Ο ΟΗΕ «Πηγή Ειρήνης» ή ανασφάλειας για την Ανθρωπότητα;
Έχουν περάσει 74 χρόνια από τότε που η Ελλάδα συνυπέγραψε μαζί με άλλες 49 χώρες τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο Σαν Φρανσίσκο και σαν χθες αυτός τέθηκε σε ισχύ (24 0κτωβρίου 1945). Έκτοτε εορτάζεται ως επέτειος, αν και επανέρχεται συχνά-πυκνά στην επικαιρότητα ως ''σημείο αμφιλεγόμενο'', μάλλον - ως προς την οικουμενική του διάσταση - και πολύ λιγότερο, για να πάρει τα εύσημα για τη δράση του.
Ωστόσο όλα αυτά αμφισβητούνται απ' τους μη δυτικούς, που έχουν διαφορετική αντίληψη για το ''κοινό περί δικαίου αίσθημα'' απ' ό,τι η Δύση. Γι' αυτό χαρακτηρίζουν ''κενή ρητορεία'' την υποτιθέμενη ''οικουμενικότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου'' του ΟΗΕ. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι δεν μπορούν να έχουν οικουμενική ισχύ οι διακηρύξεις του, αφού παραπέμπουν σε εικόνα ανθρώπων του δυτικού κόσμου, του δυτικού πολιτισμού.
Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, σ' αυτήν τη δυσπιστία των μη δυτικών χωρών για την οικουμενικότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου προστίθεται, δυστυχώς, και η αμφισβήτηση του υπόλοιπου κόσμου (της Δύσης), που νιώθει ότι έχουν διαψευστεί σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες του για ειρήνη και ασφάλεια, για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης στον πλανήτη.
Κι αυτές οι προσδοκίες είναι οι τρεις πυλώνες που στηρίζουν όλο το έργο των Ηνωμένων Εθνών. Τα 193 κράτη-μέλη που τον συγκροτούν, ωστόσο, εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται - παρά τις μεμψιμοιρίες των πολιτών τους - ως μοναδικό οικουμενικό και παγκόσμιο Οργανισμό, του οποίου ο ιδρυτικός Χάρτης στηρίζεται σε αξίες και ιδανικά διαχρονικά και απαράμιλλα.
Εξακολουθούν να τονίζουν όλα τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τα οποία δικαιολογούνται οι εορτασμοί και οι επετειακοί πανηγυρισμοί, αφού ήταν προς όφελος όλων (εξάλειψη ευλογιάς, ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες, ανάσχεση της υποβάθμισης της στιβάδας του όζοντος, διασφάλιση της ποικιλίας πολιτισμικής έκφρασης στο πλαίσιο της πολυκεντρικής και πολυπολιτισμικής ενιαίας ανθρωπότητας, προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και ανοιχτοσύνης των διαφορετικών πολιτισμών, αποδοκιμασία των απειλητικών για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τάσεων του σύγχρονου πολιτισμού και, κατά συνέπεια, αποδοκιμασία κάθε μορφής ιμπεριαλισμού.
Με αφορμή αυτό το τελευταίο, το οποίο συμπίπτει συγκυριακά με την απραξία, την αμηχανία και ανικανότητα τελικά του ΟΗΕ να επιβάλει τη θέλησή του καταδικάζοντας ευθέως την τουρκική εισβολή στη Συρία, αναλογιζόμαστε με σκεπτικισμό τις προκλήσεις που δεν μπόρεσε να πετύχει ο Διεθνής αυτός Οργανισμός.
Δεν μπόρεσε, ουσιαστικά, να παρέμβει και να εμποδίσει δραστικά τις γενικευμένες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, τα εγκλήματα μίσους τρομοκρατικών οργανώσεων, τον βίαιο εξτρεμισμό και τις παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων, την ακραία φτώχεια, τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, την παιδεραστία, το trafficking και το εμπόριο οργάνων.
Κοντά σ' αυτά, ο ΟΗΕ αποδείχθηκε αδύναμος να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου, τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων (οι Κούρδοι κατήγγειλαν ήδη την Τουρκία γι'αυτό) και τους αναγκαστικούς εποικισμούς μετά από αλλαγή πληθυσμών, που διαδραματίζονται επί των ημερών μας με πρωταγωνιστή εισβολέα την Τουρκία, η οποία άλλαξε ήδη το status quo των συνόρων της με την ΒΑ Συρία αναγκάζοντας δια της βίας χιλιάδες Κούρδους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ναι, είμαστε μάρτυρες σήμερα της σιωπηρής αποδοχής από τον ΟΗΕ (ο οποίος είχε βιαστεί πέρσι, όταν κλήθηκε να δώσει την έγκρισή του στην ανιστόρητη ''συμφωνία Πρεσπών'', κατά παραγγελία των ΗΠΑ) των γεωπολιτικών ανακατατάξεων της Μεσογείου, μετά την καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) και την επιβολή του δικαίου της πυγμής των ισχυρών τουρκικών δυνάμεων έναντι των ανίσχυρων κουρδικών.
Αυτές οι κοσμοϊστορικές παγκόσμιες προκλήσεις που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, γίνονται ερήμην της θέλησης της πλειοψηφίας των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της Ατλαντικής υπερδύναμης, που - για τα δικά της συμφέροντα - δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τούρκους.
Τους Τούρκους που έκαναν προ ημερών ωμή εισβολή στο έδαφος της ΒΑ Συρίας, για να αλλάξουν τα σύνορα, να εκτοπίσουν τους Κούρδους που ζητούσαν την ανεξαρτησία τους και να κάνουν σε εύθετο χρόνο την ανταλλαγή πληθυσμών που σχεδιάζουν.
Όλα αυτά είναι καταδικαστέα απ' το διεθνές δίκαιο (βίαιη αλλαγή συνόρων, εκτοπισμοί, εθνοκάθαρση, ανταλλαγή πληθυσμών), αλλά πού να το βρουν οι ανίσχυροι, έστω κι αν - τύποις, όπως αποδεικνύεται - έχουν θεματοφύλακα των ΟΗΕ, που κλίνει ωστόσο τα μάτια του μπρος στην κατάφωρη αδικία επιτρέποντας στην Αμερική να δίνει άφεση αμαρτιών σε μια χώρα εγκληματία πολέμου;
Με βάση αυτά τα απτά παραδείγματα που λαμβάνουν χώρα επί των ημερών μας, αναρωτιόμαστε δικαιολογημένα για το πόση ελπίδα έχει απομείνει στον κόσμο και πόση προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει στον Διεθνή Οργανισμό, ώστε να πάψουν να είναι κενοί λόγοι οι ρητορείες του για απόδοση πανανθρώπινης δικαιοσύνης, ειρήνης και σεβασμού των λαών και των πολιτισμών τους.
Η ατζέντα-ορόσημο του ΟΗΕ με ορίζοντα το 2030 έχει επικεντρωθεί ήδη στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, που σχετίζονται με τον αφοπλισμό, τη φτώχεια, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος (υπερθέρμανση του πλανήτη, κλιματική αλλαγή κλπ), την ευημερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Οι δυο τελευταίες προσδοκίες αποδείχθηκαν έωλες μέχρι τώρα και σ' αυτές είναι που δίνει η Ελλάδα βαρύτητα. Η Ελλάδα που είναι παρούσα απ' τη δεκαετία του '40 στον Διεθνή Οργανισμό, όταν δέχτηκε αμέριστη τη βοήθειά του, για να ανακάμψει απ' τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και σήμερα όμως, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ο ΟΗΕ στέκεται στο πλευρό της χώρας μας. Η Ύπατη Αρμοστεία του για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στηρίζουν και υποστηρίζουν τα αιτήματά της (με τη βοήθεια των 1500 υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν σ' αυτήν) σε διαφόρους τομείς.
Επιπλέον η Ελλάδα φιλοξενεί μια Συντονιστική Μονάδα των Ηνωμένων Εθνών, που λειτουργεί ως ''Γραμματεία της Σύμβασης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου''. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της πίστης της στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος - όπως τη διακηρύσσει ο ΟΗΕ - που αφορά όλους σ' όλον τον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις κατά καιρούς επικρίσεις που δέχεται (ενίοτε δικαιολογημένα), δεν παύει ο ΟΗΕ σήμερα να αποτελεί τη συνείδηση του κόσμου, αφού κύριος πυλώνας του είναι η στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό που χρειάζεται όμως, για να αποκτήσει φερεγγυότητα στην Υφήλιο και να γίνει ''Πηγή Ειρήνης'' κι όχι ανασφάλειας και περιορισμένης εμβέλειας Οργανισμός, είναι να έχει την αποφασιστικότητα να επιβάλλει τη θέλησή του και στους ''Μεγάλους'', που τον χρηματοδοτούν με σκοπό να τον ελέγχουν και να τον κατευθύνουν ή να του ζητούν να σιωπά και σε εγκλήματα ακόμη πολέμου.
Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ, για να έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και να μην ποδηγετείται απ' τους ισχυρούς της Γης, που παίζουν τον ρόλο των ''προστατών'' του. Πρέπει να παλέψει για να εισακουστεί η φωνή του σε περιπτώσεις γενοκτονιών, εθνοκαθάρσεων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που προκαλούνται κυρίως απ' την καταπάτηση της ηθικής του πολέμου. Γιατί, αν εκλείψει αυτή, θα είναι κενό γράμμα ο πολιτισμός μας, αφού θα έχει αντικατασταθεί απ' την βαρβαρότητα...
''Κρινιώ Καλογερίδου'' ( Βούλα Ηλιάδου)
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πώς θα είναι το 2020 για κάθε ζώδιο - Τι αλλαγές θα φέρει το νέο έτος - ΒΙΝΤΕΟ
- Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία στο σχολείο - Προσπάθησε να ανάψει το φως στις τουαλέτες
- Θλίψη: Πέθανε ξαφνικά ο δημοσιογράφος Φώτης Χρονόπουλος – Ήταν μόνο 56 ετών
- 28η Οκτωβρίου, χωρίς μ
- Λεμόνι στις δουλειές του σπιτιού; Οι 8 χρήσεις του που θα σας λύσουν τα χέρια (vid)
- Η ιστορία της Μαριλένας για τον καρκίνο του μαστού είναι μάθημα προς όλους
- Κολλέγια: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις διατάξεις που ψηφίστηκαν
- Συντάξεις Νοεμβρίου 2019 : ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ ΤΩΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές αγροτών 2019- opekepe
- Αριστερά καρκινώματα και δραστικές «θεραπείες»
- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης της Εσθονίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ο ΟΗΕ «Πηγή Ειρήνης» ή ανασφάλειας για την Ανθρωπότητα;
- 28η Οκτωβρίου, χωρίς μ
- O Άκης Ζήκος μιλάει για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Game Time του ΟΠΑΠ
- Με ευρεία πλειοψηφία 165 "ναι" πέρασε ο Αναπτυξιακός Νόμος
- Στέλεχος του VMRO δηλώνει ότι, εάν κερδίσει, το κόμμα θα ανοίξει εκ νέου θέμα Πρεσπών
- Διάψευση Μανιαδάκη για τους ισχυρισμούς εισαγγελέων περί απειλών από τον Γ. Στουρνάρα
- Βουλή: Διαφωνίες στην πρόταση της ΝΔ για ανάδειξη του ΠτΔ στη τελική ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία
- ΣΥΡΙΖΑ για απουσία Μητσοτάκη: Δεν είχε το θάρρος να υπερασπιστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
- Ο Ερντογάν ειρωνεύεται την ΕΕ που φοβάται ένα νέο προσφυγικό κύμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Κολλέγια: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις διατάξεις που ψηφίστηκαν
- Πρόγνωση ΕΜΥ: Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη το Σάββατο 26/10
- Συνεργασία Φωκίωνα Ζαΐμη με την Συνομοσπονδία «Ελλάν Πασσέ»
- Brexit: «Ναι μεν, αλλά» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράταση
- Ελένη Μενεγάκη: Άφωνη η παρουσιάστρια- Δεν φαντάζεστε ποια εισέβαλε στην εκπομπή της
- Στους δρόμους βγήκαν από τα μεσάνυχτα τα απορριμματοφόρα του δήμου αθηναίων
- Η Realnews εκτάκτως αυτό το Σάββατο
- Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία στο σχολείο - Προσπάθησε να ανάψει το φως στις τουαλέτες
- "Καμπάνα" από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie
- Πώς θα είναι το 2020 για κάθε ζώδιο - Τι αλλαγές θα φέρει το νέο έτος - ΒΙΝΤΕΟ