Οι φόβοι για παγκόσμια, και όχι μόνο ύφεση, "κοκκίνησαν" την Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα εν μέσω του sell-off που έχουν προκαλέσει οι εντεινόμενοι φόβοι για επικείμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής, μετά τα ανησυχητικά στοιχεία για τη Γερμανία.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,33% χαμηλότερα στις 364,94, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες και τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.

Ο γερμανικός δείκτης DAX

τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 0,70% στις 11.412,67 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,27%, στις 5.236,93 μονάδες. Υψηλότερες οι απώλειες για το Λονδίνο, με τον FTSE 100 να κλείνει στις 7.067,01 μονάδες, 1,13% χαμηλότερα.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,04%, στις 8.519 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI τερμάτισε 0,68% χαμηλότερα, στις 4.718,29 μονάδες.

Το κλίμα και σήμερα καθόρισαν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ, συγκεκριμένα η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς τίτλου κάτω από εκείνη του 2ετούς, έχει πυροδοτήσει από εχθές φόβους για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό γιατί, το φαινόμενο αυτό θεωρείται από τους αναλυτές ως δείκτης επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Αρνητικά ήταν εξάλλου και τα χθεσινά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και ειδικότερα τη γερμανική, που είναι και η "ατμομηχανή" του μπλοκ, κάτι που ενισχύει τους παραπάνω φόβους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το β΄ τρίμηνο κατά 0,1%, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διολίσθηση σε ύφεση το επόμενο τρίμηνο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, μόνο θετικά δεν εξέλαβαν οι επενδυτές την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα λάβει τα "απαραίτητα αντιμέτρα" ως αντίποινα στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον υλοποιήσει τον σχεδιασμό της και θέσει σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου δασμούς σε πρόσθετα προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων, που εισάγει από την Κίνα.

Το ενδεχόμενο εξάλλου μιας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, είναι κάτι που φοβούνται ιδιαίτερα οι επενδυτές καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που δείχνει να επιβραδύνεται.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα