Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ για τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», λέει το BBC αναφερόμενο στις σημερινές συλλήψεις. «Εκτός από τον γενικό γραμματέα έχουν συλληφθεί τρεις ακόμη βουλευτές. Μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής

Ηλίας Κασιδιάρης καθώς επίσης και εννιά μέλη του κόμματος», επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο τονίζοντας παράλληλα ότι «εκκρεμούν και νέα εντάλματα σύλληψης». «Από το τέλος της ελληνικής χούντας το 1974 έχει να γίνει μαζική σύλληψη βουλευτών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέτρο καταστολής εκ μέρους της κυβέρνησης που εδώ και καιρό κατηγορείται ότι χαϊδεύει την Χρυσή Αυγή» σχολιάζει ο Mark Lowen.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η οποία επισημαίνει ότι «η ελληνική αστυνομία ερευνά την σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα». Επίσης τονίζει πως «αν και η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, έχει χάσει την δημοτικότητα της μετά την δολοφονία του Φύσσα». Το δημοσίευμα του Guardian επισημαίνει ότι συνολικά έχουν εκδοθεί 32 εντάλματα συλλήψεως, ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα μετά το 1974. Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε χθες βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Guardian, στο οποίο μια Ελληνίδα κατηγορεί δύο μέλη της Χρυσής Αυγής ότι της επιτέθηκαν με μαχαίρι στο πρόσωπο και τα χέρια «μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επειδή φορούσε μπλούζα με αντιφασιστικά συνθήματα».
Η Daily Telegraph με την σειρά της επισημαίνει ότι οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα μετά τις απειλές παραιτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. «Μια τέτοια εξέλιξη» παρατηρεί ο αρθρογράφος «θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές».

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αντιστεκόταν μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις για την απαγόρευση του κόμματος, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να το καταστήσει ακόμη πιο δημοφιλές σε μια εποχή αυξανόμενης οργής από την συνεχή λιτότητα και αντ’ αυτού, προσπάθησε να υπονομεύσει το κόμμα στερώντας του την κρατική χρηματοδότηση» γράφει το Reuters. «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να περιορίσει την επιρροή της Χρυσής Αυγής, μιας ομάδας που έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις κατά το τελευταίο έτος και η οποία έχει τώρα 18 μέλη της στο Κοινοβούλιο» τονίζουν και οι New York Times.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24314319

http://www.reuters.com/article/2013/09/28/us-greece-goldendawn-idUSBRE98R02Q20130928

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/28/greek-police-golden-dawn-leader-nikolaos-michaloliakos

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/10341146/Greece-arrests-Golden-Dawn-leader-in-crackdown-on-far-right.html

Keywords
Τυχαία Θέματα