Ο ρυθμός ανάπτυξης "εισιτήριο" για τις παροχές 1,2 δισ. του 2020

Το πρώτο βήμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών -που ξεκίνησαν χθες δια ζώσης στην Αθήνα - ήταν να συμφωνηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό φέτος και πως επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό το βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που μετείχαν στη διαπραγμάτευση, φαίνεται ότι κατέστη εφικτό.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά παρουσιάζοντας τα αναπτυξιακά νομοσχέδια, την πρόοδο στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που

περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα, αλλά και τις παρεμβάσεις του 1,2 δισ. ευρώ που δρομολογεί για το 2020, επιχειρεί να πείσει τους θεσμούς ότι είναι εφικτός ρυθμός ανάπτυξης ακόμα και της τάξεως του 3% για τον επόμενο χρόνο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η εν λόγω υψηλή ανάπτυξη είναι μία από τις παραμέτρους με τις οποίες θα διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο του 2020 και το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Η εν λόγω συζήτηση - όπως ξεκαθαρίστηκε χθες - είναι δεδομένο πως δεν θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των 3ήμερων διαπραγματεύσεων στην Αθήνα που ολοκληρώνονται την Τετάρτη.

Αυτό που επιχειρείται - όπως έκαναν σαφές χθες αρμόδιες πηγές - είναι η μέγιστη δυνατή σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες τόσο εξ αποστάσεως όσο και σε δια ζώσης επαφές. Την Πέμπτη λαμβάνει χώρα η σύνοδος του Euroworking group, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει (με βάση νεότερα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα) να προβεί στην οριστικοποίηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

Η τελική συμφωνία και για τον Προϋπολογισμό αλλά και για τα προαπαιτούμενα αναμένεται πολύ αργότερα, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Παρ όλα αυτά, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές πως επιθυμεί να υπάρξει η τελική σύγκλιση το ταχύτερο δυνατό.

Χθες, κατά την πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων σε επίπεδο "κορυφής" δεν ετέθη ούτε το θέμα των 120 δόσεων και της πιθανής παράτασης τους, ούτε το θέμα της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών με περισσότερες δόσεις αλλά πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια (σ.σ. και τα δύο θέματα συζητούνται εκτενώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το υπόλοιπο διαπραγματευτικό επιτελείο συνεχίζει σήμερα ολοήμερες επαφές με επίκεντρο θέματα του Γενικού Λογιστηρίου, της υγείας, του εργασιακού αλλά και του τραπεζικού συστήματος (σ.σ. το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο της τέταρτης αξιολόγησης).

Την Τετάρτη στο επίκεντρο εισέρχονται θέματα ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεων, ψηφιακής πολιτικής και ακολουθεί ένας καταληκτικός γύρος συνολικής ανασκόπησης της κατάστασης. Στη συνέχεια αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποστολή και να εκδοθεί κοινή δήλωση των Θεσμών.

Οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή, καθώς και το Ταμείο γράφει την δική του έκθεση (με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του).

Παράλληλα η κυβέρνηση διεξάγει εσωτερικές συσκέψεις αλλά και διαβουλεύσεις με τους θεσμούς αναφορικά με τις ανάγκες αλλά και με τα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες υπέστησαν πλήγμα από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι η καταγραφή των ζημιών στον κλάδο, αλλά και η επικοινωνία με άλλα κράτη – όπως η Ισπανία – που υπέστησαν ανάλογη ζημία για να υπάρξει συντονισμός στην ανάληψη δράσης αλλά και κοινός απολογισμός της κατάστασης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα