«Ο Τραμπ δεν είναι φασίστας - Υπερασπίζεται εκατομμύρια ξεχασμένους Αμερικανούς»

23:48 5/2/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε λύσεις, αλλά απογοήτευσε. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Αμερικάνοι ψήφισαν για πραγματική αλλαγή, σχολιάζει ο John Daniel Davidson, αρθρογράφος του Federalist.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων κατά του προέδρου Τραμπ, που ζητούν "αντίσταση" από τους Δημοκρατικούς πολιτικούς και τους ακτιβιστές, και την υπερβολική ρητορική που χαρακτηρίζει τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του φασίστες και ξενόφοβους, ένας ξένος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι η Αμερική έχει καταληφθεί από μια μικρή φατρία δεξιών εθνικιστών. Η Αμερική είναι

βαθιά διχασμένη, αλλά δεν είναι διαιρεμένη μεταξύ φασιστών και Δημοκρατών. Είναι πιο ακριβές να πούμε ότι η Αμερική είναι χωρισμένη μεταξύ των ελίτ και όλων των άλλων, και η εκλογή του Τραμπ ήταν μια απόρριψη των ελίτ.

Αυτό δε σημαίνει ότι πολλοί Δημοκρατικοί και προοδευτικοί δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στον Τραμπ. Αλλά τα πλήθη των διαδηλωτών μοιράζονται κάτι κοινό με τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης των ελίτ: ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως ο Τραμπ εξελέγη, ή γιατί εκατομμύρια Αμερικανοί συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Ακόμα και τώρα, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ για τη μετανάστευση, αλλά δεν είναι δυνατόν να το μάθετε βάσει της κάλυψης από τα ΜΜΕ.

Η υποστήριξη στην ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ, και στην πραγματικότητα η συνολική του ατζέντα για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, είναι ακριβώς το είδος που τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικεντρωμένα στους αστικούς θύλακες κατά μήκος των ακτών μας, δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Το γεγονός είναι ότι πολλοί Αμερικανοί που ψήφισαν τον Τραμπ, ειδικά εκείνοι σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές σε όλη την ενδοχώρα και το νότο, εδώ και καιρό έχουν αποσυνδεθεί από τα θεσμικά όργανα που τους κυβερνούν. Θέλουν το status quo στη μετανάστευση και το εμπόριο, τα θέματα που προωθεί ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο, να αλλάξουν.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του στο γραφείο, κάθε φορά που ο Τραμπ έκανε κάτι που εκπλήσσει την ελίτ των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης, οι υποστηρικτές του πανηγυρίζουν. Τους άρεσε που είπε στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ότι μπορεί να χρειαστεί να στείλει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων για να σταματήσει τους "κακούς άντρες εκεί κάτω". Τους αρέσει που απείλησε να αποχωρήσει από την συμφωνία της εποχής Ομπάμα, να υποδεχθούν οι ΗΠΑ χιλιάδες πρόσφυγες που αρνείται να δεχτεί η Αυστραλία. Θέλουν να διαλύσει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς του Dodd-Frank για την Wall Street και να ξανασκεφτεί τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος που τον ψήφισαν.

Η αποτυχία να κατανοήσουμε γιατί τα μέτρα αυτά είναι δημοφιλή σε εκατομμύρια Αμερικανούς πηγάζει από μια βαθιά αίσθηση αποσύνδεσης στην αμερικανική κοινωνία που δεν αρχίζουν με τον Τραμπ ή τις εκλογές του 2016. Επί χρόνια, εκατομμύρια ψηφοφόροι αισθάνθηκαν ότι μένουν πίσω από μια οικονομική ανάκαμψη που τους αποκλείει σε μεγάλο βαθμό, μια κουλτούρα που χλευάζει τις πεποιθήσεις τους και μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε αλλαγή, αλλά απέτυχε να την πραγματοποιήσει.

Πουθενά αλλού αυτή η αποσύνδεση δεν είναι πιο χειροπιαστή, από ό,τι στις αμερικανικές μεσοδυτικές πολιτείες, σε μέρη όπως το Άκρον, μια μικρή πόλη στο βορειοανατολικό Οχάιο που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Μικρό Καχιαχόγκα. Το κέντρο της πόλης της μπορεί να υπερηφανεύεται για τους καθαρούς και ευχάριστους δρόμους, ένα μικρό πάρκο πρωταθλήματος μπέιζμπολ, πολυσύχναστα καφέ και ένα "ζωντανό" πανεπιστήμιο. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και ανοιχτοί, όπως τείνουν να είναι όλοι στα Μεσοδυτικά. Κατά πολλούς τρόπους, είναι μια ειδυλλιακή αμερικανική πόλη.

Εκτός από την ηρωίνη. Όπως πολλές προαστιακές και αγροτικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, το Άκρον είναι στο έλεος μιας θανατηφόρας επιδημίας ηρωίνης. Το περασμένο καλοκαίρι, μια παρτίδα νοθευμένης ηρωίνης με ένα συνθετικό παυσίπονο που ονομάζεται καρφεντανίλ, ένα ηρεμιστικό ελέφαντα, εμφανίστηκε στην πόλη. Είκοσι ένας άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση μέσα σε μια μέρα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, 300 ακόμα έπαθαν overdose. Δεκάδες θα πέθαιναν.

Η επιδημία ηρωίνης έπεσε μέσα σε ένα φόντο βιομηχανικής παρακμής. Κάποτε, το Ακρον ήταν ένα κομβικό σημείο παραγωγής, έδρα τεσσάρων μεγάλων εταιρειών ελαστικών και μιας ανερχόμενης μεσαίας τάξης. Σήμερα, οι περισσότερες έχουν φύγει. Τα εργοστάσια ελαστικών έχουν προ πολλού μετακινηθεί στο εξωτερικό και ο πληθυσμός της πόλης έχει σταθερά συρρικνωθεί από το 1960. Αυτό εννοούσε ο Τραμπ όταν μίλησε για "αμερικανικό μακελειό" στην ομιλία της ορκωμοσίας του. Το Άκρον δεν είναι η μόνη περίπτωση. Πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη "ζώνη της σκουριάς" της Αμερικής, τα Απαλάχια και ο βαθύς νότος βρίσκονται σε κατάσταση σταδιακής παρακμής. Πολλά από αυτά τα μέρη εδώ και καιρό ήταν οχυρά των Δημοκρατικών, και υποστηρίζονταν από πάλαι ποτέ ισχυρά συνδικάτα.

Την ημέρα των εκλογών, τα εκατομμύρια των Δημοκρατικών που ψήφισαν τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012, ψήφισαν Τραμπ. Σε αυτές τις προηγούμενες εκλογές, οι Δημοκρατικοί με τα "μπλε κολάρα" ψήφισαν για την αλλαγή, ελπίζοντας ότι ο Ομπάμα θα δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των εργατών Αμερικανών έναντι των ελίτ και των ειδικών συμφερόντων που συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον και τη Wall Street.

Για πολλούς Αμερικανούς, η Χίλαρι Κλίντον προσωποποιεί τη διαφθορά και την εκπροσώπηση των ελίτ. Αλλά η εκλογή Τραμπ δεν ήταν απλά μια απόρριψη της Κλίντον, ήταν μια απόρριψη της συνηθισμένης πολιτικής. Εάν τα μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό κατεστημένο θεωρεί την πρώτη εβδομάδα του Τραμπ στο οβάλ γραφείο μια δίνη χάους και ανικανότητας, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι ένας ξένος αναλαμβάνει ένα αρτηριοσκληρωτικό σύστημα που πρέπει να διαλυθεί. Αυτό ακριβώς νόμιζαν ότι έκαναν πολλοί Αμερικανοί πριν από οκτώ χρόνια, όταν έβαλαν έναν νέο γερουσιαστή από το Ιλινόις στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης - θα ήταν ένας "μετα-κομματικός" πρόεδρος, θα "άλλαζε θεμελιωδώς" τη χώρα, θα φρόντιζε τη μεσαία τάξη. Στη δίνη της μεγάλης ύφεσης, αυτό ακουγόταν λογικό. Κάτι ήταν σαφώς λάθος με το πολιτικό μας σύστημα και ο αμερικανικός λαός ήθελε κάποιον να το διορθώσει.

Εξάλλου, το Tea Party δεν ξεκίνησε ως μια αντίδραση εναντίον της προεδρίας Ομπάμα, αλλά εκείνης του Τζορτζ Μπους. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση προκλήθηκε από τις υπερβολές των τραπεζιτών της Wall Street και την ανικανότητα των πολιτικών ηγετών μας. Πριν από το Tea Party συγχωνευτεί σε ένα πολιτικό κίνημα, οι διαδηλωτές δεν ήταν μόνο οι παραδοσιακοί συντηρητικοί που νοιαζόταν για την περιορισμένη κυβέρνηση και το σύνταγμα. Ήταν, ως επί το πλείστον, οι απλοί Αμερικανοί που αισθάνθηκαν ότι το σύστημα ήταν στημένο εναντίον τους και ήθελαν αλλαγή.

Οι ψηφοφόροι του Τραμπ δεν ενδιαφέρονταν αν έλεγε προσβλητικά πράγματα ή μιλούσε αυθόρμητα. Στην πραγματικότητα, τους άρεσε αυτό. Αλλά η αλλαγή δεν ήρθε. Αυτό που πήραν ήταν μια από τα ίδια. Ο Ομπάμα πρόσφερε μια σειρά από τεράστια κυβερνητικά προγράμματα, από οικονομικά κίνητρα 830 δις δολ. και τον νόμο για την οικονομικά προσιτή Υγεία ως τον Dodd-Frank, τίποτα από τα οποία δεν συνέβαλε σημαντικά στο να κατευνάσει τις οικονομικές ανησυχίες της μεσαίας τάξης. Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασώζει τις τράπεζες, στη συνέχεια, την αυτοκινητοβιομηχανία και στη συνέχεια να περνά τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης που μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογούμενων σε μεγάλες εταιρείες ασφάλισης υγείας. Εν τω μεταξύ, τα ασφάλιστρα ανέβηκαν, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει υποτονική και εκατομμύρια από το εργατικό δυναμικό έπεσαν έξω και στράφηκαν προς τα κουπόνια τροφίμων και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας απλά για να τα βγάλουν πέρα. Οι Αμερικανοί αναρωτήθηκαν: "Πού είναι η διάσωση μου;"

Ταυτόχρονα, είδαν τον κόσμο να γίνεται όλο και πιο ασταθής. Μέρος της γοητείας του Ομπάμα ήταν ότι υποσχέθηκε να τερματίσει τους αντιδημοφιλείς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να αποκαταστήσει τη θέση της Αμερικής στη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσει τις πολυμερείς συμφωνίες που θα φέρουν σταθερότητα. Αντ' αυτού, οι Αμερικανοί παρακολούθησαν το Isis να καλύπτει το κενό που δημιουργήθηκε από την απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ το 2011. Παρακολούθησαν το συριακό εμφύλιο πόλεμο να προκαλεί τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, που πολλοί Αμερικανοί τώρα θεωρούν ως μια προειδοποιητική ιστορία. Στο εσωτερικό, έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις εμπνευσμένες από το Isis, όπως και στην Ευρώπη. Και όλο αυτό το διάστημα ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα επέμεινε ότι όλα πήγαιναν καλά.

Εν μέσω όλων αυτών, ήρθε ο Τραμπ. Ήταν ένας απότομος χαρακτήρας, μια θορυβώδης διασημότητα με δισεκατομμύρια με μια ισχυρή άποψη. Περιφρονούσε και τα δύο πολιτικά κόμματα, που όπως είπε απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό. Έδειξε περιφρόνηση στην πολιτική ορθότητα που πνίγει τη δημόσια συζήτηση για αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία. Ακολούθησε πολλές από τις ίδιες λαϊκίστικες σημειώσεις, τόσο στην εκστρατεία του όσο και στην πρόσφατη ομιλία της ορκωμοσίες του, όπως έκανε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς μεταξύ των νέων σοσιαλιστών ακολούθων του, μερικές φορές λέξη προς λέξη.

Με πολλούς τρόπους, η ατζέντα του Τραμπ δεν είναι κομματική με έναν αναγνωρίσιμο τρόπο - ειδικά στο εμπόριο. Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ πραγματοποίησε μια υπόσχεση που και ο Σάντερς έκανε επίσης, αποσύροντας τις ΗΠΑ από την εταιρική σχέση Ειρηνικού και διακηρύσσοντας ένα τέλος σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. Απείλησε επίσης αμερικανικές εταιρείες με "συνοριακούς φόρους", αν μετέφεραν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Αυτές δεν είναι παραδοσιακές Ρεπουμπλικανικές θέσεις, αλλά προσελκύουν αμερικανούς εργαζόμενους οι οποίοι έχουν δει εργοδότες να αποχωρούν από τις κοινότητές τους και να μεταφέρουν δουλειές στο εξωτερικό.

Πολλοί παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι νιώθουν άβολα με τον Τραμπ. Διαφωνούν κάθετα με τις θέσεις του σχετικά με το εμπόριο και τη μετανάστευση. Ακόμη και τώρα, Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εξεγείρονται κατά του προτεινόμενου από τον Τραμπ τείχους στα σύνορα. Αισθάνονται επίσης άβολα με τον Τραμπ προσωπικά. Για ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, ήταν μόνο η υπόσχεση του Τραμπ να ορίσει έναν συντηρητικό στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αντικαταστήσει τον Αντονιν Σκάλια, που κέρδισε την ψήφο τους στο τέλος - μια υπόσχεση που τίμησε την περασμένη εβδομάδα, με τον διορισμό του δικαστή Νιλ Γκόρσατς, έναν δικαστή στο "καλούπι" του Σκάλια.

Μόλις ο Τραμπ κέρδισε την υποψηφιότητα στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ακολούθησαν, με το σκεπτικό ότι, ανεξάρτητα από την αβεβαιότητα που είχαν για τον Τραμπ, η εναλλακτική λύση -η Κλίντον - ήταν χειρότερη. Κατά πολλούς τρόπους, οι εκλογές του 2016 δεν ήταν απλά ένα δημοψήφισμα για τα οκτώ χρόνια Ομπάμα στον Λευκό Οίκο -ήταν μια απόρριψη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος που μας έδωσε το Ιράκ, την οικονομική κρίση, έναν κακότεχνο νόμο για την υγειονομική περίθαλψη και συγκλονιστικές εισοδηματικές ανισότητες κατά τη διάρκεια μιας αργής οικονομικής ανάκαμψης. Από το Άκρον ως την Αλάσκα, εκατομμύρια Αμερικάνοι είχαν απλά χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ηγέτες τους και τα όργανα που υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετήσουν. Στην απελπισία τους, στράφηκαν σε έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με τις ελίτ - και δεν τις είχε ανάγκη.

Στην ομιλία της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ δήλωσε: "Σήμερα, δεν μεταφέρουμε απλά την εξουσία από μια κυβέρνηση σε μία άλλη, ή από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά μεταφέρουμε την εξουσία από την Ουάσιγκτον και τη δίνουμε πίσω σε σας, τους ανθρώπους". Αναμφισβήτητα, ο λαϊκισμός αυτού του είδους μπορεί να είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος, αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Μόνο ένα διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική εξέγερση αυτής της κλίμακας. Αντί να κατηγορούμε για την άνοδο του Τραμπ το ρατσισμό ή την ξενοφοβία, καλύτερα να κατηγορούμε εκείνους που ποτέ δεν είδαν αυτό έρχεται και ακόμα δεν καταλαβαίνουν γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί θα προτιμούσαν να έχουν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο από το να υποφέρουν την εξουσία της ελίτ τους.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
john, σημαίνει, διαδηλωσεις, δημοσκοπηση, μμε, status, ηπα, εκλογες, οχάιο, καλοκαιρι, μπλε, party, συνταγμα, δις, δολ, τραπεζες, αντ, isis, αποσυρση, λύση, δημοψηφισμα 2015, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, μεταναστευση στην αυστραλια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, κομματα, οικονομικη κριση, αυστραλια, αφγανισταν, δολ, εδρα, εθνικη, ηπα, ιρακ, μμε, υγεια, ελεος, αλασκα, αμερικη, απλα, ασφαλιστρα, ατζεντα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διαστημα, δινη, δις, δωσει, δυναμικο, ειπε, εκστρατεια, εβδομαδα, ενρικε, ερχεται, ευρωπη, ιδια, ειδος, εικοσι, ηρεμιστικο, θεσεις εργασιας, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, μηκος, μια απο τα ιδια, μικρο, οβαλ, οικος, οκτω, ουασιγκτον, οχάιο, προγραμματα, ρητορικη, συζητηση, συνεχεια, σειρα, φοντο, φορα, αντρες, δουλειες, john, ηγετες, χωρα, isis, ξενος, λευκο, οργανα, party, σημαίνει, status, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα