Ο θάνατος της σοσιαλ-χριστιανοδημοκρατικής Ευρώπης
Του Αndrea Rizzi (*)
Στις τελευταίες σελίδες του έργου του «Σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου», ο Προυστ χρησιμοποιεί μια αποκαλυπτική εικόνα για να δικαιολογήσει τα αβέβαια βήματα των ηλικιωμένων: τα ορατά τους σώματα αναζητούν μια δύσκολη ισορροπία πάνω σε τεράστια αόρατα ξυλοπόδαρα - ψηλά σαν καμπαναριά - που δεν είναι άλλο από την παρελθούσα ζωή τους. Το ίδιο βάδισμα φαίνεται να έχουν σήμερα στην Ευρώπη οι οικογένειες των σοσιαλδημοκρατών και των χριστιανοδημοκρατών.
Και οι δύο έχουν διαμορφώσει την Ευρώπη όπως
Οι δύο οικογένειες που κυριάρχησαν στην Ευρώπη φτάνοντας να ελέγχουν το 80% των ψήφων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία, και να αποτελούν την πλειοψηφία σε άλλες, σήμερα δεν φτάνουν το 50% ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ισπανία, αλλά ούτε και στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Και οι δύο μαζί αποτελούν πλέον μειοψηφία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κινδυνεύουν να εκλείψουν. Τα ένδοξα σοσιαλιστικά κόμματα της Γαλλίας και της Ελλάδας έχουν στην πράξη εξαφανιστεί (στη Γαλλία, μια ομάδα διανοουμένων κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις οργανώσεις που κινούνται ανάμεσα στην Αριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το φιλελεύθερο κέντρο του Εμανουέλ Μακρόν να δημιουργήσουν για τις ευρωεκλογές ένα κοινό σπίτι, τη Δημόσια Πλατεία, μπροστά στον κίνδυνο να περάσουν στην αφάνεια). Το γερμανικό SPD δίνει μια σκληρή μάχη για να παραμείνει δεύτερη δύναμη, και πάνω από το 20%, όπως άλλωστε το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας. Στην Ισπανία, το PSOE μπορεί να κέρδισε με θεαματικό τρόπο την εξουσία, αλλά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο. Η μόνη ελπίδα έρχεται από την Πορτογαλία, όπου η κυβερνητική εμπειρία των σοσιαλιστών είναι θετική.
Στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, το γερμανικό CDU και το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα υποφέρουν από μια πραγματική αιμορραγία. Στην Ιταλία, οι χριστιανοδημοκράτες πλήρωσαν μεγάλο τίμημα εξαιτίας της διαφθοράς στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η Forza Italia, ο σχηματισμός που αποτέλεσε τη συνέχεια των χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χάνει κι αυτή έδαφος.
Τι συνέβη; Είναι προφανές ότι τα δύο στρατόπεδα θεωρούνται υπεύθυνα για την τερατώδη κρίση που ξέσπασε. Την τροφοδότησαν ή τουλάχιστον δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν. Εκτός από την κρίση, όμως, αισθάνονται αμηχανία και μπροστά στις νέες γραμμές της πολιτικής διαμάχης. Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός δεν βρίσκονται στο DNA τους. Οι ιδρυτικοί πατέρες και οι μεγάλοι ηγέτες - Αντενάουερ, Ντε Γκάσπερι, Μιτεράν, Ντελόρ, Κολ - τους απεχθάνονταν. Ούτε έχουν αξιοπιστία όμως ως ηγέτες των ανοιχτών και σύγχρονων κοινωνιών: οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι είναι καλύτερα τοποθετημένοι για κάτι τέτοιο.
Το δίλημμα που έχουν τώρα οι χριστιανοδημοκράτες είναι κατά πόσον πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υιοθετήσουν μια εθνικιστική ρητορική ώστε να σταματήσουν την επέλαση της ριζοσπαστικής Δεξιάς (Λέγκα, λεπενισμός,Vox). Οι σοσιαλδημοκράτες, πάλι, αναρωτιούνται αν πρέπει να παραδοθούν στο λαϊκιστικό πνεύμα ώστε να αντιμετωπίσουν τους σχηματισμούς στα αριστερά τους (Pοdemos, ΣΥΡΙΖΑ).
Το κοινωνικό συμβόλαιο που κρατούσε στην εξουσία αυτές τις δύο μεγάλες οικογένειες προέβλεπε πρόοδο με κοινωνική συνοχή. Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες πρόδωσαν αυτή την υπόσχεση και οδήγησαν σε κοινωνίες όλο και πιο άνισες. Μετά την κρίση του 2008, πολλοί θεωρούν ότι ο εθνικισμός της Δεξιάς και ο λαϊκισμός της Αριστεράς είναι η καλύτερη εγγύηση για την ανάκτηση αυτής της κοινωνικής συνοχής.
Κι έτσι, αυτοί οι εντιμότατοι ηλικιωμένοι πολιτικοί περιπλανιούνται στο σκοτάδι σε αναζήτηση αυτού του φωτεινού χαμένου χρόνου. Όμως, παρά τη νοσταλγία, αυτός ο χρόνος έφυγε και δεν θα ξαναγυρίσει. Αυτή η Ευρώπη πέθανε.
Στο σκοτάδι μπορείς να αισθανθείς φόβο ή διέγερση. Μακάρι οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες να μην υποκύψουν στον πρώτο - παραμένοντας πιστοί στις ρίζες τους - και να παρασυρθούν από τη δεύτερη, αναμιγνυόμενοι με άλλα πολιτικά σώματα και δημιουργώντας κάτι καινούργιο. Η Ευρώπη το έχει ανάγκη. Πρέπει να έχεις το θάρρος να απαλλαγείς από τα ξυλοπόδαρα. Είναι ο μόνος τρόπος να ανακτήσεις τη ζωτικότητά σου και να ανακαλύψεις νέους δρόμους σε έναν ανακτημένο χρόνο, που θα έλεγε και ο Προυστ.
(*) Ο Αντρέα Ρίτσι είναι αρθρογράφος της El Pais
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ειρήνη Λαγούδη σοκ: Ποιος ο δολοφόνος. Έπεσαν οι μάσκες «Δεν υπάρχει άλλοθι». Όνομα
- Δημοσκόπηση σεισμός: Ποιος ο νέος Πρωθυπουργός. Με μαύρο δάκρυ κλαίει ο… Απόλυτη ανατροπή
- Το σημάδι στα μάτια που μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα για… Αλτσχάιμερ!
- Λεβέντης για Μεγαλοοικονόμου: Έφυγε επειδή δεν διόρισα την κόρη της - ΒΙΝΤΕΟ
- Μέτωπο κατά του Κώστα Μπακογιάννη
- Τραγουδίστρια δηλώνει: «Έπαθα κατάθλιψη κι εγκατέλειψα την Αθήνα»!
- Παρανάλωμα του πυρός επιχείρηση στο Αιγάλεω
- Η Γουλιώτη φεύγει, η Χατζηπασχάλη έρχεται στο «Γαϊτανάκι» του Πειραιά
- Τέλος στο ΤΕΙ Θεσσαλίας μετά από 35 χρόνια – Ο αποχαιρετισμός προς τους φοιτητές
- Ατύχημα για την Έλενα Παπαβασιλείου στο μπάνιο του σπιτιού της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ο θάνατος της σοσιαλ-χριστιανοδημοκρατικής Ευρώπης
- Μέτωπο κατά του Κώστα Μπακογιάννη
- Αρχηγοί με προνόμια αλλά χωρίς βουλευτές ελέω Καμμένου- Εβδομάδα πυκνών εξελίξεων
- Τα ύστερα του κόσμου…
- Μητσοτάκης: O κ. Τσίπρας είναι ένας δημόσια εκβιαζόμενος πρωθυπουργός
- Ο Μαδούρο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφυλίου
- Επίθεση "Ρουβίκωνα" στην ιταλική πρεσβεία με μπογιές
- Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες
- Λ. Αυγενάκης: Δεν πρόκειται να μακροημερεύσει η κυβέρνηση
- Τραμπ: Η αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα "είναι μια επιλογή"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Άγιος Ισίδωρος: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Φεβρουαρίου
- Οι Ευέλπιδες στα χιόνια! – 24 ΦΩΤΟ από την εκπαίδευσή τους στο ΚΕΟΑΧ
- Το σημάδι στα μάτια που μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα για… Αλτσχάιμερ!
- CUPRA Ateca και Leon Cupra R λύνουν τις διαφορές τους (+video)
- Παρουσιάστρια σε σύσκεψη με τους συνεργάτες της βγήκε εκτός εαυτού – Δείτε τι τους είπε
- Ατύχημα για την Έλενα Παπαβασιλείου στο μπάνιο του σπιτιού της
- Ολυμπιακός: Έτσι πανηγύρισε την τεσσάρα στο Καραϊσκάκης. – video
- «Bόμβα» από την Hurriyet: «Ο Τσίπρας ήθελε να εκδώσει τους «8» στην Τουρκία»
- Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: «Χουνέρι» ετοιμάζει ο σουλτάνος – Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός