Ο ρόλος του Πενς στην επίσκεψη Μητσοτάκη και Τσίπρα

Πρόσωπο - κλειδί στον χειρισμό των μεγάλων θεμάτων της πολιτικής των ΗΠΑ, θεωρείται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Μπορεί ο Τράμπ να εμφανίζεται ως ο "ταύρος εν υαλοπωλείω" που πατάει το κουμπί για να δολοφονηθεί ο Σουλεϊμανί και ως "έμπορας" που παζαρεύει με Ερντογάν, Πούτιν ή τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και που έχει καταγγελθεί ότι έχει ακόμα και προσωπικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία και στη Ρωσία, ωστόσο ο Μάϊκ Πενς είναι εκείνος που φέρεται

να έχει ολοκληρωμένη πολιτική και γεωπολιτική αντίληψη.

Πολύ περισσότερο, να χειρίζεται κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, από κοινού με τον θεωρούμενο ως "άνθρωπο" του Τράμπ, υπουργό Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο (πρώην επικεφαλής της CIA). Ο ίδιος, εξάλλου, φέρεται να είχε ενεργό εμπλοκή στο θέμα των Βαλκανίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην περίπτωση των Σκοπίων. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους Αμερικανούς αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται ότι ήταν οι σημαντικότερες, τόσο σε επίπεδο δημόσιας εικόνας, όσο και ουσίας. Κάτι, ωστόσο, που δεν μπορεί να διαγράψει την "ατυχή" συνάντηση Μητσοτάκη - Τράμπ στο Οβάλ γραφείο, και το απαράδεκτο one man show του Αμερικανού προέδρου, που, τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας, απέβη σε βάρος της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μια κανονική συνέντευξη Τύπου έπρεπε να δοθεί από τους Μητσοτάκη και Τράμπ. Μεταξύ ίσων, βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, δηλαδή. Έτσι, θα είχε την ευχέρεια ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναπτύξει τις βασικές ελληνικές θέσεις. Και θα έπρεπε να είναι ομαλή, όπως οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Πενς, Πομπέο, ανεξαρτήτως αν αυτές έγιναν μεταξύ ενός ποτηριού σαμπάνιας και αμερικανικών ευχολογημάτων του είδους... "God bless Greece", κ.ο.κ..

Η επίσκεψη Τσίπρα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 2017, όταν η Αθήνα επεδίωκε να πραγματοποιήσει επίσκεψη ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά, αρχικώς είχε δεχθεί να γίνει το ταξίδι. Πλην, όμως, ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ. Το "επιχείρημα" της Ουάσιγκτον ήταν η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ν.Τράμπ, καθώς και οι απίστευτες ίντριγκες και μάχες εξουσίας τόσο στους κόλπους της νέας κυβέρνησης, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι ο Τράμπ εξελέγη με ρωσική στήριξη.

Γι' αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τις ίδιες, πληροφορίες, προτάθηκε στην Αθήνα να πραγματοποιήσει μεν ο Α.Τσίπρας επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά να συναντηθεί με τον Μ.Πενς. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν κάθε τρείς και λίγο ο Ν.Τράμπ να συναντιέται με τον Ταγίπ Ερντογάν και να έχει διαρκώς τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του, και να μην συναντηθεί με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό. Εάν γινόταν δεκτή η αμερικανική πρόταση, θα σήμαινε απόλυτη υποβάθμιση της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία. Κάτι που επουδενί δεχόταν η Αθήνα.

Δεδομένης της άρνησης της Αθήνας για μια τέτοιου είδους επίσκεψη, η αμερικανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν Τσίπρας και Πενς στο περιθώριο κάποιας διεθνούς διάσκεψης. Κάτι που επίσης απέρριψε κάθετα η Αθήνα. Οι συνεννοήσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον για την επίσκεψη Τσίπρα άρχισαν περί το μέσον του 2017 και διήρκεσαν τουλάχιστον τρείς μήνες. Σε αυτό το διάστημα, ουσιαστικά όλες οι διεργασίες γίνονταν και ολοκληρώθηκαν αποκλειστικά από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον τότε επικεφαλής του, Νίκο Κοτζιά.

Τελικώς, οι Αμερικανοί, κατόπιν πάμπολλων επαφών της ελληνικής πλευράς με ισχυρούς κύκλους στις ΗΠΑ και με πρόσωπα που είχαν άμεση πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο, δέχτηκαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα - Τράμπ, η οποία έγινε τον Δεκέμβριο του 2017.

Βέβαια όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς η σημερινή πρόταση του Α. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη για αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ (που ο ίδιος είχε διαπραγματευτεί), προφανώς σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του προφίλ του υπεύθυνου ηγέτη που πάσχισε να χτίσει και την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Ελπίζουμε να μην φορέσει πάλι αμπέχονο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα