Ο Πούτιν «ανοίγει» και επίσημα το «μέτωπο της Αρκτικής»

Ένα ενοποιημένο δίκτυο ναυτικών βάσεων που θα είναι σε θέση να φιλοξενεί προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικά πλοία και υποβρύχια σχεδιάζει να φτιάξει στα εδάφη της στην Αρκτική η Ρωσία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου «προστασίας των συμφερόντων και των συνόρων της χώρας, τα οποία κερδήθηκαν βήμα το βήμα τα τελευταία χρόνια και τώρα θα ενισχυθούν», όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Υποστήριξε ότι η Ρωσία

προτίθεται να αναπτύξει την πολλά υποσχόμενη αυτή περιοχή και γι αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα οικονομικά της συμφέροντα εκεί με κάθε μέσο. «Οι εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι σταθμοί μεταφόρτωσης και οι αγωγοί πρέπει να προστατεύονται από τρομοκρατικές και κάθε άλλου είδους απειλές», είπε. «Ολοένα συχνότερα, διασταυρώνονται πλέον εδώ τα συμφέροντα των Αρκτικών δυνάμεων αλλά και χωρών που βρίσκονται πολύ μακριά από αυτήν την περιοχή. Υπό αυτές τις συνθήκες οφείλουμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να μην μείνουμε πίσω από τους εταίρους μας, και για να διατηρήσουμε την επιρροή μας στην περιοχή, αλλά και να για να βρεθούμε πιο μπροστά από τους εταίρους μας σε ορισμένες πλευρές» τόνισε.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης όλους τους ειδήμονες που διαθέτει η Ρωσία να συνεισφέρουν προκειμένου η Μόσχα να στοιχειοθετήσει επαρκώς τις διεκδικήσεις της στην αρκτική υφαλοκρηπίδα στις σχετικές αιτήσεις που, εν μέρει, έχει ήδη καταθέσει στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Οι επιστήμονες καλούνται να αποδείξουν ότι οι υποθαλάσσιες κορυφογραμμές αποτελούν φυσική επέκταση της ευρασιατικής ηπείρου, κάτι που τις καθιστά συνέχεια του ρωσικού εδάφους. Στην αρκτική υφαλοκρηπίδα εκτιμάται ότι βρίσκονται πέντε εκατομμύρια τόνοι υδρογονανθράκων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Πούτιν είχε δώσει εντολή να ενισχυθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική και να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή μέσα στο 2014. Μετά από αυτό, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα Νέα Σιβηρικά Νησιά και στο αρχιπέλαγος Φραντς Τζόζεφ, όπως επίσης και τουλάχιστον επτά διαδρόμους προσγείωσης στο ηπειρωτικό τμήμα του Αρκτικού Κύκλου, που είχαν μείνει αδρανείς από το 1993. Επίσης, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική στρατιωτική διοίκηση στην Αρκτική, υπό την ονομασία, Βόρεια Στόλος – Ενοποιημένη Στρατηγική Διοίκηση μέχρι το τέλος του 2014.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μεσούσης της σφοδρής αντιπαράθεσης Ρωσίας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία, στην οποία είναι προφανές ότι υποβόσκουν συγκρούσεις ενεργειακών και στρατηγικών συμφερόντων, και μόλις λίγες μέρες μετά το πρώτο φορτίο ρωσικού πετρελαίου που εξήλθε από την περιοχή. Οι ΗΠΑ, Δανία και Νορβηγία επιδιώκουν επίσης μερίδιο από το πλούσιο υπέδαφος της Αρκτικής, υποστηρίζοντας ότι έχουν δίκαιες διεκδικήσεις επ’ αυτού. Εκτός από τη Ρωσία, και ο Καναδάς και η Δανία, υποστηρίζουν ότι η υποθαλάσσια οροσειρά, που είναι γνωστή ως κορυφογραμμή Λεμονόσοφ, και εκτείνεται σε μήκος 1.800 χιλιομέτρων στην Αρκτική Θάλασσα, αποτελεί συνέχεια του δικού τους εδάφους. Η Κίνα, επίσης, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ν’ αναλάβει τμήμα των αρκτικών δρόμων μεταφοράς.

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Αρκτικής έχει επανειλημμένως προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, με πιο πρόσφατη την περίπτωση 30 ακτιβιστών της οργάνωσης Greenpeace που φυλακίστηκαν από τις ρωσικές αρχές για μικρό χρονικό διάστημα όταν πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή πλατφόρμας στην περιοχή από τη Ρωσία. Ο Πούτιν προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις ανησυχίες λέγοντας ότι η Ρωσία θα «σεβαστεί κατά γράμμα όλες τις υπάρχουσες περιβαλλοντολογικές νομοθεσίες στα έργα που θα κάνει στην περιοχή».

Πηγές: reuters, ria novosti, Russia today, voice of Russia

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα