνησία έχει επίσης το πιο ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα στον αραβικό κόσμο. Η UGTT (Γενικό Εργατικό σωματείο της Τυνησίας) έχει ένα εθνικό δίκτυο ακτιβιστών που μπορούν να οργανώνουν πολύ καλά λαϊκές διαμαρτυρίες. Το Al-Nahda έρχεται σε σύγκρουση με τα συνδικάτα, είτε για τους ίδιους λόγους όπως και στην Αίγυπτο (μια γοητεία με την ελεύθερη αγορά) ή για λόγους πιο συγκεκριμένους στην Τυνησία (θέλουν συμμάχους στο πλευρό τους αλλά δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό με ένα πραγματικά δημοφιλές κίνημα λαϊκών ακτιβιστών).
Επιπλέον, το al-Nahda δεν ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο στρατός θέλει σίγουρα να διαφυλάξει την τάξη, αλλά δεν θα αναλάβει τον κίνδυνο να ταυτιστεί με μια καταστολή εναντίον του λαού της Τυνησίας. Τέλος, το al-Nahda δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την θρησκευτική σφαίρα και έχει λιγότερα μέσα στη διάθεσή του για να προσπαθήσει να το πράξει από την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο. Τον Οκτώβριο, κυκλοφόρησε μια αναφορά, η οποία υπεγράφη από εκατοντάδες ιμάμηδες που είχαν ψηφίσει ή θα ψήφιζαν al-Nahda, αλλά που ήταν αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να φέρουν τα τζαμιά και τα άλλα θρησκευτικά θεσμικά όργανα υπό τον κρατικό έλεγχο. Όπως και στην Αίγυπτο, το αλ-Nahda προτίθεται να χρησιμοποιήσει το δικό του υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων για τον έλεγχο της θρησκευτικής σφαίρας, αν και αυτός ο κρατισμός θα μπορούσε να ανακάμψει ενάντια στο κίνημα.
Η χαμένη δημοτικότητα
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ισλαμιστές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της δημοτικότητας και στις δύο χώρες, εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο της ήττας αν γίνουν εκλογές. Αλλά το πιο επείγον ζήτημα είναι αυτό της πολιτικής εναλλακτικής λύσης για τους ισλαμιστές. Οι ηγέτες των νέων πολιτικών κομμάτων έχουν ένα πρόβλημα αξιοπιστίας: έχουν μικρή σχέση με τους διαδηλωτές στους δρόμους, που συχνά συνδέονται με τα παλιά καθεστώτα και διατηρούν μια ελιτίστικη αντίληψη της πολιτικής ζωής. Η αντιπολίτευση, με λίγα λόγια, απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να συγκεντρώσει μια αξιόπιστη συμμαχία. Η τυνησιακή αντιπολίτευση, ιδίως, πάσχει από την ταύτισή της με την κοσμική ελίτ στην πρωτεύουσα, Τύνιδα, η οποία είναι αμείλικτα αντίθετη σε κάθε νέο εξισλαμισμό της κοινωνίας. Επίσης πάσχει από δημοκρατικό έλλειμμα, δεδομένου ότι ανέκαθεν υποστήριζε μια πολιτική καταστολής κατά των θρησκευτικών εξτρεμιστών. Τέλος, θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να κάνει εκστρατεία στο Παρίσι από ό, τι στους δρόμους της Τυνησίας. Ωστόσο, αν υπήρχε μια αξιόπιστη και ενιαία αντιπολίτευση, θα μπορούσε να νικήσει το al-Nahda στις εκλογές. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες της Τυνησίας να παραμείνει δημοκρατική είναι καλύτερες από ό,τι της Αιγύπτου.
Και στις δύο χώρες, ωστόσο, η αραβική άνοιξη έχει αλλάξει αμετάκλητα. Υπάρχει μια νέα πολιτική κουλτούρα που συνδέεται με την εμφάνιση μιας νέας γενιάς, η διαφοροποίηση της θρησκευτικής σφαίρας, μια αλλαγή στο γεωστρατηγικό πλαίσιο που έχει ως αποτέλεσμα οι ισλαμιστές να μην βρίσκονται αυτόματα στο αντι-δυτικό στρατόπεδο, η «μπουρζουαζοποίηση» των ισλαμιστών, ο αναπροσανατολισμός των επαναστατικών κινημάτων έναντι των συντηρητικών κομμάτων και ένας νέος παράγοντας που συμβάλλει στην εξομάλυνση των ισλαμιστών: η άσκηση της εξουσίας. Οι ισλαμιστές δεν επιτυχαίνουν ούτε με την παράδοση των εμπορευμάτων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ούτε δίνοντας την εντύπωση ότι είναι αρχιτέκτονες ενός αυθεντικού κοινωνικού έργου που πηγαίνει πέρα από την αποτύπωση των «ισλαμικών δεικτών» για μια κοινωνία στην οποία έχουν όλο και πιο λίγο τον έλεγχο.
Οι ισλαμιστές μπορούν να χρησιμοποιούν παλιές τεχνικές (με το να συμπεριφέρονται στους πολιτικούς αντιπάλους τους ως «προδότες», εισάγοντας τη λογοκρισία, το στρατιωτικό νόμο ή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει τους ανθρώπους από τους να τους ζητήσουν το λόγο. Για να περάσουν μέσα από την περίοδο λιτότητας που τις συνοδεύουν, θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσουν έναν «ιστορικό συμβιβασμό» με τους φιλελεύθερους. Η εναλλακτική λύση σε μια τέτοια συμμαχία δεν είναι όμως η «ισλαμική επανάσταση». Αυτό που παίρνει μορφή, αντίθετα, είναι μια αντίθετη συμμαχία –συντηρητική στην πολιτική και ηθική, αλλά νεοφιλελεύθερη στα οικονομικά, και ως εκ τούτου ανοικτή προς τη Δύση. Από αυτή την άποψη, το μοντέλο είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία, η οποία έχει μάθει να λειτουργεί με τους υπάρχοντες θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών. Αυτό του επέτρεψε να συμφιλιώσει ένα ισχυρό κράτος με μια φιλελεύθερη οικονομία, ένα συντηρητικό ισλαμικό κόμμα με μια ανοικτή κοινωνία.
Αντίθετα, αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να ενισχύσει τον κρατικό μηχανισμό προς όφελός της, θα χάσει σε όλους τους τομείς. Θα χάσει την υποστήριξη μεταξύ των «πιστών» στους σαλαφιστές, καθώς και στην επιχειρηματική κοινότητα θα χάσει τους φιλελεύθερους – ή στο στρατό, τώρα που η παλιά φρουρά των στρατηγών έχει εξαλειφθεί. Όσο για το πνεύμα της διαμαρτυρίας, αυτό δεν πρόκειται να σβήσει.
http://www.newstatesman.com/world-affairs/world-affairs/2012/12/myth-islamist-winter
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Με αστική χρέωση ο ΕΟΠΥΥ
- Συναγερμός σε Χιλή και Αργεντινή
- ΟΓΑ: Την Πέμπτη το πολυτεκνικό
- Επίδομα θέρμανσης
- Συνελλήφθη ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καρούζος
- Η VIP παρέα του Κορυδαλλού μεγαλώνει...
- Σε διαθεσιμοτητα 16 γιατροι στην κρητη
- [Ζώδια] Τα ζώδια σήμερα-Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012
- Στα χέρια των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης από σήμερα
- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ο μύθος του “ισλαμικού χειμώνα”
- Θα ξαναβρούμε τα όνειρά μας και θα ορίσουμε εμείς την μοίρα μας
- Μπερλουσκόνι:Για όλα φταίνε ο Μόντι και η Γερμανία
- Ταγκό Τσίπρα με το ρεαλισμό. Τώρα δε θέλει να γίνουμε Αργεντινή
- Παρέμβαση του Ι. Τέντε για την έλλειψη φαρμάκων
- Ελλάδα: Ο χειρότερος εφιάλτης ενός ψυχοθεραπευτή
- Ο Μόντι δεν θα είναι υποψήφιος -μάλλον
- Προσφυγή ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη μετά το ντοκουμέντο BBC
- Οι αίγες…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση η λίστα Λαγκάρντ...
- Αλλοδαπές μετέφεραν παράνομους μετανάστες
- Σε 3D το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ
- Ηράκλειο: Στις φλόγες Ι.Χ. στο Γιόφυρο
- Γενική πρόγνωση καιρού για τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου
- Ντεμπούτο με… σφαλιάρα για Ντιρκ
- Μέχρι τις 8-9 μμ ανοιχτά τα καταστήματα στην Κρήτη
- S.O.S από τα τηλεοπτικά κανάλια