Οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Υπάρχουν τρεις διακριτές τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώνονται μετά την επιβολή της πρόθεσης του Βαγγέλη Βενιζέλου, να μην υπάρχουν πρωτοκλασσάτα, αλλά ούτε και πολιτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση:

1. Αυτοί που θεωρούν απόλυτα ορθή την επιλογή αυτή. Θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ με

αυτόν τον τρόπο δε θα έχει μερίδιο στη φθορά, την οποία αναπόφευκτα θα έχει η νέα κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο η στρατηγική του Κινήματος ορίζεται ως “συμμετοχή ανοχής”, και θα δώσει τη δυνατότητα για εσωτερική αναδιοργάνωση, κομματική αναδιάταξη  και πολιτική συσπείρωση. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πράξη η δυνατότητα να προωθηθούν νέα στελέχη στις γραμμές του αλλά και τα παλιά να επικεντρωθούν στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ολιγομελής παρουσία του είναι μια ουσιαστική κίνηση απομάκρυνσης, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ, να φύγει από τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.

2. Όσοι θεωρούν πως η επιλογή Ράπανου στο Υπουργείο Οικονομικών θα φέρει όλη την οργή του κόσμου για μία φορά ακόμα προς το ΠΑΣΟΚ.  Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κουβαλήσει πάνω του τα Νέα Μέτρα, στρέφοντας το μένος της κοινωνίας σε ένα παραδοσιακό σημιτικογενές στέλεχος.  Αυτή η πλευρά θεωρεί επιβεβλημένη την δημιουργία ενός νέου πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ως αντίπαλο δέος στη πλευρά Βενιζέλου.

3. Η τρίτη πλευρά που πιστεύουν πως η απουσία ηγετικών στελεχών και ο περιορισμός του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο κομπάρσου, θα μικρύνει ακόμα περισσότερο τη δυναμική του κινήματος. Εκτός από το γεγονός πως θα χαθούν οι παραδοσιακές δικλείδες ασφαλείας που συνέθεταν αυτό που λέμε “πελατειακό κράτος”, υποβαθμίζεται και η ίδια η αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από Υπουργεία, όπως αυτό της Προστασίας του Πολίτη.  Με άλλα λόγια Λοβέρος, Χρυσοχοϊδης και λοιπόι δελφίνοι, διαθέτουν εξασθενημένη πλέον δυναμική, για να συνομιλούν με τον κόσμο τους αλλά και κυρίως για να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.

Όπως εξάλλου γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος”, πρώτος στόχος του κ. Βενιζέλου ήταν αφενός η παρουσία του ΠΑΣΟΚ να είναι ισχνή και αφετέρου οι επιλογές να μην παραπέμπουν άμεσα στο φθαρμένο και απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ. Και τα κατάφερε. Οι δύο υπουργοί και οι τρεις υφυπουργοί με τους οποίους συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποτελούν αυστηρά προσωπικές επιλογές του Ευ. Βενιζέλου και δεν αποτέλεσαν προϊόν καμίας εσωκομματικής συνεννόησης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευ. Λιβιεράτος αλλά και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαφτάρης αποτελούν προσωπικές επιλογές, είναι όμως και προσωπικοί φίλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Λίγοι θυμούνται ότι ο κ. Τσαφτάρης ήταν στο πάνελ των βασικών ομιλητών στην προεκλογική εκδήλωση του κ. Βενιζέλου στη Βέροια με ακροατήριο αγρότες και νέους αγρότες, κατεβάζοντας θέση υπέρ της αλλαγής της ΚΑΠ, κάτι που δεν αποτελούσε πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον νέο υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια τακτικός συνομιλητής και φίλος του κ. Βενιζέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα