Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Μέση Ανατολή για «διαθρησκευτικό διάλογο»

Ιστορική επίσκεψη στην Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος το Σάββατο έφτασε στην Ιορδανία και χοροστάτησε σε μαζική εορταστική λειτουργία στο κεντρικό στάδιο του Αμμάν, ενώ την Κυριακή αναμένεται στη Βηθλεέμ όπου επίσης θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή λειτουργία έξω από τον Ναό της Γέννησης ενώ τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ όπου αναμένεται να επισκεφτεί τόσο το τέμενος αλ Ακσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, όσο και το εβραϊκό Τείχος των Δακρύων. Ο ίδιος ο Πάπας έχει επιδιώξει, με κάθε τρόπο, να προσδιορίσει ως προσπάθεια

έντασης του διαθρησκευτικού διαλόγου την επίσκεψή του αυτή. Άλλωστε, εκτός του ότι συνοδεύεται από έναν ραβίνο και έναν ιμάμη (και οι δύο από την Αργεντινή όπως και ο ίδιος) έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις υψηλού επιπέδου τόσο με μουσουλμάνους και εβραίους αξιωματούχους όσο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος μεταβαίνει επίσης στην Ιερουσαλήμ.

Ο Πατριάρχης και ο Πάπας αναμένεται να υπογράψουν μια διακήρυξη φιλίας μεταξύ των δύο δογμάτων. Πρόκειται για κίνηση που επιλέχθηκε να γίνει ακριβώς στην 50η επέτειο από την ιστορική συνάντηση, και πάλι στην Ιερουσαλήμ, του τότε Πάπα Παύλου του 6ου και του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, με την οποία είχε δοθεί τέλος σε 900 χρόνια μη ύπαρξης της οιασδήποτε σχέσης ανάμεσα στα δύο δόγματα.

Εκτός από τον «πονοκέφαλο» στον τομέα της ασφάλειας που έχει προκαλέσει η παρουσία του Πάπα σε Ιορδανία, Παλαιστινιακά εδάφη και Ισραήλ, με τις αρχές ασφαλείας να έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, ιδιαίτερα το Τελ Αβίβ παρακολουθεί με ακόμη περισσότερη προσοχή τις κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου. Και αυτό γιατί ασχέτως της προσπάθειας του Βατικανού να αποδώσει καθαρά θρησκευτική χροιά στην επίσκεψη του Πάπα στην περιοχή, είναι πασιφανές ότι μια τέτοιας σημασίας κίνηση έχει από μόνη της πολιτικό χαρακτήρα, ακόμη και αν δεν λεχθεί απολύτως τίποτε άλλο. Ο Πάπας, ήδη, επέλεξε να επισκεφτεί τη Βηθλεέμ αλλά οι πληροφορίες λένε ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του θα προσπαθήσει να υποσκελίσει το ζήτημα του διαχωριστικού τείχους που έχει ανεγείρει το Ισραήλ επί παλαιστινιακού εδάφους, αποκλείοντας τους Παλαιστινίους. Ο Βενέδικτος είχε επισκεφτεί τις τοποθεσίες ανέγερσης του τείχους, κάτι που ο Φραγκίσκος φαίνεται ότι δεν θα κάνει. Δεν έχει επίσης ανακοινωθεί παρά μόνο μια ολιγόλεπτη στάση σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, σε αντίθεση με την πολύωρη επίσκεψη του προκατόχου του στον καταυλισμό Άϊντα, όπου είχε τελέσει και λειτουργία.

Η επιφυλακτικότητά του απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα έγινε αντιληπτή και στις πρώτες δηλώσεις που έκανε στο Αμμάν, με τις οποίες αρκέστηκε να επαναλάβει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί μια «δίκαιη λύση» για το Παλαιστινιακό. Την ίδια στιγμή, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις αιματηρές εξελίξεις στη Συρία ζητώντας για άλλη μια φορά να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί η αιματοχυσία και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού όλων των θρησκειών και του τερματισμού της αξιοποίησής τους ως αιτία για μίσος μεταξύ των ανθρώπων.

Η, μέχρι τώρα, πολύ «ουδέτερη» στάση του Φραγκίσκου απέναντι στο Παλαιστινιακό φέρεται να έχει προκαλέσει δυσφορία στη ρωμαιοκαθολικό πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που έχει σημαντικό ποίμνιο μεταξύ των Παλαιστινίων και αρκετές φορές στο παρελθόν έχει ανοιχτά καταδικάσει με διάφορους τρόπους την ισραηλινή κατοχή. Η δυσφορία αυτή δεν αφορά μόνο το πατριαρχείο αλλά και το ίδιο το ποίμνιο και εκτείνεται και πέραν του καθολικού δόγματος, γενικώς σε όλους τους Παλαιστινίους και Άραβες χριστιανούς της περιοχής που αναμένουν πολύ περισσότερο από τον Πάπα θεωρώντας ότι έχει τη δυνατότητα λόγω ιδιότητας να επηρεάσει και να ασκήσει πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική παρά τις «προσεκτικές» κινήσεις και τοποθετήσεις του Φραγκίσκου, γνωρίζοντας ακριβώς ότι έχει μεγάλη επιρροή. Σύμφωνα, πάντα, με τον ισραηλινό Τύπο, η επίσκεψη του Πάπα στην περιοχή συζητιόταν επί πάρα πολύ καιρό και χρειάστηκε μήνες να οργανωθεί καθώς το Ισραήλ ήθελε να είναι βέβαιο ότι το μήνυμά του προς τον Πάπα να «παραμείνει εντός ορίων», δηλαδή να μην αναφερθεί καθόλου στο Παλαιστινιακό και στην γενικότερη ισραηλινο-αραβική διένεξη, θα είχε γίνει κατανοητό. Από το επίσημο πρόγραμμα του Πάπα φαίνεται ότι το μήνυμα ελήφθη.

Μέχρις ότου, όμως, ολοκληρωθεί η περιοδεία τη Δευτέρα το βράδυ, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις σε αυτήν είναι πάντα βαθιά πολιτικές και επηρεάζουν πλειάδα πτυχών των παγκόσμιων εξελίξεων και μέσα από τη θρησκευτική τους διάσταση, όπως τουλάχιστον αυτή καλλιεργείται. Άλλωστε, το Βατικανό είναι γνωστό για την άσκηση υψηλού επιπέδου διπλωματίας και πολιτικής υπό θρησκευτικό μανδύα, ουκ ολίγες φορές στην ιστορία.

Πηγές: bbc, haaretz, Le Parisien

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα