Ο Σάρατζ ζητεί την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας»

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) Φάγεζ ας Σάρατζ ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών, μερικές ώρες πριν διεξαχθεί η διεθνής σύνοδος του Βερολίνου με σκοπό την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αν ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας

διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού», είπε ο πρωθυπουργός Σάρατζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt ενόψει της συνόδου, όπου θα είναι παρών και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

«Θα χαιρετίζαμε μια δύναμη προστασίας όχι επειδή χρειάζεται να προστατευθούμε εμείς ως κυβέρνηση, αλλά για την προστασία του λιβυκού άμαχου πληθυσμού ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Σάρατζ, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ από την πλευρά του προέτρεψε τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφωνίες» τους και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης προκειμένου να τερματιστεί η σύρραξη στη Λιβύη.

«Αν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός [σήμερα] Κυριακή (...), η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται αυτή η εκεχειρία, ενδεχομένως με στρατιωτικούς, στο πλαίσιο μιας αποστολής της ΕΕ», σημείωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Η ΕΕ, και ειδικά η Γερμανία, εκφράζει ανησυχίες για την πιθανή μαζική μετακίνηση μεταναστών αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης επέκρινε το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα. «Δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός (...) παρότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα», στηλίτευσε.

Οι ηγέτες διαφόρων χωρών που έχουν εμπλακεί στη σύρραξη συναντώνται με τα αντίπαλα μέρη σήμερα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις πολλαπλές ξένες επεμβάσεις στη χώρα.

Αναμένεται να προκύψει ακόμη μια δέσμευση στην τήρηση του εμπάργκο όπλων το οποίο επιβάλλεται από το 2011 στη Λιβύη καθώς και μια έκκληση για την «πλήρη» και διαρκή κατάπαυση του πυρός στο πεδίο, τουλάχιστον με βάση το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα