Οι φίρμες της ΕΡΤ επιπλέουν πάντα – Αγωνία για τους εργαζόμενους

Χαμένοι στη μετάφραση είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ για τη συνέχιση της μεταβατικής λειτουργίας της ΕΡΤ. Αντιθέτως μεγάλες φίρμες της ΕΡΤ από κάθε πολιτικό χώρο κυρίως δε από αυτόν του ΠΑΣΟΚ,

κυκλοφορούν με τον αέρα της συνέχισης της παρουσίας τους στο Ραδιομέγαρο. Η ίδια η Ελλη Στάη, που δέχθηκε τα πυρά αρκετών συναδέλφων της επειδή οργάνωσε πάνελ όχι και τόσο διαστρωματωμένο κομματικά και πολιτικά την Κυριακή το βράδυ (διευθυντής Έθνους, Γιώργος Νταλάρας κ.ά.) θεωρεί περίπου βέβαιη την παρουσία της στην ΕΡΤ και την επόμενη ημέρα της απόφασης του ΣτΕ. Ωστόσο όσο περνά η ώρα και αναλύονται οι λεπτομέρειες της απόφασης που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ΕΡΤ, τόσο πυκνώνουν τα σύννεφα για τους εργαζόμενους του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Όπως γίνεται πλέον σαφές η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου δεν έχει καμία αναφορά στα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων της ΕΡΤ που σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θεωρούνται απολυμένοι που απλώς θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνονται. Αυτό το μεταβατικό καθεστώς ανησυχεί τους εργαζομένους οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν ως απολυθέντες υπάλληλοι εργαστούν για την προσωρινή εκπομπή της νέας τηλεόρασης, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα τους πληρώνει και με ποια σύμβαση.

Κάθε πλευρά της τρικομματικής κυβέρνησης ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν και όπως φαίνεται όλα παραπέμπονται στη νέα σύσκεψη των «3» την Τετάρτη, κατά την οποία θα αναζητηθεί η συμβιβαστική φόρμουλα. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΡΤ θα λειτουργήσει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης. Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση… του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει. Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση. Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Επί της ουσίας θα πρέπει να συσταθεί σύσταση διακομματική επιτροπή (αναλογικά σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση) και θα είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη 300 εργαζομένων. Οι συγκεκριμένοι που θα αποτελούνται από διευθυντές, δημοσιογράφους και τεχνικούς, θα λειτουργήσουν τη μεταβατική κατάσταση στην ΕΡΤ μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος και να λειτουργήσει ο νέος φορέας. Σημειώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα θα λειτουργούν και οι τρεις συχνότητες της ΕΡΤ, δηλαδή, η ΕΤ1, η ΝΕΤ και η ΕΡΤ3, με κοινό πρόγραμμα.

Τέλος να πούμε ότι ο νέος φορέας αναμένεται να λειτουργήσει περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου και θα στελεχώνεται μάξιμουμ από 1.000 εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα