Ολο το παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδρίασης στο Eurogroup

To παρασκήνιο της σύγκρουσης στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Χωρίς να αναφέρονται στους σκληρούς χαρακτηρισμούς προσωπικά προς τον κ. Βαρουφάκη, οι FT αναφέρουν ότι υπήρξε θερμό επεισόδιο και μάλιστα μια πρόταση για «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προεξάρχοντος του Σλοβένου ΥΠΟΙΚ, τον οποίο σιγοντάρησαν

και άλλοι υπουργοί μικρών χωρών, ζήτησαν να επεξεργαστεί η ΕΕ ένα σχέδιο Β' σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν προχωρήσουν γρήγορα. Οι αναφορές αυτές όξυναν τα πνεύματα και οδήγησαν σε έκρηξη τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος τους κατηγόρησε ως αντιευρωπαϊστές.

Οι μήνες της ολοένα και αυξανόμενης απογοήτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, οδήγησε στα ύψη την ένταση στο Eurogroup, την Παρασκευή, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατηγόρησαν με θυμό τον Έλληνα ομόλογό τους για υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις του. Απέτυχαν έτσι να γεφυρώσουν τις βαθιές διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν τα δύο μέρη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ευρωζώνης και άλλοι υπουργοί από πιο μικρές και πιο ευάλωτες οικονομίες, εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα.

Οι αιχμηρές ανταλλαγές κατηγοριών, έγιναν σε μια συνεδρίαση της Ευρωομάδας η οποία επρόκειτο αρχικά να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε η Αθήνα να εφαρμόσει, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο υπόλοιπο 7,2 δισ ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Αλλά ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι απαιτείται «σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος» προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται».
Η Αθήνα είναι σε απόγνωση καθώς ξεμένει από ρευστό και ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης φοβούνται ότι χωρίς μια συμφωνία για την αποδέσμευση των κονδυλίων, η κυβέρνηση θα μπορούσε θα χρεοκοπήσει από τα μέσα Μαΐου κιόλας, καθώς τότε πρέπει να αποπληρώσει 750 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ.

Η συγκρουσιακή συνεδρίαση υπονόμευσε ισχυρισμούς Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι έλεγαν ότι Τσίπρας και Μέρκελ κατά την συνάντησή τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, είχαν περιορισμένες διαφορές. Οι ισχυρισμοί αυτοί, οδήγησαν το ευρώ σε ράλι ανόδου στις αγορές, το πρωί της Παρασκευής, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν μετά την είδηση για τις αποκλίσεις απόψεων που παρουσιάστηκαν.

Αξιωματούχοι που είχαν γνώση για τις συνομιλίες, λένε πως μερικές από τις πιο οξείς διαφορές εκφράστηκαν πάνω στο πόση πρόοδος έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση.

Ο κ. Βαρουφάκης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε στους συνομιλητές του πως πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια διάσκεψη μπορεί να υπάρξει ήδη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όμως οι άλλοι υπουργοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και η συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις 11 Μαΐου περισσότερο θα μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση, παρά να αποτελέσει ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Αξιωματούχοι που είχαν ενημέρωση για τις συνομιλίες, είπαν πως ο Ντάισελμπλουμ ζητά συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα να κάνουν πιο βαθείς αξιολογήσεις – κάτι που συναντά σθεναρή αντίσταση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ενώ ο κ Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση ήταν «εντελώς χωρίς δογματισμούς» για το πώς να επιταχύνει τις συνομιλίες, έκανε σαφές ότι επιστροφή σε παρεμβατικές επιθεωρήσεις από τη λεγόμενη «τρόικα», όπως λέγονται τα τεχνικά κλιμάκια πλέον, δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτή.

«Η ιδέα ότι όλα θα μπορούσαν να λυθούν πιο γρήγορα αν επιστρέφαμε πίσω στις επισκέψεις της τρόικας του χτες, η οποία θα έλυνε όλες τις δυσκολίες, από την πλευρά μας είναι απλά αβάσιμες», είπε.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ελπίδα του, είτε να πάρει η Αθήνα μια γρήγορη εκταμίευση ενός μέρους του 7,2 δισ ευρώ σε ενισχύσεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ή εναλλακτικά, να συγχωνευθούν οι τρέχουσες συνομιλίες σε ένα μεγαλύτερο τρίτο πακέτο διάσωσης που θα μπορούσε να λάβει την Αθήνα εντός του καλοκαιριού, όταν έρθουν οι μεγαλύτερες πληρωμές του χρέους που οφείλεται.

Αλλά ο Ντάισελμπλουμ, απέκλεισε και τις δύο πιθανότητες, λέγοντας ότι αν οι δύο πλευρές, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τα άμεσα, άλλα θέματα δεν θα μπορούσα να συζητηθούν. «Είναι σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον, αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις για μια περίοδο τεσσάρων μηνών,» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για τους ανθρώπους εκτός Ελλάδος, τα πιο γνωστά πρόσωπα από το αριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο «σκληρός στα λόγια» πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Αλλά πίσω από αυτό το «ζευγάρι» υπάρχουν πολλοί ιδεολογικοί καθοδηγητές οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην ιδέα, να χρησιμοποιήσουν την εξουσία του για να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αριστερή κατεύθυνση

«Πάρα πολύς χρόνος έχει χαθεί τους τελευταίους δύο μήνες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η ρευστότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα