Ολοένα πιο ψηφιακό μετά την πανδημία το μέλλον των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα το κινητό είναι πια το βασικό εργαλείο ενημέρωσης
Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε την τάση ψηφιοποίησης (και) των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, ενώ παράλληλα τροφοδότησε περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης στις πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τη νέα έκθεση Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters για το 2020.
Το ξέσπασμα του κορονοϊού οδήγησε αφενός σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ειδήσεων ιδίως από τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης, αφετέρου σε ενίσχυση της ήδη
«Ο τίτλος της είδησης είναι ότι βλέπουμε μια επιταχυνόμενη κίνηση προς τα ψηφιακά και τα κινητά media, καθώς και προς διάφορες πλατφόρμες. Αυτό συνοδεύεται από μία συνεχιζόμενη μείωση της εμπιστοσύνης προς τις ειδήσεις και αυξανόμενες ανησυχίες για την παραπληροφόρηση, ιδίως στα social media και από μερικούς πολιτικούς», δήλωσε ο διευθυντής του Reuters Institute, Κλάις Νίλσεν.
Μετά και την εμπειρία της πανδημίας αυξάνονται οι ανησυχίες για παραπληροφόρηση, με το Facebook και το WhatsApp να θεωρούνται κατ' εξοχήν ωφελημένοι από την πανδημία, αλλά και «ένοχοι» για τη διάχυση παραπλανητικών, ψευδών, αντιεπιστημονικών ή συνωμοσιολογικών πληροφοριών.
Η εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσον αφορά την πληροφόρηση σχετικά με την Covid-19. Στην περίπτωση των ειδήσεων σχετικά με τον κορονοϊό, η εμπιστοσύνη στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς έφθασε το 59%. Όμως, γενικότερα, μόνο το 38% των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ειδήσεις τις περισσότερες φορές, ενώ το 46% εμπιστεύεται τη βασική πηγή ενημέρωσής του. Η πλειονότητα (60%) προτιμά ΜΜΕ και ειδήσεις χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογική οπτική γωνία και μόνο το 28% θέλει ειδήσεις που ενισχύουν τις απόψεις του.
Από την άλλη πλευρά, διαφαίνεται μία άλλη τάση, ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι φαίνονται πρόθυμοι να πληρώσουν για να ενημερωθούν μέσω διαδικτύου από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που ανήκουν κυρίως σε μεγάλους κύρους μέσα ενημέρωσης (New York Times, Washington Post, London Times, Financial Times κ.ά.). Όμως, σε όλες τις χώρες οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να μην πληρώνουν για την online ενημέρωσή τους, ενώ ποσοστά χρηστών της τάξης του 40% έως 50% δηλώνουν ότι τίποτε δεν θα τους πείσει να πληρώσουν συνδρομή για τις ειδήσεις που διαβάζουν στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίστηκε σε δειγματοληπτική έρευνα σε 40 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), οι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, σε πολλές χώρες, προτιμούν να διαβάζουν online ειδήσεις παρά να τις παρακολουθούν online. Η χρήση του Instagram για ενημέρωση έχει διπλασιαστεί από το 2018 μέχρι σήμερα, ιδίως μεταξύ των νέων, και η έκθεση προβλέπει ότι κάποια στιγμή το 2021 θα ξεπεράσει το Twitter ως προτιμώμενη πηγή ενημέρωσης.
Ελλάδα
Όσον αφορά τις χρησιμοποιούμενες συσκευές για την ενημέρωση στην Ελλάδα, η μεγάλη αλλαγή είναι ότι πλέον η πλειονότητα (68%) χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο (έναντι ποσοστού 47% το 2016), ενώ αντίστοιχα έχει υποχωρήσει η χρήση υπολογιστή από το 72% το 2016 σε 62% το 2020.
Η αγορά μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, χαρακτηρίζεται από μία online πανσπερμία και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά χρήσης των social media ως πηγών ενημέρωσης, αλλά με πτωτική τάση διαχρονικά. Το 2020 το 92% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενημερώνονται διαδικτυακά (έναντι 96% το 2016), ενώ από αυτούς το 71% ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (έναντι 74% το 2016). Το 67% ενημερώνεται ειδησεογραφικά από την τηλεόραση (έναντι 66% το 2016) και το 24% από τα έντυπα ΜΜΕ (έναντι 31% το 2016).
Τα κορυφαία εγχώρια ΜΜΕ, με βάση τη χρήση μέσα στην εβδομάδα για ενημερωτικούς λόγους, είναι ο ΣΚΑΙ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) με 55% και ακολουθούν ΑΝΤ1 (49%), Alpha (45%), ΕΡΤ (όλοι οι σταθμοί) 36%, Star (35%), Open (30%), Real (εφημερίδα και ραδιόφωνο) 18%, τοπική ή περιφερειακή εφημερίδα 18%, Καθημερινή 16%, Πρώτο Θέμα (15%), Τα Νέα (13%), Το Βήμα (13%), BBC News (11%), Έθνος (10%), CNN (10%) και Εφημερίδα Συντακτών (9%).
Μεταξύ των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, αποκλειστικά, προηγείται το Newsbomb.gr (34%) και ακολουθούν Dikaiologitika.gr (30%), in.gr (27%), News247.gr (27%), ProtoThema.gr (26%) και Kathimerini.gr (25%).
Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων γενικά στις ειδήσεις των ΜΜΕ παραμένει χαμηλή και δεν ξεπερνά το 28%. Μόνο το 30% εμπιστεύονται τη βασική πηγή ειδήσεων που οι ίδιοι, συνήθως, χρησιμοποιούν (από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως), ενώ το 21% εμπιστεύεται τις ειδήσεις στα social media. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αξιοπιστίας καταγράφουν: Dikaiologitika.gr (62%), Καθημερινή (62%), ειδήσεις Alpha (59%), ειδήσεις ΑΝΤ1 (58%) και Real (58%).
Ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (11%) εμφανίζεται πρόθυμος να πληρώνει για online ενημέρωση, ενώ όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση προηγείται το Facebook (57%) και ακολουθούν YouTube (32%), Facebook Messenger (22%), Viber (17%), Instagram (16%) και Twitter (13%).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τι είχε δει στον ύπνο του ο μεγάλος νικητής του ΤΖΟΚΕΡ
- Δέος: Θαμμένη πόλη στην Αμφίπολη δίπλα στον τύμβο Καστά
- MasterChef: Με ποιον πρώην παίκτη παρακολούθησε τον ημιτελικό ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος - ΦΩΤΟ
- Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική: Ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
- Κρήτη: Μητέρα κατήγγειλε τον γιο της και κόρη τον πατέρα της
- Τα χειρότερα σενάρια για το κλίμα | Του Βασίλη Λύγκα
- Δεν μπορείς να μειώσεις το αυτοκίνητο χωρίς να ενισχύσεις τα ΜΜΜ, παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας, τα παγκάκια και τα σχόλια στο Twitter
- Ολοένα πιο ψηφιακό μετά την πανδημία το μέλλον των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα το κινητό είναι πια το βασικό εργαλείο ενημέρωσης
- Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν μπορούν να καταθέσουν ως ύποπτοι τα μη πολιτικά πρόσωπα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τι είχε δει στον ύπνο του ο μεγάλος νικητής του ΤΖΟΚΕΡ
- Ολοένα πιο ψηφιακό μετά την πανδημία το μέλλον των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα το κινητό είναι πια το βασικό εργαλείο ενημέρωσης
- Το Μεγάλο Χάος: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην… Καμπούλ
- Τα υποκείμενα νοσήματα θέτουν 1,7 δισ. ανθρώπους σε κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη
- Δεκαπέντε νέα κρούσματα και ένας ακόμη νεκρός από κορονοϊό στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ολοένα πιο ψηφιακό μετά την πανδημία το μέλλον των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα το κινητό είναι πια το βασικό εργαλείο ενημέρωσης
- Τα υποκείμενα νοσήματα θέτουν 1,7 δισ. ανθρώπους σε κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη
- Δεκαπέντε νέα κρούσματα και ένας ακόμη νεκρός από κορονοϊό στην Ελλάδα
- Τι είχε δει στον ύπνο του ο μεγάλος νικητής του ΤΖΟΚΕΡ
- Το Μεγάλο Χάος: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην… Καμπούλ
- Φθηνό και παγκοσμίως διαθέσιμο φάρμακο σώζει ζωές από τον κορονοϊό, αποκάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες
- Τι θα κρίνει την πορεία των εσόδων και τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης
- Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν μπορούν να καταθέσουν ως ύποπτοι τα μη πολιτικά πρόσωπα - Αύριο οι εξηγήσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο
- Εμβόλιο κατά της COVID-19 γεννά ελπίδες καθώς έχει παράξει αντισώματα στις πρώτες κλινικές δοκιμές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Είσαι σίγουρα ερωτευμένη; Αυτά είναι τα σημάδια!
- ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΑΕΔ: Παράταση στο επίδομα ανεργίας, κοινωφελής εργασία- ΚΕΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
- Δεξαμεθαζόνη
- Στην προσευχή χρειάζεται επιμονή
- Τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων Ε.Ε.
- Συναγερμός στην κίνα λόγω κορωνοϊού: νέο «lockdown» στο πεκίνο – έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια
- ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Εορτολόγιο : Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Ιουνίου
- Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας
- Έκκληση από εε για ενίσχυση της ναυτικής αποστολής που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη λιβύη