Οι Pussy Riot χωρίς μπαλακλάβες

«Η τέχνη δεν είναι ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει τον κόσμο αλλά ένα σφυρί που τον διαμορφώνει». Με αυτή τη φράση του Μαγιακόφσκι ανοίγει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τις Pussy Riot, το ρωσικό πανκ γκρουπ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Sundance, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ ανεξάρτητων παραγωγών, στο Παρκ Σίτι της Ούτα, και χαρακτηρίστηκε από πολλούς η καλύτερη του φεστιβάλ. Έχει τίτλο «Pussy Riot: A Punk

Prayer» και καταγράφει όλη την πορεία του συγκροτήματος που έτριξε τα δόντια στο καθεστώς Πούτιν με αποτέλεσμα να βρεθεί στην εξορία. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Mike Lerner και ο Maxim Pozdorovkin.

Από τον Αύγουστο του 2011 που σχηματίστηκε, το θηλυκό γκρουπ που αποτελείται από 11 εναλλασσόμενα μέλη, που τραγουδούν και χορεύουν φορώντας πολύχρωμες μπαλακλάβες –ένας φόρος τιμής στο συγκρότημα Guerrilla Girls αλλά και στους πίνακες του Καζιμίρ Μαλέβιτς. Όσο για τους στίχους τους, «Σκοτώστε όλους τους σεξιστές! Σκοτώστε όλους τους εξτρεμιστές! Σκοτώστε όλους τους Πουτινιστές!» φωνάζουν και δεν είναι άξιο απορίας πώς έχουν μπει στο μάτι του Πούτιν. Εξ’ ου και η σύλληψη πέντε μελών, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, όταν βρέθηκαν σε έναν καθεδρικό ναό για να «προσευχηθούν» με τον τρόπο τους ενάντια στον ρώσο ηγέτη. Μια εβδομάδα μετά, οι τρεις (Tolokonnikova, Maria Alyokhina και Yekaterina Samutsevich) συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό. Οι άλλες δύο κατάφεραν να ξεφύγουν και η υπόθεση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφυπνίζοντας κάθε δυτικό καλλιτέχνη που σέβεται τον εαυτό του –από τη Μαντόνα ως τον Στινγκ- που έκαναν έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Οι σκηνοθέτες άρχισαν το ντοκιμαντέρ λίγο πριν από τη δίκη. Όπως δηλώνουν, αυτό που θέλουν να τονίσουν είναι ότι δεν πρόκειται για μια ρωσική υπόθεση αλλά για μια παγκόσμια και την συγκρίνουν με το κίνημα ‘Occupy’. Είναι επίσης μια καταγραφή του σύγχρονου φεμινισμού, σε μια χώρα που πρωτοστάτησε σε πολλά θέματα –όπως η ψήφος των γυναικών και το δικαίωμα έκτρωσης- αλλά ποτέ δεν κατάφερε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο κύμα, όπως συνέβη με την Αμερική στις δεκαετίες του ’60 και του ΄70. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει και τα πραγματικά πρόσωπα των μελών του γκρουπ και αυτό είναι εξίσου ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για προσωπικότητες που κάθε άλλο παρά αδιάφορες περνούν. Οι σκηνοθέτες πάντως θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα φεμινισμού στη Ρωσία ξεκίνησε, μετά τη δράση των Pussy Riot. Και αν κρίνουμε από τον διεθνή αντίκτυπο που είχε η υπόθεσή τους, μάλλον έχουν δίκιο.

Πυθία

Keywords
Τυχαία Θέματα