Οι φυλές της κρίσης

Παρατηρώντας τον περίγυρο και τον κύκλο γνωστών και φίλων, λαμβάνοντας υπόψη τα πολιτικο-οικονομικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών και αναγνωρίζοντας την σημασία και το βάθος τους πελατειακού πολιτικού συστήματος που διαφέντευε την «αναδιανομή» του πλούτου στην χώρα μας, θα πάρω το θάρρος να χωρίσω την ελληνική κοινωνία της κρίσης σε τέσσερις βασικά κατηγορίες: τα αρχιλαμόγια – μεγαλοκομπιναδόροι, τα αποταμιευτικά αρπακτικά, τα υπερ-καταναλωτικά αρπακτικά και οι τίμιοι – κορόιδα.

1. Tα αρχιλαμόγια – μεγαλοκομπιναδόροι που «μαζί τα φάγανε»,  οι οποίοι (με την εξαίρεση κάποιων πραγματικά

εργατικών και πετυχημένων ανθρώπων), συγκέντρωσαν με διάφορους αθέμιτους και πολλάκις παράνομους τρόπους στα χέρια τους τον πλούτο της χώρας είτε αυτός προερχόταν από την εκμετάλλευση της  τίμιας εργασίας των πολλών, είτε από μίζες, προμήθειες, επιδοτήσεις φακελάκια και δωράκια, είτε από θαλασσοδάνεια, είτε από την μεγάλη πίτα των δανεικών και αγύριστων. Όλοι αυτοί (που δεν είναι και λίγοι), έχουν βγάλει στην πλειοψηφία τα λεφτά τους έξω και περιμένουν αδιάφοροι ή αδημονούντες την οριστική χρεοκοπία της χώρας για να αγοράσουν τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας.

2. Aυτούς που «μαζί τα (ψιλο)φάγανε» και δεν πρόλαβαν ή δεν μπορούσαν να κονομηθούν για τα καλά. Κατάφεραν όμως να βάλουν στην άκρη ένα καλό κομπόδεμα και να κατοχυρώσουν για τις κάστες – συμμορίες τους άνομα και ακατονόμαστα προνόμια που ακόμη καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να αγγίξει. Όλοι αυτοί, που εγώ ονομάζω αποταμιευτικά αρπακτικά, μάζεψαν ζηλόφθονα τα «φαγωμένα» και τα «κεκτημένα» τους, έχουν τις αποταμιεύσεις τους, έχουν απείραχτο το «λίπος» τους, κινούν ακόμη την οικονομία στο επίπεδο των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (ακίνητα, αυτοκίνητα, έπιπλα, κλπ) και όσοι από αυτούς έχουν λιγάκι τσίπα πάνω τους, ταΐζουν και αρκετά μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος (γιους, θυγατέρες, εγγόνια, ανίψια) που είναι άνεργοι ή απολυμένοι από τις εργασίες τους.

3. Aυτούς που «μαζί τα (ψιλο)φάγανε», όμως, όχι μονάχα  καταξόδεψαν όλα τα «φαγωμένα» αλλά βρέθηκαν και χρεωμένοι από πάνω μέσω στεγαστικών, «επισκευαστικών», καταναλωτικών, εορταστικών, φοιτητικών και άλλων «γαμοδανείων», καθώς και δεκάδων πιστωτικών καρτών που αφειδώς χορηγούνταν από τα τρελαμένα από τα «μπόνους παραγωγικότητας» μεσαία, μεγαλομεσαία και μεγάλα στελέχη του στρεβλού τραπεζικού μας συστήματος. Αυτοί όλοι, τα υπερ-καταναλωτικά αρπακτικά, βρίσκονται τώρα στην δεινή θέση του χρεοκοπημένου «μπαταχτσή» και φυσικά ανα-ζητούν μετ’ επιτάσεως την ανακουφιστική «σεισάχθεια» που θα τους γλυτώσει από τις επερχόμενες κατασχέσεις, θα διαγράψει τα χρέη τους εις βάρος των «κορόιδων» και θα τους αφήσει απείραχτη την «λεία» του μεγάλου φαγοποτιού.

4. Tέλος, υπάρχουν και οι τίμιοι ή αλλιώς τα κορόιδα της υπόθεσης. Είτε είναι στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, όλοι αυτοί (ίσως οι περισσότεροι) δεν «φάγανε τίποτε μαζί» (ίσως να έγλυψαν κανένα κοκαλάκι ή να «τσίμπησαν» κανένα ψιχουλάκι). Αυτοί που ποτέ δεν πήραν «γρηγορόσημο», ποτέ δε

Keywords
Τυχαία Θέματα