Ο Νταβούτογλου «ράβει» σύνταγμα στα μέτρα του Ερντογάν

Σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει τους μοχλούς εξουσίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη ότι το καθεστώς της χώρας θα αλλάξει από κοινοβουλευτικό σύστημα σε προεδρικό.

Παρουσιάζοντας το εκλογικό μανιφέστο του ΑΚΡ για τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, ο Νταβούτογλου

αποκάλυψε ότι το κυβερνών κόμμα θα επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του επί της ουσίας στη δημιουργία ενός προεδρικού συστήματος, επιβεβαιώνοντας αυτό που ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες.

Το μανιφέστο παρέχει λεπτομέρειες με τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης και αντανακλά σχεδόν όλα τα θέματα συζήτησης που αναφέρει ο Ερντογάν εδώ και μήνες, προκειμένου να πείσει τα δύσπιστα τμήματα της κοινωνίας. Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα έχει μειονεκτήματα τα οποία, λαμβάνοντας υπόψη την πρώτη άμεση εκλογή του προέδρου του περασμένου έτους, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου, σε περίπτωση που προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Ισχυρίστηκε ότι το υπάρχον σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια την Τουρκία στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι πιο αναπτυγμένες χώρες έχουν επιλέξει ένα προεδρικό σύστημα για να γίνουν ισχυρότερες, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει και ο Ερντογάν σε προηγούμενες ομιλίες.

Ενώ ο Νταβούτογλου προσπάθησε να μειώσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με προεδρικό σύστημα, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν έντονο σκεπτικισμό στον τουρκικό λαό. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Μαρτίου από την Εταιρεία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων Gezici, η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι αντίθετη με το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Η Gezici αποκάλυψε ότι το 77,1 τοις εκατό του λαού αποδοκιμάζει το προτεινόμενο προεδρικό σύστημα, ενώ το 22,9 τοις εκατό είναι υπέρ.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το ότι η αποδοκιμασία του προεδρικού συστήματος που υποστηρίζει ο Ερντογάν είναι υψηλή μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος AK, με το 64 τοις εκατό να αντιτίθεται σε μια τέτοια αλλαγή. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το προεδρικό σύστημα θα αυξήσει τον αυταρχισμό (72 τοις εκατό).

Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν παραδέχθηκε κατά λάθος ότι είχε διαβάσει το εκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος πριν από την αναχώρησή του για μια επίσκεψη στη Σλοβενία. Είπε ότι είχε συζητήσει τις απόψεις του σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου σχετικά με το τι πρέπει να γραφεί στο μανιφέστο σχετικά με το προεδρικό σύστημα. «Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις απόψεις του για το προεδρικό σύστημα με πολύ λεπτομερή τρόπο. Τις διάβασα και εξέφρασα τις δικές μου απόψεις» είχε πει ο Ερντογάν.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Ερντογάν αρνήθηκε ό,τι είχε πει σε τηλεοπτική ομιλία του, αντικρούοντας τον εαυτό του, και τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχε κάνει μια τέτοια δήλωση. Η στροφή 180 μοιρών του Ερντογάν ήρθε όταν η αντιπολίτευση επέκρινε την παρέμβασή του στο κυβερνών κόμμα AK. «Αν ο Ερντογάν δρα ανοιχτά σαν υποστηρικτής ενός πολιτικού κόμματος, τότε θα ερωτηθεί πως εννοεί την τιμή του. Γιατί στη συνέχεια να λάβει όρκο [αμεροληψίας];» ρώτησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού (CHP).

Μετά την εκλογή του προέδρου, τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο Ερντογάν πήρε όρκο αμεροληψίας στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το σύνταγμα, το οποίο τονίζει την αμεροληψία της θέσης, ο πρόεδρος υποχρεούται να κόψει τους δεσμούς με το κόμμα του μετά την εκλογή του. Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε την Τρίτη ότι η αλλαγή του συστήματος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου συντάγματος για να αντικαταστήσει το σημερινό, το οποίο γράφτηκε το 1982 μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Το σύνταγμα έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις από τότε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η τρέχουσα πρόταση για ένα προεδρικό σύστημα θα μοιάζει με μία που είχε προηγουμένως προτείνει το κόμμα AK σε μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια τεσσάρων πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο να συντάξουν ένα νέο σύνταγμα.

Το νέο σύνταγμα ήταν η κύρια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του AKΡ κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του 2011. Τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο δημιούργησαν την κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικής Συμφιλίωσης για να συντάξει ένα νέο σύνταγμα. Ωστόσο, η Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των διαφόρων πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο, απέτυχε να παράγει αποτελέσματα αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο μετά την πρόταση για το προεδρικό σύστημα του AKΡ.

todayszaman.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα