Ο πολιτικός αντίκτυπος από την ταπείνωση της Βραζιλίας

Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, φοβούμενη ότι η κακή εθνική διάθεση που άφησε η ήττα 7-1 από τη Γερμανία μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη δυσοίωνες μάλλον οικονομικές προβλέψεις της Βραζιλίας και θα έχει αντίκτυπο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η Ρουσέφ ζούσε σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, καθώς η βραζιλιάνικη ομάδα προχωρούσε, μερικές φορές με δυσκολία,

προς τον τελικό. Επιτέθηκε στους «απαισιόδοξους» και τους «γύπες», όσους επέκριναν την οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όσους εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις αθλητικές επιδόσεις της Βραζιλίας.

Μια έγκαιρη δημόσια αντίδραση στην ήττα ήρθε από την ίδια την πρόεδρο. Έγραψε στο Twitter: «Όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι, είμαι πολύ, πολύ λυπημένη για την ήττα. Λυπάμαι πάρα πολύ για όλους μας, τους οπαδούς και τους παίκτες μας». Και μετά πρόσθεσε: «Αλλά δεν θα πρέπει να καταρρεύσουμε. Βραζιλία, σήκω, τίναξε τη σκόνη και να βγες στην κορυφή».

Δεν είναι όλες οι ήττες ίδιες

Όμως, παρά την αρχική έκφραση αλληλεγγύης, ορισμένοι αξιωματούχοι, λίγα λεπτά μετά το παιχνίδι, ήδη υπερασπίζονταν την ιδέα της αλλαγής στρατηγικής, όσον αφορά η σύγκριση των επιτυχιών εντός και εκτός γηπέδου. «Βγάλτε μας από το Copa» ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν στον απόηχο του αποτελέσματος. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για να μετατρέψει μια πιθανή ήττα σε αυτόν τον ημιτελικό ως κάτι αναμενόμενο. Η Γερμανία ήταν εξάλλου ένας ισχυρός αντίπαλος και η Βραζιλία θα έπαιζε χωρίς τον τραυματία Νεϊμάρ στην επίθεση και χωρίς τον καλύτερο παίκτη της, ή τον αρχηγό της, Τιάγκο Σίλβα, που είχε αποκλειστεί.
Κανείς όμως δεν προέβλεψε την εκτέλεση του 7-1 στο Estádio Mineirão στο Μπέλο Οριζόντε. Ενώ το παιχνίδι εξελίσσονταν, οι συζητήσεις ανάμεσα στους κρατικούς αξιωματούχους άλλαξαν, από την πρόβλεψη του πώς θα ερμηνεύσει ο λαός την ήττα, σε μια πραγματική ανησυχία για τις επιπτώσεις της καταστροφής. Παρά την «αποστασιοποίηση» των αξιωματούχων, η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ευθύνη της να στηρίξει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως διοργάνωση μέχρι το τελικό σφύριγμα, τόσο εντός όσο και έξω από το γήπεδο. Για το σκοπό αυτό, οι έλεγχοι ασφάλειας θα ενισχυθούν. Εάν υπάρξει οπισθοδρόμηση σε αυτό το μέτωπο την τελευταία εβδομάδα του διαγωνισμού, αυτό θα προστεθεί στην ήττα της Βραζιλίας και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την κυβέρνηση, δίνοντας την εικόνα ενός διπλού φιάσκο.

Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι επικρίσεις σχετικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την εκδήλωση, που εκτιμούνται στα 12 δισ. δολάρια, θα επιστρέψουν στο προσκήνιο. Το αποτέλεσμα της Αργεντινής με την Ολλανδία για την άλλη θέση στον τελικό θα εντείνει την κατάσταση, αν προκριθούν οι «αιώνιοι αντίπαλοι». Μέχρι το ματς της Τρίτης, το Πλανάλτο (το προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας) ένιωθε ικανοποιημένο, ότι έκανε το καθήκον του. Δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η Ρουσέφ επωφελούνταν από την αυξανόμενη υποστήριξη στην βραζιλιάνικη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, στο 38%.
Τον περασμένο μήνα, το σχέδιό της ήταν να αναμείξει το ρόλο της οπαδού- προέδρου με την ικανοποίηση των πολιτών για τη λειτουργία των αερολιμένων και τη διακίνηση των τουριστών. Εν τω μεταξύ, θα άφηνε σε άλλους από το Εργατικό Κόμμα της να απαντήσουν στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα σε περίπτωση κάποιας έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση. Μια τέτοια ταπεινωτική ήττα στο γήπεδο αναγκάζει τη Ρουσέφ να επινοήσει ένα εντελώς νέο σχέδιο εκτός γηπέδου.

http://www.folha.uol.com.br/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα