Ο Νετανιάχου ανάμεσα στον Ομπάμα και το Ιράν

Στο δρόμο του προς την Ουάσιγκτον την Κυριακή, για μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπάθησε να ξεφουσκώσει το νέο πνεύμα της διπλωματίας που άνθισε μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Ένα μήνυμα εμφανίστηκε στο λογαριασμό του στο Twitter , πιθανόν από το γραφείο του PR στην Ιερουσαλήμ. «Εγώ θα σας πω την αλήθεια ευθέως, ενάντια στα γλυκόλογα και

την επίθεση από χαμόγελα» γράφει. Κάποιος πρέπει να μιλήσει με γεγονότα και κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια».
Ο Νετανιάχου δεν σχολίασε δημοσίως αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Ομπάμα προς τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί την Παρασκευή. «Τα πράγματα προχωράνε πολύ, πολύ γρήγορα – πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» σχολίασε στους New York Times ένας συντηρητικός ιρανός δημοσιογράφος. Η δουλειά Νετανιάχου, στη συνάντηση με τον Ομπάμα και στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, είναι να επιβραδύνει τα πράγματα, επαναλαμβάνοντας ίσως τα γνωστά γεγονότα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το θέμα που έφερε κοντά Ομπάμα και Ρουχανί. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει καμία στρατιωτική συνιστώσα. Ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου υποψιάζεται ότι αυτό είναι ψέμα.
Ο ισραηλινός έλεγχος της πραγματικότητας θα λάβει πιθανόν τη μορφή των στοιχείων – τον αριθμό των φυγοκεντρητών που γυρίζουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Νατάνζ στο Ιράν, όπου το ουράνιο εμπλουτίζεται κατά 3,5 %, και ένα άλλο εργοστάσιο, το βαριά οχυρωμένο Φόρντοου, όπου ο εμπλουτισμός συνεχίζεται στο 20 %, μία αύξηση που φέρνει το πυρηνικό καύσιμο πιο κοντά στους βαθμούς των βομβών. Πιθανότατα θα σημειώσει την πρόοδο του αντιδραστήρα βαρέως ύδατος που χτίζεται στο Αράκ και που θα είναι σε θέση να παράγει πλουτώνιο. Ο Νετανιάχου μπορεί να κατευθύνει τους ανθρώπους προς τα αρχεία που δημοσιεύτηκαν online στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, που λένε όλοι όσα οι περισσότεροι παρατηρητές πρέπει να ξέρουν για μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, η οποία πριν από μια δεκαετία και μυστικά έθεσε ως στόχο να κατέχει κάθε στοιχείο του πυρηνικού κύκλου.

Λίγο πριν φύγει για την Ουάσινγκτον, ο Νετανιάχου μελετούσε τα στοιχεία σε βάθος, γράφει ο Shimon Shiffer στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth: «Προτίθεται να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τον Ομπάμα». Και την Τρίτη, θα κάνει το ίδιο και με το παγκόσμιο κοινό από το γνωστό πράσινο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, όπου ο Νετανιάχου θα είναι ο τελευταίος ομιλητής της ετήσιας συνόδου. Πριν από ένα χρόνο, ο Νετανιάχου έκλεψε την παράσταση κρατώντας μια ζωγραφισμένη βόμβα – ένα τέχνασμα, το οποίο όμως κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της συζήτησης στην ιρανική πυρηνική απειλή. Ο Νετανιάχου (και στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ) είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά φέρνοντας το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του Ιράν στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, συγχρονίζοντας κατάλληλα τις δικές τους ανελαστικές απειλές για αεροπορικές επιδρομές με μια πολύ κακή έκθεση του ΔΟΑΕ. Ο τότε πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έπαιξε επίσης τον ρόλο του, δραστηριοποιώντας την παγκόσμια διπλωματική κοινότητα εναντίον του, επιτρέποντας σε κακοποιά στοιχεία να πολιορκήσουν την βρετανική πρεσβεία μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.
Αλλά η άνοδος του Ρουχανί, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, έχει οδηγήσει τον έλεγχο της συζήτησης μακριά από το εβραϊκό κράτος. Αυτό έχει σημασία, καθώς το ζήτημα μπαίνει στη σφαίρα της διπλωματίας υψηλού επιπέδου, επειδή δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν τον ίδιο ορισμό για ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για την ανησυχία του Ισραήλ σχετικά με τον ενθουσιασμό για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ομπάμα και του Ρουχανί και τη δυναμική που μπορεί να φέρει η κλήση.
Όλα αυτά θα τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο εικασιών για τη σχέση του Νετανιάχου με τον Ομπάμα – μια ταραγμένη σχέση κατά τα τέσσερα χρόνια της πρώτης θητείας του Αμερικανού προέδρου, που επαναπροσδιορίστηκε ως φίλος κατά την επίσκεψη του Ομπάμα πριν από μερικούς μήνες. Αλλά αυτό ήταν προτού ο Ομπάμα τηλεφωνήσει στον χειρότερο εψθρό του ισραηλινού προέδρου. Όταν η συνομιλία Ομπάμα και Ρουχανί δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι είχαν πει στο Ισραήλ εκ των προτέρων πως το τηλεφώνημα θα γίνει. Αλλά στο Ισραήλ οι κυριακάτικες εφημερίδες υπαινίχθηκαν ότι δεν ήταν όλα καλά.

«Ο Ομπάμα παρουσίασε στον Νετανιάχου μια τελειωμένη υπόθεση», έγραψε ο αρθρογράφος της Yedioth, Nahum Barnea, έγκριτος και όχι απολογητής του Νετανιάχου. «Η προειδοποίηση εκ των προτέρων σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρουχανί, η οποία δόθηκε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Υποστράτηγο Yaakov Amidror πριν από τη συζήτηση, ήταν ένα αστείο. Ο Ομπάμα δεν διαβουλεύτηκε με τον Νετανιάχου, ούτε μέτρησε την γνώμη του». Έτσι, έστρωσαν το δρόμο και για περισσότερο δράμα, αν το δράμα είναι η επιλογή του Νετανιάχου. Πριν από δυόμισι χρόνια, κάθισε στο Οβάλ Γραφείο και έκανε διάλεξη στον Ομπάμα για την ιστορία της παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ οι κάμερες έγραφαν. Ο Νετανιάχου θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκφοβίσει τον Ομπάμα και πάλι. Αλλά με δεδομένη την εξαιρετική ποσότητα της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων ως θέμα ρουτίνας – και τις σημαντικές επενδύσεις που οι δύο ηγέτες έχουν κάνει για τη βελτίωση της προσωπικής τους δυναμικής – μάλλον θα υπάρχει μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση από τον Νετανιάχου αυτή τη φορά.
http://world.time.com/2013/09/30/israels-netanyahu-tries-to-get-between-obama-and-iran/?iid=gs-main-lead

Keywords
Τυχαία Θέματα