Ο Σόιμπλε απειλεί την Ελλάδα με ξαφνικό θάνατο: ΔΝΤ ή τίποτα

Μεταξύ σφύρας (Βερολίνο) και άκμονος (ΔΝΤ) βρίσκεται η Αθήνα. Η ελληνική πλευρά περιήλθε σε ακόμα δυσκολότερη θέση μετά τη νέα τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε ο οποίος, προκειμένου να πετύχει τη συμμετοχή το ΔΝΤ στο ελληνικό

πρόγραμμα, αποφάσισε να στριμώξει για τα καλά την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως διαμήνυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα.

«Θα τελειώσει»

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας δήλωσε: «Το ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή του -το 2010- βασίστηκε στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, τότε αυτό θα είναι ένα σημάδι πως οι Ελληνες δεν είναι προσηλωμένοι στις συμφωνίες. Και τότε το πρόγραμμα θα τελειώσει, καθώς τα προαπαιτούμενα του προγράμματος, δηλαδή η βάση του, θα έχουν καταστραφεί». Ο ίδιος συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «δεν θα συμβούλευα να δοκιμάσουμε να αποσπάσουμε την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Γιατί τότε οι βουλευτές θα πουν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανή με όλη την ευελιξία την οποία της παραχώρησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τηρήσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, τότε τα προαπαιτούμενα δεν θα υπάρχουν πια».

Η τοποθέτηση αυτή του Β. Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τεστάρει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Τότε δήλωνε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ότι αν τελικά το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αλλά και στο Νταβός βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντατικές διεργασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΕΣΜ, ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Μάλιστα χθες το απόγευμα, ο Β. Σόιμπλε είχε συνάντηση στο Νταβός με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λακάρντ. Παρά το γεγονός ότι όσα συζήτησαν δεν έγιναν γνωστά, θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο της κουβέντας τους ήταν το ελληνικό ζήτημα.

Ζυμώσεις
Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup, οι ζυμώσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι έντονες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ μέσα στον Φεβρουάριο, το ελληνικό ζήτημα θα μπει στο «ψυγείο» για αρκετούς μήνες. Κι αυτό γιατί εάν το ΔΝΤ παραμείνει ως έχει, δηλαδή ως τεχνικό σύμβουλος, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν ένα νέο πρόγραμμα από τον ΕΜΣ, που σημαίνει νέες διαπραγματεύσεις, αποφάσεις υπουργών Οικονομικών σε επίπεδο Εurogroup και έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από από εθνικά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων είναι Ολλανδία και Γερμανία που βρίσκονται σε εκλογική τροχιά.

Ωστόσο, πηγές της Ευρωζώνης, διαμήνυαν χθες ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν. Για την ώρα γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ένας κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα άμεσα και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Χρειάζεται πολιτική απόφαση», τόνισε με νόημα πηγή των Βρυξελλών. «Τον Μάρτιο πραγματοποιούνται οι ολλανδικές εκλογές και οι εξελίξεις μπορεί να δυσκολέψουν τις διαδικασίες. Η Ολλανδία αναμένεται να βρεθεί σε πολιτική αβεβαιότητα για δημιουργία κυβέρνησης περίπου τρεις μήνες και η ολλανδική Βουλή επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά ακολουθούν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και η κατάσταση γίνεται περίπλοκη», σημείωσε πηγή από τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρουσίαζε το Plan B του Βερολίνου για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι μολονότι ο Β. Σόιμπλε διατείνεται ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει τελικώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Κινήσεις τακτικής

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναλυτές στο Βερολίνο δεν αποκλείουν να πρόκειται απλώς για κινήσεις τακτικής του Γερμανού υπουργού. Αφενός για να διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ τα μέτρα θα είναι πολύ πιο αυστηρά και αφετέρου για να ασκήσει πιέσεις στο ίδιο το Ταμείο, προκειμένου να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του. «Όπως και να έχουν τα πράγματα για τη γερμανική κυβέρνηση η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη», παρατηρεί η Handelsblatt. «Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές αιωρείται η απειλή ψηφοφορίας στην Bundestag για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την οποία η χριστιανική ένωση μπορεί να εξέλθει μόνον ηττημένη: είτε να ψηφίσει παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιστάσεις υπέρ νέας βοήθειας και να δώσει αέρα στα πανιά του AfD (σ.σ.: το ακροδεξιό κόμμα). Είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να διαγράψει και τα χρήματα που της έχει ήδη δώσει», σημειώνει.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα