Οι τριπλές κάλπες, ο Καμμένος και οι συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει στρατηγικά να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για προσφυγή σε τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, με την υποσημείωση όμως, ότι δεν το επιθυμεί.

"Σιγόνταρε" στη στάση του και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε χθες πως καλά έκανε ο πρωθυπουργός και είπε ότι μπορεί να γίνουν εκλογές 2-3 μήνες νωρίτερα.

Προ μηνών βέβαια, όταν ο κ. Βούτσης

είχε μιλήσει για πιθανότητα της διενέργειας των εθνικών εκλογών τον Μάιο, ο κ. Τσίπρας τον είχε "καταχεριάσει", μιλώντας στο υπουργικό του Συμβούλιο.

Έκτοτε όμως κύλησε νερό πολύ στο συριζαικό αυλάκι εξ' ού και ο πρωθυπουργός, σε δυο απανωτές συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες ημέρες ( Συνέντευξη Τύπου σε ΔΕΘ και Euronews χθες), καθόλου δεν απέκλεισε το σχετικό ενδεχόμενο.

Συντάξεις

Η μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων στο λυκαυγές του 2019, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί για το Μαξίμου τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα επιχειρήσουν να "πελεκήσουν" την αντεπίθεσή του κυβερνώντος κόμματος για αντιστροφή του κλίματος.

Οι διαβουλεύσεις με Βρυξέλλες και ΔΝΤ επ αυτού, έχουν ξεκινήσει ομαλώς μεν αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι θα προκύψουν στην πορεία "τζαρτζαρίσματα".

Ο κ. Τσίπρας πάντως έδωσε σαφές στίγμα χθες για το πώς θα κινηθεί στο εν λόγω κυβερνητικό αίτημα: Εάν πιάνουμε τους στόχους τότε οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, είπε, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για διαρθρωτικό αλλά για δημοσιονομικό μέτρο.

Στην προεκλογική "φαρέτρα" του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ίδια λογική, θα μπει και η μη μείωση του αφορολόγητου, την οποία ψήφισε η κυβέρνηση ( ομοίως κατ απαίτηση του ΔΝΤ για να κλείσει η Β΄αξιολόγηση) με εφαρμογή όμως το 2020.

Καμμένος, Οικονομία και Πρέσπες

Παρότι μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες είναι οι τρέχουσες εξελίξεις που θα μπορούσαν να του υπαγορεύσουν την επιλογή πρόωρης εξόδου από την Κυβέρνηση, οι άξονες είναι δύο:

Οικονομία και Συμφωνία Πρεσπών

Στην οικονομία τα πάντα θα είναι ...νούμερα.

Πόσα έχουμε, τι δίνουμε, τι παίρνουμε, τι περισσεύει με "κοπτοραπτική" για να βγουν οι εξαγγελίες.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια άλλη αρκούντως πονεμένη ιστορία για τον πρωθυπουργό.

Ο Πάνος Καμμένος μέσα σε όλα που έχει πει, εσχάτως, "γύρισε" και πάλι το φύλλο και εκεί που έως πρόσφατα όμνυε στην ρίψη της Κυβέρνησης όταν έρθει η Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ στην Βουλή, προχθές έδωσε νέες "οψιόν" στον κυβερνητικό του εταίρο: Ή να μετακυλήσει την ευθύνη για ψήφιση της Συμφωνίας στην επόμενη Βουλή ή να πάει σε Δημοψήφισμα ή να γίνουν εκλογές.

Ο Πάνος Καμμένος έχει πει τόσα ( και μαζί τα αντίθετά τους) που ουδείς γνωρίζει στην πραγματικότητα τι θα γράφουν οι δημοσκοπικοί αριθμοί όταν φτάσει η εν λόγω συμφωνία στην πλατεία Συντάγματος ώστε να δει τι θα κάνει το κόμμα του.

Οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης όμως είναι ξεκάθαρες:

Η Ν.Δ δεν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, το ΚΙΝΑΛ ομοίως.

Το Ποτάμι, φέρεται αποφασισμένο να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας μεν αλλά παράλληλα, αν ο Καμμένος εμμείνει στην απόφασή του για καταψήφιση, να συνταχθεί με τη Ν.Δ που θα θέσει θέμα δεδηλωμένης.

Εάν μάλιστα ευοδωθούν τα σενάρια που λένε ότι ο Α. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, τότε και πάλι οι "μοιραίες" ψήφοι για το αν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα είναι αυτές των ΑΝΕΛ.

Θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία αλλά θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση;

Θα εξαρτηθεί (και) από τις συνεννοήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας χθες πάντως, έβαλε και επίσημα τελεία στα σενάρια περί ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, λέγοντας ότι θα ψηφιστεί από την "απόλυτη πλειοψηφία" ( 150 +1 ή ανάλογα με την αποχή, το λιγότερο 75 βουλευτές).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα