Οικονομία: Με χαμηλά επιτόκια δανείστηκε η Ελλάδα, με ακόμα χαμηλότερα η Πορτογαλία και η Κύπρος

Προ εβδομάδος, η κυβέρνηση υποδέχθηκε με διθυραμβικούς τόνους το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές, όπως συνηθίζεται να λέγεται, με -πράγματι- χαμηλότερο επιτόκιο απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Στα ψιλά, ωστόσο, σχεδόν εξαφανισμένη πέρασε η είδηση ότι η Πορτογαλία και η Κύπρος, χώρες με αντίστοιχα -άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα- προβλήματα με την Ελλάδα,

βγήκαν και αυτές στις αγορές την ίδια ακριβώς περίοδο, και δανείστηκαν με χαμηλότερο επιτόκιο από τη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Κύπρος και η Πορτογαλία που βγήκαν πρόσφατα στις αγορές με επταετή ομόλογα, και επίσης αντιμετώπισαν δυσκολίες, όπως και η Ελλάδα -πόσο μάλλον όταν αυτή η έξοδος έγινε εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του κορονοϊού- δανείστηκαν με επιτόκιά που κινήθηκαν στο 1,564% και στο 0,7% αντίστοιχα. Μάλιστα, η Πορτογαλία είναι χώρα αντίστοιχου μεγέθους και προβλημάτων με τη χώρα μας. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, την ίδια περίοδο, άντλησε 2 δισεκατομμύρια για το επταετές της, με επιτόκιο του 2,013%.

Προφανώς, οι "επενδυτές" φαίνεται πως θεωρούν την Κύπρο και την Πορτογαλία χώρες με "μεγαλύτερη ασφάλεια" (!), και την Ελλάδα ως χώρα "μεγαλύτερου ρίσκου" από τις δυο άλλες. Και, πιθανώς, ήταν "λογικά" αυτά τα επιτόκια.

Αυτό, όμως, ακριβώς δείχνει ότι ο τελευταίος δανεισμός της Ελλάδας μόνον για τυμπανοκρουσίες και για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται. Πόσο μάλλον, όταν αυτοί λειτουργούν παραπλανητικά για την κοινή γνώμη, δημιουργούν την επίπλαστη αίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς, παραποιούν την πραγματική εικόνα της οικονομίας, η οποία πιθανώς θα χειροτερεύσει, εξαιτίας της νέας κρίσης, και, τελικώς, όλα αυτά δεν προσφέρονται παρά μόνον για μικροκομματικούς κομπασμούς. Που και αυτοί έχουν ημερομηνία λήξης. Το ψέμα, εξάλλου, έχει κοντά ποδάρια.

Εξίσου απαράδεκτο, βέβαια, είναι ότι το γεγονός των διαφορετικών επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα από τη μια, και στην Πορτογαλία και την Κύπρο από την άλλη, αποσιωπήθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα περισσότερα εκ των οποίων, επίσης ακολούθησαν "ένοχη" σιγή ιχθύος και όσο αφορά το νέο "κορονο-σκάνδαλο" με τα περίφημα βάουτσερ #Σκοιλ_Ελικικού, και όσα ευτράπελα ακολούθησαν.

Να θυμίσουμε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τον ελληνικό δανεισμό, με τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς ως "ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική κυβέρνηση", καθώς και τα τιτιβίσματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι: "Η Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ με έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2%. Μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα η χώρα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία".

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, με την έκδοση επταετούς ομολόγου, άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%, ενώ αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 2019, είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%, και τον Φεβρουάριο 2018, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%.

Αναμφισβήτητα, χρήσιμα τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ειδικά για το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά, αλλά ακόμα πιο χρήσιμο να λέγεται η γυμνή αλήθεια στους πολίτες. Η γυναίκα του Καίσαρος, εξάλλου, δεν αρκεί να δείχνει τίμια, αλλά και να είναι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα