"Ο "οικονομικός λαϊκισμός", μόνο μέσο αντιμετώπισης του πολιτικού λαϊκισμού"
Του Dani Rodrik (*)
Υπάρχουν δύο μεγάλα ρεύματα σκέψης για τις ρίζες του λαϊκισμού. Το ένα έχει επίκεντρο τον πολιτισμό, το άλλο την οικονομία. Το πρώτο θεωρεί τον Τραμπ, το Brexit και την άνοδο των νατιβιστικών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη συνέπειες ενός διευρυνόμενου ρήγματος, στο επίπεδο των αξιών, ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους. Μια παραλλαγή αυτού του ρεύματος προσδίδει στο ρήγμα αυτό γενεακό χαρακτήρα. Ενώ οι νέες γενιές έχουν υιοθετήσει «μετα-υλιστικές» αξίες, όπως η κοσμικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, η αυτονομία και η ποικιλότητα, οι προηγούμενες γενιές
Οι αναλυτές που ανήκουν σε αυτό το ρεύμα αναγνωρίζουν ότι ο παράγων των αξιών δεν εξηγεί από μόνος του γιατί η λαϊκιστική αντίδραση εκδηλώνεται τώρα: αυτό που έδωσε στους λαϊκιστές την αποφασιστική ώθηση ήταν οι οικονομικές κρίσεις. Ερχόμαστε έτσι στο δεύτερο ρεύμα, που θεωρεί τον λαϊκισμό αποτέλεσμα οικονομικού άγχους και ανασφάλειας, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στις οικονομικές κρίσεις, τη λιτότητα και την παγκοσμιοποίηση. Στις αμερικανικές εκλογές του 2016, για παράδειγμα, τα ποσοστά υπέρ του Τραμπ σε διάφορες περιοχές ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τα αρνητικά εμπορικά σοκ που προκάλεσε η Κίνα. Το κινεζικό εμπορικό σοκ μπορεί μάλιστα να αποτελεί και τη βασική αιτία της εκλογικής νίκης του Τραμπ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αν οι κινεζικές εισαγωγές ήταν κατά 50% μικρότερες σε σχέση με την περίοδο 2002-2014, η Χίλαρι Κλίντον θα είχε κερδίσει τις εκλογές.
Άλλες έρευνες οδηγούν σε ανάλογα αποτελέσματα για τη δυτική Ευρώπη. Η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών εκτόξευσε την απήχηση του Brexit στη Βρετανία και ευνόησε την άνοδο της ακροδεξιάς στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η λιτότητα και άλλα μέτρα που οδηγούν στην οικονομική ανασφάλεια έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους. Στη Σουηδία, η αυξανόμενη ανασφάλεια της αγοράς εργασίας συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των ακροδεξιών «Δημοκρατών».
Απέναντι στον λαϊκισμό, πρέπει να αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι οι λαϊκισμοί για πέταμα. Ο αυταρχικός λαϊκισμός της ακροδεξιάς, που αρνείται να θέσει όρια σε έναν ηγέτη με το πρόσχημα ότι ερμηνεύει τη λαϊκή βούληση, είναι χωρίς αμφιβολία επικίνδυνος. Υπάρχει όμως ένα άλλο είδος λαϊκισμού, ο «οικονομικός λαϊκισμός», που μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες. Οι οικονομικοί λαϊκιστές απορρίπτουν κι αυτοί τα όρια – αλλά στο οικονομικό πεδίο. Οι αυτόνομοι ελεγκτικοί οργανισμοί, οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες και οι εξωτερικοί περιορισμοί – όπως οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου – πρέπει κατά τη γνώμη τους να καταπολεμηθούν.
Το κατά πόσον αυτό είναι καλό ή κακό εξαρτάται από τη συγκυρία και από εκείνους που ωφελούνται από τους περιορισμούς. Ο σεβασμός των κανόνων ευνοεί πολλές φορές την ατζέντα ισχυρών ομίλων. Ένα μέρος της λαϊκιστικής αντίδρασης που παρατηρούμε σήμερα απορρέει από την πεποίθηση, όχι εντελώς αδικαιολόγητη, ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην οικονομική πολιτική υπαγορεύτηκαν από συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως οι πολυεθνικές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι φαρμακευτικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και το New Deal προσφέρουν ένα χρήσιμο ιστορικό μοντέλο. Το 1932, ο Ρούσβελτ εξηγούσε ότι για να διορθωθούν τα λάθη του οικονομικού συστήματος χρειάζονταν ενθουσιασμός, φαντασία και θάρρος. Ο ίδιος κατήργησε πολλά εμπόδια που βάραιναν στην οικονομική πολιτική. Το 1933, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον κανόνα του χρυσού, που συνιστούσε μείζονα εξωτερικό περιορισμό στη νομισματική πολιτική. Το 1936 κατήγγειλε τις μεγάλες εταιρείες και τους βιομήχανους ότι μονοπωλούσαν την οικονομία εις βάρος των καθημερινών ανθρώπων.
Σήμερα ξέρουμε ότι ο Ρούσβελτ είχε δίκιο. Αν δεν είχε χαλαρώσει τα λουριά που έσφιγγαν την οικονομική πολιτική, δεν θα είχε σώσει ούτε την οικονομία ούτε τη δημοκρατία. Υπάρχουν στιγμές όπου ο οικονομικός λαϊκισμός αποτελεί το μόνο μέσο αντιμετώπισης του πολύ πιο ανησυχητικού εξαδέλφου του, του πολιτικού λαϊκισμού.
(*) O Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο John F. Kennedy School of Government του πανεπιστημίου Χάρβαρντ
Πηγή: Le Monde,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Κατέρρευσε τμήμα κτιρίου στην Αιόλου - Αποκλείστηκε το σημείο -ΦΩΤΟ αναγνώστη
- Χρυσοχοΐδης: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο
- Καμίνια, σοκ: Γιατί 14χρονη μαχαίρωσε 8 φορές την μητέρα της. Βίαια παιχνίδια, σύντροφος, παρασκήνιο
- Καμίνια: 14χρονη μαχαίρωσε τη μητέρα της μέσα στον ύπνο της!
- Πώς έγινε η τραγωδία στη λαρκο – η προφητική καταγγελία μία ημέρα πριν
- Θεσσαλονίκη: Χαράκωσαν προσφυγόπουλο έξω από σχολείο
- ΜΕΤΡΟ: Αλλάζουν τα πάντα σε δρομολογία και ωράρια. Προσοχή
- Η μικρή προσθήκη στον πουρέ σου για να γίνει πιο γευστικός!
- Μπακογιάννη, μια από τα ίδια: Προσκυνά τον ΣΥΡΙΖΑ "μαλώνει" Κυρανάκη και Πλεύρη!
- Έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ - Νεκρός εργάτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ - Νεκρός εργάτης
- Νεκρός εργάτης στη ΛΑΡΚΟ
- Η Μπακογιάννη "αδειάζει" Κυρανάκη
- "Ο "οικονομικός λαϊκισμός", μόνο μέσο αντιμετώπισης του πολιτικού λαϊκισμού"
- Αντιπαράθεση Κικίλια - Ξανθού με αφορμή πόρισμα με καταγγελίες για το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης
- Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν και νέες βελτιώσεις στη νομοθεσία για την προστασία α' κατοικίας
- Λίβανος: Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας
- Χρυσοχοΐδης στο ΕΚ: «Μεγάλο ζητούμενο» για την κυβέρνηση η ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων
- Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα
- Δένδιας σε Λαφρόβ: Η συνάντησή μας να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας
!["Ο "οικονομικός λαϊκισμός",μόνο μέσο αντιμετώπισης του πολιτικού λαϊκισμού"](https://images32.inewsgr.com/3568/35689823/o-oikonomikos-laikismos-mono-meso-antimetopisis-tou-politikou-laikismou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Antinews
- "Ο "οικονομικός λαϊκισμός", μόνο μέσο αντιμετώπισης του πολιτικού λαϊκισμού"
- Χρυσοχοΐδης στο ΕΚ: «Μεγάλο ζητούμενο» για την κυβέρνηση η ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων
- Ο Τζόνσον ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία, δεσμευόμενος για το Brexit και παραβάλλοντας τον Κόρμπιν με τον Στάλιν
- Αντιπαράθεση Κικίλια - Ξανθού με αφορμή πόρισμα με καταγγελίες για το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης
- Ιράκ: "Δεν είμαι προσκολλημένος στην εξουσία", δηλώνει ο πρωθυπουργός Άμπντελ Μάχντι, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
- Μάθιου Πάλμερ: Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών στην Ανατολική Μεσόγειο
- Η Μπακογιάννη "αδειάζει" Κυρανάκη
- Νεκρός εργάτης στη ΛΑΡΚΟ
- Δίκη Χρυσής Αυγής - Σε εξέλιξη η απολογία Μιχαλολιάκου
- Λίβανος: Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου οι Διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών
- Ελένη Μενεγάκη: Παραλίγο να γκρεμιστεί το πλατό της! Τι συνέβη; (vid+pics)
- Μηταράκης: Τέλος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του Δημοσίου
- Η εγκύκλιος για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία
- Συνάντηση Χατζηδάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
- Βρούτσης: Χαμηλότερες εισφορές για όλους
- ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Ορίστηκε η δίκη για τα επεισόδια του 2017 στο Πανθεσσαλικό.
- Η Emma Watson μας λέει ποια είναι η καλύτερη σχέση στη ζωή μας!
- Βρετανία: Παραιτήθηκε υπουργός του Τζόνσον
- Ερντογάν: Έχουμε πιάσει τη γυναίκα, την αδερφή και τον γαμπρό του αλ Μπαγκντάντι