Ο Τραμπ αντιμέτωπος με το «RussiaGate»

Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η υπόθεση των μυστικών επαφών του επιτελείου του Λευκού Οίκου με Ρώσους διπλωμάτες.

Αναμφισβήτητα, αλλάζει την πολιτική της νέας αμερικανικής διοίκησης απέναντι στη Ρωσία και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλες εσωτερικές έριδες. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ζητούν διευκρινίσεις και περαιτέρω έρευνα για τις επαφές με Ρώσους. Το κλίμα στην Ουάσιγκτον μοιάζει βαρύ και τα σενάρια συνωμοσίας

περιπλέκουν την κατάσταση, ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπίθεση στις μυστικές υπηρεσίες!

Για ορισμένους παλιούς αναλυτές, ο «αέρας» μυρίζει όπως την εποχή του Γουοτεργκέιτ! Οπως έλεγε ο Νταν Ράδερ, βετεράνος του πολιτικού ρεπορτάζ και άνκορμαν του τηλεοπτικού δικτύου CBS για πολλά χρόνια, το σκάνδαλο με τη Ρωσία τείνει να γίνει το πιο ηχηρό μετά από του Γουοτεργκέιτ. Μπορεί φυσικά να υπολείπεται της υπόθεσης που έριξε τον πρόεδρο Νίξον, ωστόσο η ιστορία με τις μυστικές αμερικανορωσικές επαφές καταλήγει στο ίδιο ερώτημα: «Τι και πόσα γνώριζε ο πρόεδρος;».

Η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αποκάλυψε χθες ότι οι επαφές των μελών του επιτελείου Τραμπ και των συμβούλων του με τη ρωσική διπλωματία ήταν επαναλαμβανόμενες σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επαφή, υποστηρίζει η εφημερίδα. «Οι διασυνδέσεις με τους Ρώσους είναι προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών που διέπραξε η εκστρατεία της Κλίντον», αντέτεινε ο Τραμπ στο twitter. Οι αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν σε όσα έγιναν γνωστά για τον κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Ο Τραμπ αντέδρασε απολύοντάς τον -μίλησε για απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον σύμβουλό του- ενώ επιτέθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, «που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες », αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες Ασφαλείας (NSA) και το FBI γιατί επέτρεψαν τη διαρροή απόρρητων ερευνών. Ο Τραμπ αναφερόταν στις δηλώσεις αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία.

Ενταση με τη Μόσχα

Η αντιπαράθεση αυτή προκαλεί περαιτέρω σύγχυση στις ΗΠΑ, καθώς προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Λευκός Οίκος απέναντι στη Ρωσία. Ο Τραμπ περίμενε αρκετά, μέχρι να ορκιστεί ο Ρεξ Τίλερσον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει τη φήμη του «φιλορώσου», ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου δείχνουν ότι σε άλλη κατεύθυνση προσανατολίζεται το «καράβι». Παρά την κοινή πεποίθηση που είχε δημιουργηθεί για φιλική αντιμετώπιση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Τραμπ εξέπληξε τους πάντες, ζητώντας από τη Μόσχα «να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία»! Τις δηλώσεις Τραμπ μετέφερε ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ.

Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε αμέσως: «Η Ρωσία δεν θα επιστρέψει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ. Και το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «η Κριμαία είναι περιοχή που ανήκει στη ρωσική ομοσπονδία».

Ο νέος σύμβουλος

Τη θέση του επικεφαλής των συμβούλων εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ύστερα από τη θύελλα που ξέσπασε σε βάρος του, θα καταλάβει ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Χόργουαρντ. Στον πρώην υποδιοικητή της Γενικής Διοίκησης, με θητεία στις ειδικές μονάδες των πεζοναυτών «Navy SEAL», πρότεινε ο Τραμπ τη θέση του συμβούλου. Οπως, δε, φαίνεται, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ξηλώσει κι άλλους από το επιτελείο του. Σύμφωνα με το Politico, η θέση του ελληνικής καταγωγής Ρέινς Πρίμπους άρχισε να τρίζει επικίνδυνα, καθώς φέρεται να έχει επωμιστεί την αποτυχία του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα