Μεγάλες αλλαγές στην αγορά προτείνει ο ΟΟΣΑ

Με θερμά λόγια τις για τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει, μίλησε ο Ανχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ

Εξήρε τις προσπάθειες της χώρας και έδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε ο κ. Γκουρία προς στον πρωθυπουργό,

ο οποίος του απάντησε: «Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ».

Νωρίτερα, ο κ. Γκουρία είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά την οποία δήλωσε: «Υπάρχει ζωή μετά το χρέος».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «αρχή της εξόδου από την κρίση», είναι το μήνυμα που ο Άνχελ Γκουρία μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνέχεια σχετικών εκθέσεων του ΟΟΣΑ.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος με βάση την συμφωνία του Νοεμβρίου του 2013 , εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες και επικυρωθεί τον Απρίλιο του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Στις παρεμβάσεις καταγράφει επιμήκυνση των δανείων και της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Ο Οργανισμός συστήνει να μην ληφθούν νέα μέτρα αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αλλά να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Ωστόσο, αντ’ αυτού ζητά ευρύτερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων και την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Στον τραπεζικό τομέα ο ΟΟΣΑ προτείνει την δημιουργία bad banks για τα κόκκινα δάνεια δίνοντας δυο επιλογές, είτε ξεχωριστή «κακή τράπεζα» για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είτε μια ενιαία bad bank που θα αναδιαρθρώσει και θα ρευστοποιήσει το προβληματικό ενεργητικό των συστημικών τραπεζών.

Ο ΟΟΣΑ στη μελέτη του προβλέπει ύφεση 0,4% το 2014 αντί για ανάπτυξη 0,6% που εκτιμά η Ελλάδα. Επισημαίνει ότι πέραν από την όποια βοήθεια στο χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί αλλά και να τις ενισχύσει ειδικά στο πεδίο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά να επιταχυνθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του τερματισμού της φορολογικής αμνησίας, τον εντοπισμό και την επιβολή προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Επίσης, συστήνει πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Σε δεύτερη έκθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το μακροπρόθεσμο όφελος από την υιοθέτηση των 66 μόνο εκ των 329 παρεμβάσεων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ υπολογίζεται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων θεωρεί:

- την απελευθέρωση της πώλησης και των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ώστε αυτά να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ κατόπιν σχετικής υπόδειξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ

- την κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα ώστε να βγουν στην αγορά προϊόντα με διάρκεια από μία μέχρι 9-10 ημέρες ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που θα ακολουθεί κάθε γαλακτοβιομηχανία.

- την αλλαγή των κανόνων στην αγορά ψωμιού, όπου μεταξύ άλλων θα επιβληθεί υποχρεωτικά το ζύγισμα του ψωμιού με το κιλό ώστε να μην εξαπατάται ο καταναλωτής

- την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που σήμερα ισχύει μόνο για όσα είναι κάτω από 250 τ.μ, και για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα

- την απελευθέρωση του ποσοστού των εκπτώσεων στα καινούρια βιβλία που σήμερα περιορίζεται σε μόνο 10%

-την απελευθέρωση της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική με την κατάργηση της έννοιας του «κορεσμού» και την αλλαγή χωροταξικών διατάξεων που θα διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης κτιρίων ώστε να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

- τη δυνατότητα εκπτώσεων –που σήμερα απαγορεύονται- σε καταστήματα stock και outlets

- την κατάργηση πολλών περιορισμών που τίθενται στην αγορά οικοδομικών υλικών και τσιμέντου, όπως λ.χ η απαγόρευση ή μείωση της απατούμενης χωρητικότητας των σιλό αποθήκευσης τσιμέντου που σήμερα προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 500 τόνους

- την άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα, όπως λ.χ η υποχρέωση τα πλοία που ξεκινούν από κάποιο λιμάνι να επιστρέφουν πίσω σε αυτό κ.ά.

- την κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του κράτους σε ότι αφορά στα απορρυπαντικά κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα