Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος του Ακη

Φωτο: e-typos

Ένα προς ένα τα βασικά… εξαρτήματα -πρόσωπα και εταιρίες- του «πλυντηρίου», μέσω του οποίου ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι 18 συγκατηγορούμενοί του φέρονται να ξέπλυναν μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιέγραψε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο ειδικός επιστήμονας, Παναγιώτης Βλάχος.

Η απόρριψη της ένστασης που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι -εξαιρουμένου

του Νικ. Ζήγρα- με σκοπό τη ματαίωση της εξέτασης του πραγματογνώμονα (είχε συνδράμει το έργο του ανακριτή Γ. Μαλλή), έδωσε το έναυσμα ώστε ο μάρτυρας-«κλειδί» να αρχίσει να… ανασυνθέτει ενώπιον του ακροατηρίου τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθήθηκαν, με στόχο να νομιμοποιηθεί το μαύρο χρήμα, αλλά και να συσκοτιστούν τα ίχνη της τόσο της «πηγής» όσο και του παραλήπτη αυτού.

Χορός εκατομμυρίων

Απόντος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ -απέχει από τη διαδικασία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη κλήτευση των πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ- εντός της δικαστικής αίθουσας «αναβίωσε» ένας… χορός εκατομμυρίων, που όπως ξεκαθάρισε ο μάρτυρας προήλθαν από δύο πυλώνες «χρηματοδότησης»: Τη ρωσική ΑΝΤΕΥ, προμηθεύτρια των αντιπυραυλικών TOR M1, και τη γερμανική Ferrostaal που «πρωταγωνίστησε» στις συμβάσεις των υποβρυχίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, από την πρώτη «έφυγαν» δύο εμβάσματα συνολικά 21.000.000 δολαρίων, τα οποία μπήκαν αρχικά σε λογαριασμούς εταιριών συμφερόντων του -καταζητούμενου με ένταλμα του ανακριτή- επιχειρηματία Fuad Al Zayat και αργότερα «πέρασαν» στους προσωπικούς του λογαριασμούς. Με εντολή του τελευταίου εκδόθηκαν εν συνεχεία επιταγές προς τις offshore BLUE BELL και την P&A Investments, που εκπροσωπούνται από τον Νικ. Ζήγρα και από εκεί τα χρήματα μπήκαν σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Και το «γαϊτανάκι» συνεχίζεται: Μέρος των χρημάτων εισήχθη σε λογαριασμούς της εταιρίας NORRIS, διά της οποίας αγοράστηκαν μετοχές του εκδοτικού οίκου Ιανού (αντίγραφά τους εντοπίστηκαν στο αρχείο Τσοχατζόπουλου). Επίσης περίπου 6,7 εκατ. δολάρια κατέληξαν σε λογαριασμούς της Torcaso, διά της οποίας αγοράστηκε μεταξύ άλλων το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Από τη Ferrostaal, ανέφερε ο μάρτυρας, «έφυγαν» περίπου 3 εκατ. ελβετικά φράγκα. Διοχετεύτηκαν μέσω της ΜΙΕ, αντιπροσώπου της πρώτης στην Ελλάδα, σε λογαριασμούς της κυπριακής εταιρίας Morelia, των κατηγορουμένων χρηματιστών Ορ. Μελά και Κ. Αντωνιάδη που στη συνέχεια -σύμφωνα και με τις παραδοχές τους- παρέδωσαν ένα εκατομμύριο σε μετρητά στον Νικ. Ζήγρα, ενώ κατέθεσαν περίπου 1,5 εκατ. ελβετικά φράγκα σε λογαριασμό, με πληρεξούσια την αδελφή της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου (εναντίον της οποίας έχει επίσης εκδοθεί ένταλμα).

Το «φιλτράρισμα»

Στόχος των παραπάνω, τόνισε ο μάρτυρας, ήταν να «φιλτραριστούν» τα χρήματα και να κρυφτεί η πραγματική τους προέλευση από τον Νικ. Ζήγρα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι ενεργούσε για λογαριασμό του πρώην υπουργού. Ο κ. Βλάχος «πυροβολήθηκε» από την υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου, που μίλησε για υποθέσεις και εκτιμήσεις, χωρίς να υπάρχει κανένα απτό στοιχείο που να συνδέει τον εντολέα τους με τη ροή χρήματος.

Έστω κι αν αγνοηθεί η συγγενική σχέση με τον Νικ. Ζήγρα -ο οποίος, τόνισε ο μάρτυρας, ήταν ξυλέμπορος, επαγγελματική δραστηριότητα που δεν δικαιολογεί την εμπλοκή του με τις προμηθεύτριες εταιρίες του ΥΠΕΘΑ- υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, σημείωσε ο μάρτυρας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν έγγραφα, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός επιχείρησε να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των λογαριασμών των BLUE BELL και P&A Investments (επιδίωξε να εμφανίσει ως δικαιούχο των λογαριασμών άτομο που είχε αποβιώσει). Η απόπειρα επίκλησης εκ μέρους του κ. Βλάχου και δεύτερου εγγράφου από τα κατασχεθέντα στο αρχείο Τσοχατζόπουλου, οδήγησε τους δικηγόρους του στην υποβολή ένστασης με στόχο να «εξοβελίσουν» τα επίμαχα στοιχεία από τη δίκη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα κατά το στάδιο των αναγνωστέων.

Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα