Οι πρώτες 100 ημέρες του Πούτιν στο Κρεμλίνο

Οι μαζικές διαμαρτυρίες, με τις οποίες η μεσαία τάξη της Μόσχας απάντησε στην εκλογική νίκη του Πούτιν και την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, τον περασμένο Μάιο, μεταφέρθηκαν το καλοκαίρι, από τους δρόμους της πρωτεύουσας στον «αέρα» του Ιντερνέτ. Στους ιστοτόπους της κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα να ξαναβγεί ο κόσμος στους δρόμους τον Σεπτέμβριο. Ήδη, μια ακόμα μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί στη Μόσχα στις 19 Αυγούστου, στην επέτειο

του πραξικοπήματος του 1991. Ωστόσο, «το πολιτικό σύστημα θα αποφύγει να κάνει χρήση κατασταλτικών μέτρων εναντίον των διαδηλωτών και των ονομαζομένων αντιφρονούντων», εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Πληροφόρησης, Αλεξέι Μούχιν.

Μαστίγιο και καρότο

Πάντως, δεν αποκλείεται οι αρχές να «σφίξουν περισσότερο τα λουριά» στους διαδηλωτές. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται από τα πρόσφατα γεγονότα, όπως είναι η κατά πολλούς άδικη μεταχείριση στη δίκη των μελών της πανκ-ροκ ομάδας, Pussy Riot, και οι έρευνες για σημαντικούς εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης. Ο πιο κρίσιμος παράγοντας όμως, είναι η βιαστική θέσπιση νόμων που δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), η «σκλήρυνση» των ποινών σε όσους κατηγορούνται για παραβάσεις σε διαδηλώσεις και η απόδοση ποινικών ευθυνών για δυσφήμιση. Η ανησυχία υπάρχει, επειδή εκτιμάται ότι αυτοί οι νόμοι μπορεί να μετατραπούν σε μηχανισμούς καταστολής των διαφωνούντων.

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα η ρώσικη νομοθεσία συμπληρώθηκε και με σχετικά φιλελεύθερες διατάξεις. Για παράδειγμα, απλουστεύτηκε η διαδικασία για την επίσημη εγγραφή των πολιτικών κομμάτων και αποκαταστάθηκε, έστω και υπό ορισμένους περιορισμούς, η άμεση εκλογή των περιφερειακών κυβερνητών. «Το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος διαμαρτυρίας συμβιβάστηκε με τους νέους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχουν ήδη εγγραφεί στους σχετικούς επίσημους καταλόγους 126 κόμματα, και ο ανταγωνισμός των εκπροσώπων των τοπικών οικονομικο-πολιτικών ελίτ για την πρώτη εκλογή κυβερνητών με το νέο σύστημα, έχει δραματικά ενταθεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Οικονομικών και Πολιτικών Επικοινωνιών, Ντμίτρι Ορλόφ. Με την άποψη αυτή, διαφωνεί ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών, Βλαντίμιρ Σλάτινοφ. Ο ίδιος πιστεύει, ότι οι φόβοι για «κατασταλτικές» κινήσεις επιβεβαιώθηκαν και η ατμόσφαιρα στην κοινωνία έχει γίνει πιο επιθετική.

Προκειμένου να μετριαστεί αυτή η αντιπαράθεση, η εξουσία λαμβάνει εκτός από τα θεσμικά μέτρα και ορισμένα οργανωτικού χαρακτήρα. Τον Ιανουάριο του 2013 ξεκινάει η εκπομπή σήματος της δημόσιας – κοινωνικής τηλεόρασης. Ένα τηλεοπτικό κανάλι, ανεξάρτητο από το Κρεμλίνο, ή από την επιρροή οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Δημιουργούνται συμβουλευτικά όργανα δίπλα στις δομές της δημόσιας διοίκησης, σε πολλά από τα οποία συμμετέχουν μερικά από τα εξέχοντα στελέχη της Αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, στο κοινωνικό συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας και Επι

Keywords
Τυχαία Θέματα