Ομπάμα: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης

Με μία... «kalispera» στα ελληνικά ξεκίνησε τις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξιμου ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για ελάφρυνση του χρέους, τερματισμό της λιτότητας και στήριξη στην Ελλάδα.

Προλογίζοντας τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας

επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ομπάμα βρίσκεται στη χώρα μας, συμπεριλαμβάνοντάς την στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, πριν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο: «Μια θητεία κατά την οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο» τόνισε για να περάσει στο «καυτό» θέμα της οικονομίας.

«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα».

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

«Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».

«Kalispera», η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης

Παίρνοντας το λόγο - και αφού είπε «καλησπέρα» στα ελληνικά, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση «καλός κ'αγαθός» πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες έαντι της Ελλάδας και προσωπικά είμαι ευγνώμων σε πολλούς ομογενείς ελληνοαμερικανούς.

«Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την συνεργασία μας» ειπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. «Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα γτια οικογένειες, συνταξιούχους ανέργους. Η κρίση δεν εαι αφηρημένη έννοια ανέντερεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων».

«Με την έλευση του Ψυχρού Πολέμου ο Πρόεδρος Τρούμαν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και είπε ότι 'πιστεύω πως πρέπει να βοηθούμε τους ελεύθερους λαούς να χαράζουν το πεπρωμένο τους με την βούλησή τους», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα προσθέτοντας: «μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες για την φιλία και την συμμαχία με την Ελλάδα και προσωπικώς είμαι ευγνώμων σε πολλούς φίλους από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τους γιούς και τις κόρες Ελλήνων που πέτυχαν σε κάθε έκφανση της ζωής στην Αμερική».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως ο Πρωθυπουργός στην συζήτησή τους του είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται προς τα μπρος. «Ξέρω πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κατά την διάρκεια της συνάντησής μας ο Αλέξης μου είπε τα πράγματα που σκοπεύει να κάνει, συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών που οδήγησαν εν πρώτοις στην κρίση του χρέους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία χρειάζεται χώρο που θα επιτρέψει λόγω της ανάπτυξης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το έχω ξαναπεί η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή, ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί» τόνισε ο κ. Ομπάμα.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει πει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασία και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ότι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη. Όλοι θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί, αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, θα είναι καλό για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Επισήμανε, στην συνέχεια, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 5 μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμα και σε οικονομικά δύσκολες εποχές, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

«Αν η Ελλάδα το πέτυχε, τότε πρέπει όλοι μαζί οι σύμμαχοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ συζήτησαν ακόμα «την σημασία της διατήρησης εν ισχύ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας έως ότου αυτή εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει στην συμφωνίας του Μινσκ».

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τον παγκόσμιο θαυμασμό για την στάση των νησιωτών στους πρόσφυγες και μάλιστα εν μέσω οικονομικών δεινών, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

Το πρόβλημα είναι διεθνές θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όπως μπορούμε, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας είναι ο καλύτερος τρόπος για μια ανθρώπινη και συντεταγμένη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιριές για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

«Ευχαριστώ για την συνεργασία και την υποστήριξη, οι Έλληνες πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, και ο δρόμος μπροστά μας παραμένει γεμάτος δυσκολίες. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα αδιάλειπτα υπήρξε αξιόπιστος σύμμαχος, υποστήριξε τους ανθρώπους που χρειάζονταν συμπαράσταση, αυτό είναι η ελληνική ψυχή. Προσβλέπω στην ευκαιρία που θα έχω αύριο να απευθύνω τον λόγο στον ελληνικό λαό, προς το παρόν εκ μέρους του αμερικανικού λαού να πω οτι πραγματικά είμαστε υπερήφανοι που στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους συμμάχους και καλύτερους φίλους των ΗΠΑ», κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα